Kandilli Rasathanesi’nden Annelere Deprem Eğitimi

Kandilli Rasathanesi’nden Annelere Deprem Eğitimi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından başlatılan proje kapsamında kadınlara deprem eğitimi verildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından başlatılan proje kapsamında kadınlara deprem eğitimi verildi. Kandilli Rasathanesi'nde verilen eğitim sırasında kadınlar deprem anında ne yapacaklarını deprem simülasyonunda gerçekleşen sarsıntı ile uygulamalı olarak öğrendi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, deprem sırasında alınacak önlemlerin anlatılması için "Afet Bilinçli Anneler, Bilinçli Toplumlar Yetiştirir" projesini hayata geçirdi. 2017 yılı başında start verilen proje kapsamında bugün Başakşehir Belediyesi'nden gelen kadınlar deprem eğitimi aldı.

İstanbul genelindeki 39 belediye ile ortak yürütülen proje çerçevesinde her Perşembe günü bir belediyeden 40 kişilik kadın grubuna afetlerde alınacak önlemler konusunda eğitim veriliyor ve deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirme yapılıyor. Teorik eğitimin ardından gelen deprem simülasyonu ile deprem sırasında ne yapmaları gerektiği konusunda ise bilgi aktarılıyor. Eğitimlerde İstanbul genelinde yaklaşık bin 500 kadına ulaşılması hedefleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Afete Hazırlık Eğitim Birimi Eğitim Programları Koordinatörü Seyhun Püskülcü tarafından verilen eğitime kadınlar büyük ilgi gösterirken, kadınlar deprem anını deprem simülasyonunda yaşadı. Kadınlar burada uygulamalı olarak ne yapmaları gerektiğini öğrendi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Şuan içinde bulunduğumuz Afete Hazırlık Eğitim Birimi 1999 Marmara depremlerinden sonra kurmuş olduğumuz bir birim. Bu birimde 1999 yılından beridir öğrencilere, öğretmenlere afet konusunda bilinçlendirme yönünde eğitimler veriyoruz. Bugün de aslında bu eğitimlerin bir uzantısı olan yeni bir projemiz. 2017 yılı başında başlattık. 39 tane ilçe belediyesine çağrıda bulunduk. Bu belediyelere özellikle ev kadınlarına afet bilinci eğitimi vermek yönünde bir talebimiz oldu. Bu bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında yapılan bir çalışma. 39 tane belediyenin 39'undan da olumlu cevap geldi ve biz şuan her bir belediyeden gelen 40 tane ev kadınına bu eğitimi veriyoruz" şeklinde konuştu.

Bu eğitim için neden kadınları seçtiklerine de değinen Özener, "Neden ev kadınları. Çünkü evimizdeki ilk öğretmenler ev kadınları. İlk öğrencileri de çocukları. Anneler çocuklarına eğitim veriyorlar. Aile bireylerine eğitim veriyorlar. Ve bu eğitim neticesinde bu edinilen doğru bilgi halka halka yayılarak topluma yayılacak bunu amaçlıyoruz" diye konuştu.

Deprem eğitimine gelen ve deprem simülasyonuna giren Dilek Ergen, "Aldığımız eğitim çok doğru, herkesin aldığı bilgiler doğrultusunda ilerledi ve tatbikatı da o şekilde yaptık. Bunu çevremizde tanıdığımız, komşularımız, eşimiz, dostumuz, iş yerimizde bunu bu şekilde herkese anlatması gibi bir yükümlülüğü oluştu. Aslında biz bu sorumluluğu da almış olduk. Herkesin bunu bilmesi gerekiyor. Kesinlikle can güvenliğimiz için çok önemli" ifadelerini kullandı. Ergen, deprem simülasyonunda deprem anını yaşayarak heyecanlandıklarını ve burada öğrendiklerini çevresine aktaracağını dile getirdi.

Kandilli Rasathanesi’nden Annelere Deprem Eğitimi

Kandilli Rasathanesi’nden Annelere Deprem Eğitimi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.