Kanserle Savaşta Toplum Farkındalığı Vurgusu

Kanserle Savaşta Toplum Farkındalığı Vurgusu

1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası nedeniyle uzmanlar kanser hastalığı konusunda farkındalığın artması için açıklamalarına devam ediyor. DSÖ verilerine göre; 2020 yılında kanserden gerçekleşen ölüm sayısı 10 milyon olurken, her yıl yaklaşık...

Türk Bilim İnsanları, Karaciğer Kanseri Tedavisinde Etkili Olan Yeni Bir Molekül Belirledi

1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası nedeniyle uzmanlar kanser hastalığı konusunda farkındalığın artması için açıklamalarına devam ediyor. DSÖ verilerine göre; 2020 yılında kanserden gerçekleşen ölüm sayısı 10 milyon olurken, her yıl yaklaşık 400 bin çocuğun da kanser tanısı aldı. Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Serra Kamer, kanserin erken teşhisinde en önemli faktörün kanser farkındalığına sahip olunması olduğuna dikkat çekti. 

kanser prof

Erken Teşhiste Kamusal Farkındalığın Artırılması Önemli

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği önerisi ile 1956 yılından itibaren her yıl 1-7 Nisan arası Kanser Haftası olarak anılıyor. Kanser Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan EÜ Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve EÜ Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Serra Kamer, “Kanser, dünyada ve ülkemizde hastalığa bağlı ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir sağlık problemidir. Kanserin erken teşhisinde en önemli faktörün, toplumun kanser konusunda bilinçlendirilmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kamer, “Kanser, kontrolsüz hücre bölünmesi sonucu ortaya çıkan, farklı hastalıklar için kullanılan ortak terimdir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre 2020 yılında kanser nedeni ile yaklaşık 10 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Her yıl yaklaşık 400 bin çocuk kanser tanısı almaktadır. Kanser ile ilgili kamusal farkındalığın artması böylece tarama programlarına katılımın teşvik edilmesi ile erken tanı ile tedavi edilebilen meme, serviks, kolon kanseri gibi sık görülen hastalıklarda ölüm oranlarının azaltılması hedefleniyor” dedi.

Kanserin Oluşumunda Çevresel Faktörlerin Önemi

Kanserin oluşumunda çevresel faktörlerin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kamer, kanserlerin yüzde 90 çevresel, yüzde 10 oranında ise genetik faktörlere bağlı olarak geliştiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kanserlere neden olan çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu veya obez olma ve kansere sebep olan enfeksiyonlara maruziyetin engellenmesi veya aşılama yolu ile günümüzde görülen kanserlerin yüzde 30 ila yüzde 50 oranında önlenebileceği bilinmektedir.”

Kanser Tarama Merkezleri ücretsiz hizmet veriyor

Kanserin, sık görülen yedi belirtisi olduğunu belirten Prof. Dr. Kamer, “Kişilerde; açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk, beklenmeyen kanamalar, öksürük ve balgamda kan görülmesi, dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler, ağrısız büyüyen kitle oluşumları, meme şeklinde değişiklik ve ciltte ben yapısında değişim olması durumunda bir sağlık kurumuna mutlaka başvurulması önerilmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil kanser tarama araçlarında meme kanseri, serviks kanseri ve kolon kanserine yönelik tarama programları ücretsiz olarak uygulanıyor” şeklinde açıklama yaptı. (BSHA- Bilim Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.