“Kanser Tarama Kampanyası” Çıldır’da Devam Etti

“Kanser Tarama Kampanyası” Çıldır’da Devam Etti

Ardahan Valisi İbrahim Özefe'nin eşi Hacer Özefe'nin destekleriyle başlatılan, "Kadınlara Yönelik Kanser Tarama Kampanyası" Çıldır ilçesinde devam etti.

Ardahan Valisi İbrahim Özefe'nin eşi Hacer Özefe'nin destekleriyle başlatılan, "Kadınlara Yönelik Kanser Tarama Kampanyası" Çıldır ilçesinde devam etti.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde ki KETEM'in yürüttüğü Kanser Tarama Kampanyasına Bayan Özefe, Vali Yardımcısı Abdurrezzak Canpolat'ın eşi Dilek Canpolat, Kaymakam Bedirhan İmamoğlu'nun eşi Esra İmamoğlu, Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu'nun eşi Adalet Azizoğlu, KETEM sorumlu hekimi Dr. Hazal Topçuoğlu, diğer yetkililer, muhtar eşleri ve Çıldırlı kadınlar katıldı.

Kampanya hakkında bir konuşma yapan Hacer Özefe, "Kanser, erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğundan, belirli aralıklarla muhakkak tarama yapılması gerekmektedir. Başlattığımız kampanya ile kadınlarımıza yönelik bu taramalar, belirli yaş aralıklarında ücretsiz yapılmaktadır. Bu konuda farkındalık oluşturmak ve kadınlarımızı ikna etmek için bizler çaba sarf etmeliyiz. Kaymakam eşleri, Belediye Başkanı eşleri, köy ve mahalle muhtar eşlerinin de bu kampanyaya destek vermelerini ve gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyorum. Çünkü biz kadınlarımızı önemsiyoruz" dedi.

Damal ilçesinde başlatılan kampanyanın Çıldır ilçesinde devam ettiğini, diğer ilçelerde ve il genelinde de bu kampanyanın sürdürüleceğini belirten Hacer Özefe, kampanya ile en uzak köylere dahi ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Hacer Özefe ayrıca, Ardahan İl Toplum Sağlığı Merkezinde, ilçelerden ve köylerden gelen kadınların, tedavi süreleri boyunca kalabilecekleri misafirhanelerin bulunduğunu, özellikle doğuma kısa süresi kalan kadınların buradan faydalanabileceklerini söyledi.

Hacer Özefe'nin konuşmasının ardından KETEM sorumlu hekimi Hazal Topçuoğlu, sunum eşliğinde kampanyanın önemini anlattı. Dr. Topçuoğlu sunumda, 30-65 yaş grubu aralığındaki kadınların 5 yılda bir Serviks Kanseri taraması, 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir Meme Kanseri taraması için mamografi çektirmesi gerektiği, 50-69 yaş grubundaki kadın ve erkeklerin de 2 yılda bir Kolon Kanseri taraması yaptırması gerektiğini belirtti.

Hacer Özefe'nin desteğiyle İl Halk Sağlığı bünyesinde ki Kanser Erken Teşhis, Eğitim, Tarama Merkezi (KETEM) tarafından köylerde, ilçelerde ve il genelinde kadınlara yönelik "Erken Teşhis Hayat Kurtarır" sloganıyla başlatılan "Serviks ve Meme Kanseri"ne yönelik erken teşhis tarama kampanyasına Çıldırlı kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Kampanyanın yürütülmesine ilişkin açıklama yapan İl Halk Sağlığı Şube Müdürü Birsen Çınar ise, kanserin öldürücü, ancak alınacak tedbirlerle önlenebilir, erken teşhis edildiğinde ise tedavi edilebilir hastalıklar grubunda yer aldığını, bu kapsamda Hacer Özefe'nin destek ve himayesinde her hafta bir ilçede kampanyanın tanıtımına devam edileceğini söyledi. Çınar ayrıca, ilçelerde ikamet eden kadınların kanser taraması için İlçe Toplum Sağlığı Merkezlerine müracaat etmeleri veya telefonla arayarak başvurmaları halinde taşımalı sistemle evlerinden alınıp, gerekli kanser taramaları yapıldıktan sonra tekrar evlerine araçla bırakılacağını, il merkezinde ise KETEM'E müracaat edebileceklerini ifade etti.

“Kanser Tarama Kampanyası” Çıldır’da Devam Etti

“Kanser Tarama Kampanyası” Çıldır’da Devam Etti

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.