Kemah Seringöze Köyü

Kemah Seringöze Köyü

Seringöze Köyü Haberleri, Kemah Seringöze Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Seringöze Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Erzincan Köyleri Arasında Yer Alan Seringöze Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Kemah Seringöze köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Seringöze köyü son dakika gelişmeleri, Seringöze köyüne özgü yemekler, Kemah Seringöze köyünün tarihi, Seringöze köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Seringöze köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Seringöze, Erzincan ilinin Kemah ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Seringöze Köyü Resimleri ve Seringöze köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kemah Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. doğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Kemah Erzincan Arası Kaç Km? Kemah Hava Durumu? Erzincan Köyleri ve Kemah Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzincanlı iseniz Erzincan Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzincanlı Ünlüler arasında İliç Seringöze Köyünde doğan biri var mı? Kemah Doğumlu Ünlüler Kimler?

Seringöze, Erzincan ilinin Kemah ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün eski adının Sötke veya Şötke olduğu söylenir[1]. Çevrede tarihi kalıntılar bulunur. Pahar denilen yerin 5 km ilerisinde eski köy kalıntıları vardır. Bu kalıntılar bir Ermeni köyüne aittir. Köyün ve bölgenin adı Simkeyz diye geçmektedir. I.Dünya Savaşı başladığında bütün Sünni Türkler Osmanlı Devletinin savaştığı cephelere gönderilir ve köyde savunmayı sağlayacak genç kalmaz. Bu durumu fırsat bilen Ermeniler Büyük Ermenistan Devleti kurmak için köye saldırırlar. Çatışmalarda köy halkının yeri değişmiştir. Fakat Osmanlı askerlerinin gelmesiyle köy kurtulur. Çanakkale Şehitler Anıtında Erzincan Kemah Seringöze köyünde yaşamış bir kişinin mezarı bulunur. Köy halkı İslam dininin Sünni kolundadır. Etnik yapı olarak Oğuz Türkleri'nin Salur topluluğundan gelir. Çok eski zamanlarda Orta Asya'daki Buhara şehri dolayından gelmişlerdir. Köydeki belli başlı Türk boyları: Fazlıoğulları, Şabanoğulları,Müftüoğulları,Kekeçoğulları. Soyadı Devriminden sonra oluşan soyadlarına Bilgin, Erim, Kekeç, Toparslan, Sevim, Cankut, Çelikel, Turan, Sevinç, Özberk ve Yaman örnek verilebilir.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Seringöze köyü halkının kullandığı dil Türkçenin Oğuz grubuna giren Türkmencedir. Azerbaycan diline de çok yakınlık arzeder. Köyün şivesindeki belli başlı kelime dağarcığı şöyledir.

ağuz (doğum yapmış inek ya da davarların ilk sütüne denir)
ahbun (gübre)
gunnamak (kunlamak, at gibi hayvanların doğum yapması),Moğolcada da aynı anlamı verir.
megil (çapa)
örtme (mutfak)
parkaç (kova)
Pısık (kedi)
eze (teyze)
bibi (hala)
ağa (baba)
soyha (kötülük)
tuluk (deriden yapılmış ayran kabı)
şişek (küçük dişi kuzu)
çebiç (küçük dişi keçi)
uşak (çocuk)
Ne eliyirsin? (Ne yapıyorsun), geliyirim (geliyorum), buliyir misin? (biliyor musun), büşürdün mü?(pişirdin mi)[2].

Köy, Erzincan iline 87, Kemah ilçesine 37 km mesafededir.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak yararlanılmamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve acentesı yoktur . Sağlık ocağı vardır ancak kullanılmamaktadır.Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Cep telefonu şebekeleri köyün tüm bölgelerine hizmet sağlamaktadır.

Kemah Seringöze Köyü Resimleri

Kemah Seringöze Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum