Karbon Ayak İzi Envanter Ve Analizi Projesinin Lansmanı Yapıldı
Bilecik Belediyesi tarafından Karbon Ayak İzi Envanter ve Analiz Çalışması projesinin lansman toplatısı yapıldı.
Bilecik Belediyesi tarafından Karbon Ayak İzi Envanter ve Analiz Çalışması projesinin lansman toplatısı yapıldı.
Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan toplantıya, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe katıldı. Yapılan proje hakkında bilgi veren Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, "Bilecik Çevre Dostu Şehir" sloganı ile bu yola çıktıklarını belirterek, "Bilecik Belediyesi olarak çevreci belediyecilik anlayışı ile birçok güzel ve anlamlı çalışmaya imza atmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda, şehrimizin küresel ısınma ve iklim değişikliğindeki rolünü belirlemek ve bu etkiyi azaltmak üzere yapılması gereken çalışmalarının ilk etabı olan Karbon Ayak İzi Envanter ve Analiz Projesini, Başkanlık Danışmanımız ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe'nin katkılarıyla tamamladık. Aynı zamanda Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği üyesi olan Bilecik Belediyesi, yaptığı Karbon Ayak İzi Envanter çalışması ile birliğe üye olan 64 belediye içerisinden sertifika almaya hak kazanan 8 belediyeden, 2 büyükşehirler dışında, il düzeyinde ilk belediye olmuştur. Peki Karbon Ayak İzi neyi ifade etmektedir? Bu özelikle kentlerdeki fosil kaynaklı enerji tüketiminden kaynaklanan başta karbondioksit olmak üzere sera gazlarının çevreye verdiği zararın uluslar arası bir ölçüsüdür. Günümüzde giderek etkisi artan küresel ısınma ve iklim değişikliğine neden olan bu durum, aşırı yağışlar, seller, kuraklıklar, sağlık ve sosyo ekonomik sorunları da beraberinde getirmektedir. Günümüzde giderek etkisini arttıran küresel ısınma ve iklim değişikliği, bir felaket senaryosu olmaktan çıkıp bilimsel bulgular ile kanıtlanmıştır. Sonuçları ise bütün dünyayı şu ya da bu şekilde etkileyecek bir risk unsuru haline gelmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya'da gerçekleştirilen 2015 G20 zirvesinde, Paris'te yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı için, iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli ve başarılı sonuçların alınması gerektiği konusunda verdiği mesajda, bu konuya ülkemizin nedenli önem verdiğinin önemli bir göstergesidir. Çünkü bu amaca ulaşmak için, sahip olduğunuz değerleri ya da sorunları artık sadece anlatarak değil, dünyaca kabul gören ölçülebilir ve karşılaştırabilir yöntemlerle ortaya koyabilme kabiliyeti büyük önem taşımaktadır" dedi.
"Bilecik 49 puanla "Risk Altında" ki iller grubunda yer almaktadır"
Başkan Yağcı, konuşmasında çevrenin önemine değinerek, "Özellikle belediyelerin kentsel politikalarını oluşturma ve yapacakları projelere destek bulma konusunda, bu verileri kullanma anlayışı ve kabiliyeti, hem ulusal hem de uluslararası arenada belediyecilik anlayışına bir marka değeri katmaktadır. Şehrimize yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ile barınma, ulaşım, sanayi ve tarımsal alandaki özellikle enerji kullanımı noktasında meydana çıkardığımız tabloyu ortaya koymaya çalıştık. Buna bağlı olarak önümüzdeki günlerde, kentimizdeki tüm paydaş kurumlarla birlikte yapacağımız çalıştayla, sürdürülebilir ve ekolojik bir kent olmanın temel unsurlarından olan Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı(SEEP) ve İklim Değişikliğine Kentsel Uyum Eylem Planlarını (İDKUEP) geniş bir katılımla gerçekleştireceğiz. Böylece tüm kentsel aktivitelerimizde ekolojik bir anlayışla ve çevreye zarar vermeyecek biçimde şehrimizin büyüyüp gelişmesini sağlamayı hedeflemekteyiz. Çünkü bu dünya bizlere öncekilerden emanet olduğu gibi, bizim de kendimizden sonrakilere en güzel şekilde emanet etmemiz gerektiğinin bilincindeyiz. Yaptığımız Bilecik İl Merkezi Karon Ayak İzi Envanter ve Analiz Çalışmasına ilişkin elde edilen sonuçları detaylı olarak hocamız sizlere sunacak ama ben yine de kısaca sizlere özetlemek istiyorum. Hocamızın yaptığı çalışmalara göre kentimizin iklim değişikliği kaynaklı tehditlere karşı aldığı 49 puanla "Risk Altında" ki iller grubunda yer almaktadır. Ancak bu bilgiler ışığı altında alacağımız önlemlerle bu risk puanı daha aşağılara düşüreceğiz. Türkiye'nin toplam sera gazı emisyonları 1990 yılında karbondioksit eş değeri cinsinden 187 milyon ton değerinden yüzde 110,4 artış ile 2013 yılında 459,1 milyon tona ulaşmıştır. Bilecik il merkezi kapsamında toplam değerlere baktığımızda 2015 yılı için tüm enerji türlerinden 2 milyon 212 bin 995,338 MWH'lik bir tüketime karşılık geldiği ve bunun karşılığında toplam 577 milyon 231 bin 948 ton-karbondioksit salımı gerçekleştiği belirlenmiştir. Bilecik il merkezinde kişi başına düşen enerji tüketimi 29,9 MWH, buna karşılık karbondioksit salım ise 7,7 ton- karbondioksit/kişi olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'nin 2013 yılı kişi başı ortalamasının 5,9 ton-karbondioksit/kişi olduğu düşünülürse bu rakam ülke ortalamasının üstünde bulunmaktadır. Bu değer 2010 yılı verilerine göre OECD ülkeleri ortalaması olan 9,83 ton-karbondioksit/kişi değerinin altında olup, dünya ortalaması olan 4,29 ton-karbondioksit/kişi değerinin ise üzerindedir. İlde enerji tüketimine dayalı salım miktarları bu şekilde gittiği sürece, yüzde 0,48'lik oranla Bilecik, ülkenin toplan karbon salımına en küçük katkıyı yapan illerden biri olma özelliğini koruyacaktır" dedi.
"Çevreyi hor gören, geleceği zor görür"
Başkan Yağcı, konuşmasının sonunda, "Belediyecilik anlayışının giderek sürdürülebilir ve ekolojik kentlere doğru yön değiştirmeye başladığı bu günlerde, Bilecik Belediye olarak dünyada ve ülkemizde bu konuda öncülük eden belediyelerle aynı gelişmelere ve uygulamalara imza atmak, kentimiz için bir ekolojik kent değeri oluşturacaktır. Burada hepimize görev düşüyor. Çünkü Dünya'yı yaşanabilir halde aldık, daha yaşanabilir halde bırakmak çok hepimiz için çok önemli bir görev. Ben yıllar önce söyledim, "Çevreyi Hor Gören, Geleceği Zor Görür" dedim. Çevremizi hor görmeye hakkımız yok, geleceğimizi görmek istiyoruz. Daha güzel bir dünyada yaşamak istiyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Bu sertifika Bilecik'in uluslararası tanınırlığı açısından önemli"
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ise; Sağlıklı Kentler Birliği'nin 64 belediyesi olduğunu söyledi. 64 üye belediye içerisinde yalnızca 8 belediye bu sertifikayı almaya hak kazandığı anlatan Türe, "Bunlardan 2 tanesi Antalya ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri. Onun dışındakiler 5 belediye ise; ilçe belediyesi. Sadece tek il olarak Bilecik Belediyesi bu sertifikayı almaya hak kazandı. Gerçekten bende bu nedenden dolayı Sayın Başkanımıza ortaya koyduğu fırsatlar için çok teşekkür ediyorum. Bunlar Bilecik'in uluslararası tanınırlığı açısından önemli. Belediyemize uluslar arası fonları kazandırmak adına önemli. Çünkü Dünya artık bunlarla ilgileniyor. Bütün belediyeler yol yapıyor, çöpleri alıyor, binalar yapıyor ama bunları yapan belediyeler farklılık yaratıyor. Kentleri için bir marka değeri yaratıyor. O nedenle bu sertifikaların önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Konuşmanın ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, slayt eşliğinde basın mensuplarına projenin detayları anlattı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.