“Kapsül Ve Film Tabakalı Tablet İlaçlarımız Tehlike Arzetmeye Devam Ediyor”
GİMDES Başkanı Dr.Hüseyin K.Büyüközer ilaç ve gıda maddelerinde kapsülleme veya film tabakalamada helal şartların yerine getirilmediğini belirtti.
GİMDES Başkanı Dr.Hüseyin K.Büyüközer ilaç ve gıda maddelerinde kapsülleme veya film tabakalamada helal şartların yerine getirilmediğini belirtti.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr .Hüseyin K.Büyüközer ilaç ve gıda maddelerinde kapsülleme veya film tabakalamada helal şartların yerine getirilmediğini belirtti. Büyüközer, "Çocukluğumda yetmiş yıl evvel seksen yıl evvel hastalandığımız zaman verilen ilaçlarda kapsüllüymüş, filim tabakalıymış böyle meselelerimiz yoktu. Bir müslüman olarak daha güvenli ilaçlarımızla tedavi olmaya çalışırdık. Daha çok da şimdiki yeni yetme hekimlerimizin kocakarı ilaçları dedikleri ilaçlarla tedavi oluyorduk. Toplum olarak çok daha sağlıklı, çok daha güzel bir yaşantımız vardı. Batı Teknoloji ve silah gücü ile ele geçirdiği dünya hakimiyetini kullanarak her geçen gün adım adım ülkeleri ve insanları kontrol edecek duruma geldi. Bu gün artık bütün yaşantımız, yaşantımızı devam ettirmek için gerekli bütün gereksinimlerimiz batının kontrolünde. Başta ilaçlarımız olmak üzere bütün sağlık gereksinimlerimiz de emperyalist ve gayri müslim Batının kontrolünde. Seksen yıl evvel ilaçlarımızda domuz ve alkol bulaşığına dahi rastlanmaz iken. Bugün hastandığımız zaman eczanelerimizde, nerede ise, domuzun bulaşmadığı, alkolle muamele görmemiş ilaç bulamama korkusu yaşıyoruz" diye konuştu.
"Helal konusunda bakanlıkta bir çalışma göremiyoruz"
"15 senedir siyasi iktidar tebasının yüzde 99'unun müslüman olmasına dayanarak onun, imani bir meselesi olan, helal konusundaki gereksinimlerine sıcak baktığını müşahade etmemize rağmen, Sağlık Bakanlığında ilaçların helalelleştirilmesi yönünde yeterli bir çalışma göremiyoruz" diyen Büyüközer, " Hala batıdan devşirerek tercüme etikleri gayrimüslüm mantalitede hazırlanmış ilaç kodekslerine sıkısıkıya bağlı çalışmalar içerisinde. İlaçlarda bulunan önemli bir problem de kapsül ve tabletlerdeki kapsül ve filim tabakasında kullanılan haram maddeler. Bugünkü İlaç sanayi, acı ilaçların içimini kolaylaştırmak bahanesi ile, kapsülleme veya filim tabakalamayı, uzun zamandan beri kullanmaktadır. Gıda sanayinde kullanımı ise daha yenidir. Gıda sanayisinde kapsülleme yada filim tabakası ile kaplama daha çok gıda maddesinin fiziki görünümünü, rengini ve katkı maddeleri ile sağlanan tatlarını, kokularını muhafaza etmek ve korumak için kullanılmaktadır. Bu maksatla kullanılan koruyucu maddeler gelatin, arap zamkı, sellüloz zamkı, modifiye gıda nişastası, saf süt yağı ve benzerleridir. Filim tabakalama ve kapsüllemede arab zamkı, sellüloz zamkı, modifiye gıda nişastası ve süt yağı kullanılmışsa, muteber helal sertifika ile helal kabul edilebilir. Eğer bir ürün elâl katkılar kullanılarak yapılmışsa, ancak muhafaza etmek için kapsülleme veya tabakalama işlemi için domuzdan veya haram şartlardaki hayvanlardan yapılmış gelatin kullanılmışsa o ürün Haram durumuna gelir. İşin üzücü tarafı, ürün etiketinde onun üretiminde kullanılan katkı maddelerinin arasında olmadığı için gelatin belirtilmez. Bu durumda kesin emin olmadan, bu tür maddeleri almaktan kaçınmak en iyi yoldur. Ülkemizde faaliyet gösteren ilaç firmalarının , tıp fakültelerinin internet sitelerinde ilaç yapımı ile ilgili bilgi notlarını okursanız gerek tablet yapımında, gerek filim tabakalarının yapımında jelatin gibi kritik maddelerin kullanıldığının yazıldığını göreceksiniz" dedi.
"Kaplama metodları, şekerle kaplama,film veya lâk ile kaplama, bağırsakta çözünen kaplama şeklinde 3 gruba ayıran Büyüközer, şekerle kaplamayı şu şekilde açıkladı: Kazanda şekerli draje hazırlama en eski ve en çok kullanılan drajeleme usulüdür. Genellikle tablet üzerindeki kaplamanın kalınlığı 2-5 mm arasındadır. Bundan dolayı kaplanmış bir tablet kaplanmamış tabletin 2 misline yakın bir ağırlık gösterir. Draje haline getirilecek tabletler kolayca kaplanmaları için bombeli ve ince kenarlı olmalıdır. Draje yapımına geçmeden önce tabletler elenip tozlarından temizlenmelidir".
Büyüközer kaplama işlemleri ve tabakaları hakkında da şu bilgileri verdi: "Alt kaplama, tabletler kazana konur ve motor çalıştırılır. Tabletlerin üzerine küçük partiler halinde şeker, jelatin, Arap zamkı ihtiva eden sıvı ilave edilip tabletlerin her tarafı ıslatılır. Tabletler kurumaya başlayınca üzerlerine şeker tozu, nişasta, talk, Gam Arabic gibi maddeler ihtiva eden bir toz serpilir. Tabletler tamamen tozlanınca sıcak veya soğuk hava akımı ile kurutulur.
Alt tabaka kaplaması iki basamaklı bir işlemdir. Birinci basamak sıcak alt tabaka şurubunun (akasya veya jelatin içeren) uygulanmasını içerir. Bu aşamada, tabletler üzerine bir alt tabaka tozu (kalsiyum karbonat, talk, kaolin, nişasta ve akasya gibi materyaller içeren) serpilir.
Şeker kaplama, kuruyan tabletler temizlenmiş kazana konularak şekerle kaplamaya başlanır. Bunun için şurup kullanılır. Kazan çalıştırılır, az miktar şurup ilave edilir. Ve tabletler serbest hareket edinceye kadar döndürmeye devam edilir. Çekirdekler serbest halde dönmeye başlayınca sıcak hava akımı verilir. Çekirdekler tozlanıncaya kadar bu işleme devam edilir. Tozlanınca tekrar şurup verilir. Tabletlerin kenarları tam kaplanıncaya kadar bu işlemlere devam edilir. İşlem tamamlandıktan sonra tabletler kazandan alınıp kurutulur. Alt tabaka kaplamaları yüksek miktarda talk, kalsiyum karbonat, kalsiyum sülfat, kaolin ve titanyum dioksit gibi dolgu maddeleri içermektedir. Yardımcı film yapıcılar olarak akasya, jelatin veya selüloz türevleri de kaplamanın bütünlüğünü sağlamak amacıyla kullanılabilmektedir.
Renk kaplama, draje imalatının en zor safhasıdır. Boya şurup içine karıştırılır. Boya olarak suda çözünen ve gıda sanayiinde kullanılan boyalar kullanılır. Amaranth, eritrosin, tartarazin, indigotin, klorofil, pigmentler en çok kullanılanlardır. Şurup miktarı ancak çekirdekler ıslanacak kadar olmalıdır. Drajeler serbest halde dönmeye başlayınca sıcak hava verilir. Drajeler fazla tozlanmadan sıcak havayı kesmelidir. Şurup verilmesi ve drajelerin kurutulması 5 dakika içinde yapılmalıdır. Bu işlemler bittikten sonra parlatmaya geçilir.
Parlatma, tabletler parlatma kazanına konur. Benzin, benzen, xylol, toluol, karbontetraklorür veya bunların karışımı içinde mumlar eritilip tabletlerin üzerine yeterli miktarda serpilir ve tabletler döndürülür. Parladıktan sonra tavalara çıkarılır kuruması için etüve konur. Şeker kaplamanın tek safhada yapılma şeklide püskürtme ile şeker kaplamadır.
Cila tabakası, şeker kaplamanın tamamlanabilmesi için renk tabakasının cilalanması gerekmektedir. Genellikle cila bir mum çözeltisidir (balmumu, karnauba mumu, kandelilla mumu vs.). Şellak ve mumların alkollü karışımları da cilalama amacıyla kullanılmaktadır.
Film kaplama veya laklama, şeker kaplamanın uzun sürmesi, kaplamanın tablete fazla ağırlık yüklemesi dolayısıyla tabletlerin daha hafif ince ve saydam polimer tabakaları ile kaplanılması ortaya konmuştur. Film kaplama püskürtme usulü ile yapılır. Püskürtme çok kısa aralıklarla ve yüzlerce defa yapılır. Her püskürtmeden sonra sıcak hava verilir. İstenen kalınlık elde edilinceye kadar işlem yapılır. Bu esnada yapışma olursa talk veya magnesiumstearat ilave edilir. Kaplama bitince tabletler kurutulur.
Bağırsakta çözünen kaplama (Enteric Coating), tabletlerin midede dağılmadan bağırsaklara geçmesini temin için üstlerine mide sıvısında çözünmeyen maddeler kaplanır. Bu amaçlarla tabletlerin üzerini kaplamak için en çok şellak ve selüloz asetil ftalat kullanılır".
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.