Kan Bağışı Üşütmez, Hasta Yapmaz
Mersin Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, bazı insanlarda "kan bağışlarsam kolay hasta olurum, üşürüm, bayılırım" diye yanlış...
Mersin Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, bazı insanlarda "kan bağışlarsam kolay hasta olurum, üşürüm, bayılırım" diye yanlış bir inanışın olduğunu ifade ederek, "Böyle bir inanış kesinlikle yanlıştır. Kan bağışı kesinlikle üşümeye, çabuk hastalanmaya, direnç düşmesine sebep olmaz. Kan bağışı tam tersine sağlıktır ve insanların direncinin tekrardan yerine gelmesini sağlar" dedi.
Kan bağışıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dr. Özcanlı, "Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır" sloganıyla çıktıkları yolda Türk Kızılay'ı olarak tüm ülkenin kan ihtiyacını karşıladıklarını söyledi. Bu doğrultuda kurum, sivil, çadır ve otobüs ekipleriyle çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Özcanlı, amaçlarının tüm ilin kan ihtiyacını karşılamak olduğunu söyledi.
"Bu yılki hedefimiz olan 66 bin ünite kanı inşallah elde edeceğiz"
Bu yıl başında 66 bin ünite kan bağışı alma hedefi koyduklarını hatırlatan Özcanlı, "Şu an 60 bin civarındayız. Aralık ayı hedefimizle beraber yıllık hedefimize inşallah tutturacağız, herhangi bir problem olmayacak. Bu yıl Türk Kızılay'ı olarak Mersin'deki hastanelerin kan ihtiyacını sorunsuz bir şekilde karşılayabildik. Tabi "Bağışladığınız Her Kan Kurtarılan 3 Can" cümlesindeki o 3 can demek, biz aldığımız bir ünite kanı 3'e ayırıyoruz. Bağışlanan her bir kandan ayrılan kırmızı kısmını bir hastaya, plazma kısmı dediğimiz başka bir kısmını başka bir hastaya, pıhtılaşma hücresini de başka bir hastaya veriyoruz. O yüzden diyoruz ki bağışlanan her kan kurtarılan 3 can anlamına geliyor. Bu hastaların kan ihtiyaçları bir şekilde karşılanmış oluyor. Biz 2017 yılındaki hedefimizi 68 bin olarak belirledik. 68 bin kan hedefi yolunda 2017 yılında da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Artık hastanelerde hastası olan insanların zor dönemlerinde kan arama işlemini sonlandıracağız. Gönüllü bağışçılarımızdan aldığımız kanları hastanedeki hastalarımıza göndermiş olacağız. Tabi vatandaşlarımız da kan bağışı konusunda artık bilinçleniyor" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürüttükleri "Geleceğin Kan Bağışçıları Projesini" Mersin'de sürdürdüklerini söyleyen Özcanlı, "Bu konuda Mersin İl Milli Eğitim Müdürü, yöneticilerine ve asıl desteği veren velilerimize teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Biz bu proje ile birlikte velilerimizi kan bağışı konusunda bilinçlendiriyoruz ve velilerimizden kan bağışı alıyoruz. Bunun yanında çocuklarımızı da yaşları büyüdüğünde kan bağışı vermeye hazırlıyoruz. Onlarda yaşları büyüğünde bizlere gelerek kan bağışında bulunacaklardır. Bu öğrencilerimize kan bağışının korkulacak bir şey olmadığını, sağlıklı bireylerine 3 ayda 4 ayda bir kan bağışında bulunabilecekleri yönünde eğitimler veriyoruz. Şu an için herhangi bir problem gözükmüyoruz" şeklinde konuştu.
"Kan bağışı üşütmez, hasta etmez. Tam aksine kan bağışı sağlık demektir"
Bazı insanlarda "kan bağışlarsam kolay hasta olurum, üşürüm, bayılırım" diye yanlış bir inanışın olduğunu belirten Özcanlı, "Böyle bir inanış kesinlikle yanlıştır. Kan bağışında zaten her ekibimizde bir doktor, en az 2 sağlık personeli ve birde destek personelimiz bulunmakta. Siz kan bağışına geldiğinizde sizin kan vermeniz uygun mu değil mi, tansiyon ölçümleri yaptıktan sonra eğer sizin sağlınız kan bağışına uygunsa kan bağışını aldığımız için bu yanlış inanıştan kesinlikle insanların vazgeçmesi lazım. Kan bağışı kesinlikle üşümeye, çabuk hastalanmaya, direnç düşmesine sebep olmaz. Tam tersine kan bağışı sağlıktır ve insanların direncinin tekrardan yerine gelmesini sağlar. Yeni kan hücresi üretilmesiyle beraber dirençlerinin artması anlamına gelir. İnsanların bu yanlış inançtan çıkmalarını isteriz" ifadelerini kullandı.
"Kanser hastalarımız için beyaz kan bağışında da bulunalım"
Kızılay Kan Merkezi'nde insanlar tarafından beyaz kan olarak bilinen aferez trombosit ürününü de aldıklarına vurgu yapan Özcanlı, "Trombosit vücuttaki pıhtılaşmaya verilen isimdir. Kanser hastaları, lösemi hastalarının bu pıhtılaşma hücreleri düştüğü zaman hayati tehlike meydana gelir. Biz kan bağış merkezimizde beyaz kan bağışını elde ediyoruz. Bunun için de Mersin Kan Bağış Merkezi'ne gelip, detaylı bir fizik muayeneden sonra ortalama 30-40 dakika süren bir kan bağış işlemi gerçekleşmektedir. Bu çok önemli bir bağıştır. Bulunması çok zor bir bağıştır. Biz halkımızı beyaz kan konusunda, aferez trombosit bağışı konusunda da kesinlikle çağrıda bulunuyoruz ve Mersin Kan Bağış Merkezi'ne davet ediyoruz. Kanser, lösemi hastalarına bu şekilde destek olmaları için kan bağışı yapmaları için destek bekliyoruz" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.