Kanlıca Mantarı İçin İstanbu'dan Merkeşlere!

Kanlıca Mantarı İçin İstanbu'dan Merkeşlere!

Kanlıca mantarı deyince aklımıza gelen ilk illerden bir tanesi Bolu... Kanlıca mantarı toplamak için siz olsanız 300 km yol kateder misiniz?

Kanlıca mantarı deyince aklımıza gelen ilk illerden bir tanesi Bolu... Kanlıca mantarı toplamak için siz olsanız 300 km yol kateder misiniz?

Bolu Merkeşlerden Ercan Usta 300 km yol katederek hafta sonu İstanbul'dan Bolu Merkeşler'e Kanlıca Mantarı toplamaya gitti. Peki Kanlıca Mantarının menşei neresidir? Faydaları nelerdir? Nerelerde Yetişir? Nasıl Pişirilir?

İşte Kanlıca Mantarı?

kanlica-mantari.jpg

Kanlıca Mantarının Menşei Neresidir?

Mantar agaricaeae famiiyasmdandır. Küresel dünyada yaygınlıkla kullanılan adı champignonde parisdirki paris mantarı anlamına gelir. Oysa bu mantar paristen değildir. Fransa’nın daha küçük bir şehri olan saumur kentinden yayılmıştır.
Krem rengi şapkalı ve beyaz şapkalı olmak üzere iki türü vardır. Birincisi ikincisinden daha lezzetlidir. Mantarları ateşte birkaç dakika tutmalı ve suyunu salmaya başladığı zaman çekmelidir. Çünkü suyunun besleyici değeri yüksektir.
Kırlarda kendiliğinden biten türünün 2-10 cm çapındaki şapkası kirli beyaz ve dış bükeydir. Şapkanın altı önceleri pembemsiyken yaşlandıkça esmerleşir. Kısa bir ayağı vardır ve ayağında bir halka bulunur. Kalın eti pembeye çalan beyazdır.

Kanlıca Mantarı Faydaları

bolu-merkesler-kanlica-mantari.jpg

Mart ve haziran aylarında çayır ve çimenler arasında bulunur. Dünyada en çok amerika, çin, hollanda ve fransa’da yetiştirilir. Bileşiminde fosfor, kalsiyum, demir, B1, C vitaminleri, protein, karbonhidrat ve çok az miktarda yağ bulunur. Kansızlığa, zihinsel yorgunluğa iyi gelir. Çok düşük kalorili olduğu için kilo sorunu olanlar özellikle mantar yemelidir. Bütün diyet reçetelerinde yer alır. Ancak dikkat kırlardan rasgele toplanan mantarlar yenmemelidir.
Sonu ölümle sonuçlanan zehirlenmelere yol açabilir. Dünya yüzeyinde bulunan mantarların ancak beşte birinden azı yenmektedir. 2600 çeşit mantarın 500 kadarı mutfakta işe yaramaktadır. Burada tanıtımını yaptığımız Agahcus türü mantarla aynı soydan gelen ve kırlarımızda bulunan mantarlara anadolumuzda şu adlar verilmiştir: Evlek mantarı, ak mantar, duvaklıca, guguvak, kirkin, çayir mantarı, duvaklı mantar.

Merkeşler Köyü Resimleri

Kokusu:
Kendine özgü hoş bir kokusu vardır.

Tadı:
Geçkin mantarların tadı biraz sert olabilir. Bunu gidermek için mantar parçalara ayrılıp kapalı bir kapta bir kaç dakika ilave su içinde kaynatılıp suyu dökülür.

Yetiştiği yerler ve özellikleri:
Genel olarak iki türü bulunur. Bir tür köknar ağacı ile diğer türü çam ağacı ile sembiyoz yaşadığından genel olarak bu tür nemli ormanlarda yetişir. Çam iğnelerinin altında gruplar halinde ya da tek tek görülürler

Toplama ve temizleme:
Özellikle sulak yerlerde yetişenler kolaylıkla sinek larvalarının istilasına uğrarlar. Toplanan mantarlar ortasından boylu boyunca kesip bu durum kontrol edilmelidir. Eğer var ise larvalı kısımlar kesilip atılır. Hem bu nedenle hem de sertleşmiş olabileceği için çapları 7-8 cm den büyükleri toplamamak daha iyi olur.

Kanlıca mantarlarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Mantar gövdesi döndürerek koparıldıktan sonra sadece küçük topraklı ayak ucunu kesip atmak yeterlidir. Şapkanın üzeri yapışkan olmadığından ayrıca temizlemeğe gerek olmaz.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.