Kavak Şeyhli Köyü
Kavak Şeyhli Köyü haberleri,Şeyhli köyü güncel son dakika gelişmeleri,Şeyhli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler,Samsun Köyleri Arasında yer alan Şeyhli köyünde vefat edenler,köyün eski adı haberimizde.
Kavak Şeyhli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Şeyhli köyü son dakika gelişmeleri, Şeyhli köyüne özgü yemekler, Kavak Şeyhli köyünün tarihi, Şeyhli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Şeyhli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Kavak , Samsun ilinin İlkadım ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Şeyhli Köyü Resimleri ve Şeyhli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Kavak Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Kavak Samsun Arası Kaç Km? Kavak Hava Durumu? Samsun Köyleri ve Kavak Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizde ki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Samsun'lu iseniz Samsun Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Samsun Ünlüler arasında Kavak Şeyhli Köyünde doğan biri var mı? Kavak Doğumlu Ünlüler Kimler?
ŞEYHLİ KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
Şeyhli , Samsun ilinin Kavak ilçesine bağlı bir mahalledir.
15. ve 16. yüzyıl tahrir defterlerinde Kavak sınırlarında bulunmayan bu köye 1642 tarihli Canik Livası Reaya Defteri'nde rastlıyoruz. Şıhlı diye geçen köy , köprücülük ve derbentçilik hizmeti karşılığında avariz vergisinden muaf tutulmuştur.
Köy ,adını buraya yerleşen,Osmanlı arşiv belgelerinde "Şeyhler,Şeyhli,Şeyhlü" tabiriyle anılan Yörük Türkmen taifesinden alır.Türkay'a göre bu cemaat,Bozulus aşiretindendir. Yaylakları Develü,Erciyes ve Zamantı'da,kışlakları Aksaray ve Kırşehri'nde idi.
Şeyhli adının aşiretler arasında yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz.Osmanlı arşiv belgelerinde birçok yerde iskan olan bu cemmatin Dulkadir,Yeni İl,Bozulus.Haleb Türkmenleri gibi büyük topluluklar içindeki aynı aşiretlerle bağını kurmak müşküldür.Gündüz'e göre ; bunlar Bozulus veye Dulkadir Türkmenlerin'nden kopan grup olmalıdır.Bu cemaati,Danişmendi Türkmenleri içinde de görüyoruz.
Bu oymak adı(şıh) Türkçe olup Azerbaycan ve Doğu Anadolu'da din görevlisi anlamında kullanılır. Bu adın kökü "ışık" dır. Başındaki "ı" sesi lehçe özelliğinden düşmüş ve şık(şıh/şıkh)halinde söylene gelmiştir. Şıh sözü(ışıkdan)ışıklandıran,aydınlatan,bilgi veren,çok bilen anlamındadır.Zamanla Oğuzlar'da oymak ve yer adı olarak kullanılmıştır. Türkiye'de Şıhlı,Şıhlar adlı 108 köy bulunmaktadır. Şehy kavramının başka manaları da vardır.Ahi teşkilatında loncalarda bir esnaf birliğinin başında olan kişiye,bir kabilenin veya aşiretin başındaki kişiye de şehy/şıh denir.Anadolu'da bazı yörelerde yaşlı kimselere de şıh unvanı verilir.Samsun iline 60, Kavak ilçesine 10 km uzaklıktadır.Mahallede ilköğretim okulu yoktur. Mahallede, içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.