’Kariyer Haritam’ Konulu Panel

’Kariyer Haritam’ Konulu Panel

Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Topluluğu tarafından "Kariyer Haritam" konulu panel düzenlendi.

Kırklareli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Topluluğu tarafından "Kariyer Haritam" konulu panel düzenlendi.

İİBF Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele, akademik personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Armağan Türk'ün yaptığı panelin ilk konuşmasını gerçekleştiren Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezin İba Gürsoy akademik çalışma alanından bahsetti.

Gürsoy, "Eskiden yüksek lisans ve doktora yapmak gerçekten zordu. Ancak şimdiki imkanlar neticesinde bunlara ulaşmak kolaylaştı. Ancak bunun için yine de çok çaba sarf etmeniz gerekiyor. Tabi ki dil bilmeniz gerekiyor. Yüksek lisans ve doktora yaparak da kamuda çalışabilirsiniz. Ancak bunları yaparken insan gerçekten zorlanır. Hem işe gidip hem ders çalışmak gerçekten zor oluyor. Bir yerden başladıktan sonra yol sizi hedefe götürüyor. İki yıl yüksek lisans sürüyor, dört yıl da doktora sürüyor. Gerçekten bunları yapmak çok uzun bir süreçtir. Benim size tavsiyem üniversite yıllarında ALES ve yabancı dil sınavlarından yeterli puanı almanızdır" dedi.

"30 yaşından sonra bir çalışanın belli bir alanda uzmanlaşıp firmaya daha çok katkı sağladığını görüyoruz"

Özel sektör konusuna değinen Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Arı, "Her firmanın farklı birimleri var. Bu sektörde de muhasebe maliye insan kaynakları gibi farklı bölümlerde çalışabilirsiniz. Bu yüzden geniş bir seçenek ağına sahipsiniz. Dolayısıyla neyi seçeceğiniz bu anlamda önemlidir. Bir birimden diğer bir birime atlama şansınız da var. Ancak 30 yaşından sonra bir çalışan belli bir alanda uzmanlaşıp firmaya daha çok katkı sağladığını görüyoruz. Daha çok gördüğümüz mezun olan arkadaşlar küçük işletmelerde çalışmalara başlıyorlar. Böyle olunca da daha düşük bir maaş seviyesiyle başlamak zorunda kalıyorlar. Böyle olunca kariyer planı düşük bir yola girmiş oluyorlar. Daha kurumsal firmalar bölümlerini başarıyla bitirmiş öğrencilere daha çok imkan sağlıyorlar. İş hayatınızda artık modern çağa bakılarak önünüze en çok yabancı dil çıkıyor. Bunu kurslara giderek halledebiliriz. Ancak kurslara gidenlerin çoğu başarısız oluyor. Ancak modern bir çağda olduğumuz için artık akıllı telefonlardan bile yabancı dil meselesini çözebiliriz. Bir diğer konu ise stajdır. Çünkü seçeceğiniz mesleği staj yaparken görmüş oluyorsunuz. Bu anlamda herkesin staj yapmasını tavsiye ederim" şeklinde konuştu.

"Mesleğimizi seçeceğimiz alanı belirlememiz lazım"

Kamu çalışma alanı hakkında bilgiler veren Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Eraslan ise, "Mesleğimizi seçeceğimiz alanı belirlememiz lazım. Karar vermekte geç kaldıkça ne yapacağımız belli olmuyor. Ona göre sınavlara da hazırlanmamız gerekmektedir. Ya ALES'e ya da KPSS'ye hazırlanmamız gerekiyor. Bunlara bir an önce karar verilmelidir. Kuruma göre mülakat değişebiliyor. Bazı yerlerde yazılı bazılarında ise sözlü oluyor. Bu sınavda bazı şartlar istendiği için mezun olan arkadaşlar çoğu kez başvurmuyorlar. Ya istediğimiz olsun istiyoruz ya da haberimiz olmadığı için başvuramıyoruz. Belki de bundan dolayı birçok fırsatı kaçırıyoruz. Örneğin, Gençlik ve Spor Bakanlığında 10 kişilik alıma sadece 6 kişi başvurmuştur" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından panel sona erdi.

’Kariyer Haritam’ Konulu Panel

’Kariyer Haritam’ Konulu Panel

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.