Kastamonu, Dünya Kültür Miras Listesine Aday

Kastamonu, Dünya Kültür Miras Listesine Aday

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu'nun Dünya Kültür Miras Listesine aday olduğunu söyledi.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu'nun Dünya Kültür Miras Listesine aday olduğunu söyledi.

Kastamonu Belediyesi'nin destekleriyle Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Kastamonu'ya gelen 38 öğrenci, kent merkezinde 7 konağın rölöve çalışmalarına başladı. Yapılan çalışmalar neticesinde oluşacak olan restorasyon projeleri Kastamonu Belediyesi tarafından Ankara Anıtlar Yüksek Kurulu'na sunulacak.

Kastamonu'ya restorasyon projesi için gelen Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde 38 öğrenci ile Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Başar, Araştırma Görevlileri Ergün Hatır, Alper Dönmez ve Murat Şahin nezaretinde öğrencilerin Akmescit Mahallesi'ndeki çalışmalarına başladı.

Çalışmalar hakkında Belediye Başkanı Tahsin Babaş'a bilgiler veren Anıtlar Yüksek Kurulu Üyesi aynı zamanda Konya Selçuk Üniversitesi Mimarlı Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Başar, "Kastamonu'ya restorasyon projesi için 4 hoca olmak üzere toplam 42 kişi geldik, burada uygulama yaptırıyoruz. Bu uygulama sonunda gerçekleştirilen verileri ve sonuçları Belediye Başkanlığımıza vereceğiz. Öğrencilerimiz de bu arada güzel bir kent görecekler, güzel bir tarihi kentte da çalışmalarını yapacaklar. Kastamonu'da tarihi ve bazı korunmuş olan yerleri de olan bir kent görecekler. Bundan hem öğrencilerimiz uygulamalı bir çalışma yaparak kazançlı çıkacaklar, hem de belediye kazançlı çıkacak. Şu anda 7 konağın rölöve, resisyon, restorasyon projelerini çizeceğiz. Bunların raporlarını da vereceğiz. Kastamonu için ve öğrencilerimiz için de iyi bir çalışma olacak" şeklinde konuştu.

"Kastamonu'da olan eserler, tarihi yerler Safranbolu'da yok"

Öğrencilerine farklı bir kültürü göstermek için Kastamonu'ya geldiklerini söyleyen Başar, "Kastamonu Belediyesi de tarihi binalara çok önem veriyor ve çok ilgili. Bizde katkı için öğrencilerimizle birlikte gelerek konakların ön çalışmasını yapıyoruz. Kastamonu Safranbolu'ya göre daha da zengin ama Safranbolu biraz reklamını çok iyi yapmış. Kastamonu'da olan eserler, tarihi yerler Safranbolu'da yok. Tanıtımına da erkende başlamış, onun avantajını koruyor ve ondan turizm konusunda daha çok faydalanıyor. Kastamonu'da cami, han, külliye, mescit gibi yerler daha fazla daha yoğun. Kastamonu'da düzgün bir planlama yapılabilirse Safranbolu'ya göre daha çok avantajlı durumda. Buradaki eserleri orada görmek mümkün değil" diye konuştu.

"Vizyonumuz tarihi ve kültürel doku üzerinde"

Öğrencilerin Akmescit Mahallesi'ndeki çalışmalarını yerinde inceleyen Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, "Sit alanlarının tamamının Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınması için talepte bulunacağız. Elimizden gelen çalışmayı yapacağız. Özellikle Uzak Doğu'dan gelen turistler kültür turizmine ilgi gösteriyor. Onun için Dünya Kültür Miras Listesi önemli. Kastamonu'nun ufkunu açacak olan bunlar. Vizyon proje aramanıza gerek yok, vizyonumuz bu" dedi.

Konakları yapılan restorasyon çalışmaları sonucu ayağa kaldıklarını söyleyen Başkan Babaş, "Daha sonra da bu binalara fonksiyonlar yükleyerek yaşatmaya çalışıyoruz. Burada üniversitelerimizin vereceği destek önemli. Önümüzdeki günlerde Kastamonu Üniversitesi'ne Mimarlık Bölümü açılması için bir öneride bulunacağım. Elimden geldikçe de destekçi olacağım" diye konuştu.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, "Türkiye'de bu işin ilmini yapmış hocalarımızdan hem destek alıyoruz hem fikir alıyoruz. Saha çalışması yapıyoruz. 38 öğrenci tarihi tescilli binalarda çalışmaları yapıyorlar. Evlerin rölövesi ve restorasyonu çalışmaları yapıyoruz. Vizyonumuz tarihi ve kültürel doku üzerinde yapılacak çalışmalar. İhtiyacımız olanda bu. Çöpü dahi koruyabilsek bizim için kar. Koruyucu ve onarıcı zihniyeti bir araya getirmeye çalışıyoruz. Eksikliklerimiz vardır. Hatalarımızı düzeltmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"Binaları yaşatmaya çalışıyoruz"

Tarihi dokunun bulunduğu bölgeyi tamamen koruma altına aldıklarını vurgulayan Babaş, "Yapılaşmaya izin vermiyoruz. Sit alanı içerisindeki yıkım, tadilatlar Anıtlar Kurulu'nun onayına sunuluyor. Belediye bazında yaklaşık 25 konak satın aldık. Butik Oteli, Hanımlar Konağı gibi fonksiyon yükleyip konakları çalıştırıyoruz. İlimizde bin 400 tescilli konak var. Hızlı çalışmalar yapmalıyız. Sokak sağlıklaştırma çalışmalarımız var. 125'inci Yıl Caddesi'nde 12 evi bitirdik. Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi'nin 1'inci etabını tamamladık. 3 etaptan oluşuyor. Sokak sağlıklaştırma da yeterli değil. İlk olarak yaptığımız dış cephelerin sokak sağlıklaştırma şeklinde ayağa kaldırmak. Binaları yaşatmaya çalışıyoruz ve yaşatmaya çalışmaya devam edeceğiz. Binaları ayağa kaldırıyoruz. Daha sonra da bu binalara fonksiyonlar yükleyerek yaşatmaya çalışıyoruz. Burada üniversitelerimizin vereceği destek önemli. Önümüzdeki günlerde Kastamonu Üniversitesi'ne Mimarlık Bölümü açılması için bir öneride bulunacağım. Elimden geldikçe de destekçi olacağım. Çünkü bu konuların burada ilmi olarak da çalışması gerekiyor. Üniversite bazında bir fakülte kurulursa, bu işler yerinde çözülmeye başlar" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin en büyük konağı"

Kastamonu Belediyesi'nin Bakırcılar Çarşısı'nda İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte çalıştığını hatırlatan Başkan Babaş, "Projenin son şeklini verip, kurula sunduk. Onlar onayladıktan sonra orada çalışmalara başlayacağız. Oranın KUZKA destekli finansmanı hazır. Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi'nden eski Belediye Binası'na kadar olan sokak sağlıklaştırma projesini kurul onayladı. Aynı güzergahta olduğu için Bakırcılar Çarşısı Projesi'nin onayını bekliyoruz. Şeyhoğlu Konağı'nın restorasyonunda son aşamaya geldik. Keskinler Konağı'nı satın aldık. İddia ediyorum Türkiye'nin en büyük konağı orası. Oranında projesi hazır. Oranında bir an önce restorasyonun tamamlayıp, Türkiye'nin hizmetine sunacağız" diye konuştu.

"Dünya Kültür Miras Listesi için başvuracağız"

Dünya Kültür Miras Listesi içinde müracaatlarının olacağını söyleyen Babaş, şöyle konuştu:; "Sit alanlarının tamamının Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınması için talepte bulunacağız. Elimizden gelen çalışmayı yapacağız. Özellikle Uzak Doğu'dan gelen turistler kültür turizmine ilgi gösteriyor. Onun için Dünya Kültür Miras Listesi önemli. Kastamonu'nun ufkunu açacak olan bunlar. Vizyon proje aramanıza gerek yok, vizyonumuz bu. Elimizdeki tarihi dokuyu koruyabilirsek, dünyanın gıpta ile baktığı bir il oluruz. Bizim turizm altyapısını tamamlamalıyız"

Kastamonu, Dünya Kültür Miras Listesine Aday

Kastamonu, Dünya Kültür Miras Listesine Aday

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.