KGK Başkanı Yaraşlı: "Finansal raporlamanın kalitesini artması için önemli bir adım"
KGK tarafından düzenlenen "İktisadi Gelişmede Muhasebe ve Denetimin Önemi" konulu bir sempozyumda konuşan KGK Başkanı Dr. Genç Osman Yaraşlı, etkinliğin,...
KGK tarafından düzenlenen "İktisadi Gelişmede Muhasebe ve Denetimin Önemi" konulu bir sempozyumda konuşan KGK Başkanı Dr. Genç Osman Yaraşlı, etkinliğin, Türkiye finansal raporlamanın kalitesini artması için önemli bir adım olarak düşündüklerini söyledi.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) İstanbul'da "İktisadi Gelişmede Muhasebe ve Denetimin Önemi" konulu bir sempozyum düzenledi. Muhasebe ve denetimin iktisadi gelişme bakımından önemi, denetimdeki yenilikler ve denetimlerden doğan sorumlulukların tartışıldığı sempozyumda, KGK Başkanı Dr. Genç Osman Yaraşlı yaptığı konuşmada, "Sempozyumun ilk amaçlı muhasebe ve denetim sisteminin iktisadi gelişim bakımından ne anlam ifade ettiğimin tartışılmasıdır. Ekonomik sistem içerisinde muhasebe ve denetime nasıl bir rol biçildiğini bunun öneminin ne olduğunu anlarsak hem mesleği icra edenler hem düzenleyici tarafta olan bizler daha bilinçle ve motive olarak işimizi yaparız diye düşündük. Kamu gözetimi kurumu bildiğiniz üzere kanundaki amaçlarını gruplandırırsak 4 tane şey söyleyebiliriz. Muhasebe ve denetim standartlarını oluşturmak, bağımsız denetçileri ve bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirmek ve bunların faaliyetlerini denetlemek. İşletmelerin mali tablolarının gerçeğe ve ihtiyaca uygun karşılaştırılabilir finansal bilgi üretmesidir.
Gerçeği göstermeyen finansal tablolarla maruz kalınacak bir finansal dalgalanmayı atlatmak zor olabilir. Özellikle borç oranı yüksek yada döviz açığı olan işletmeler finansal dalgalanmalardan çok daha çabuk etkilenecektir. Dünyada ekonomilerin küreselleşmesi finansal dalgalanmaları görülme sıklığını arttırdı" dedi.
Etkinliğin, Türkiye finansal raporlamanın kalitesini arttırılması için önemli bir adım olarak düşündüklerini söyleyen Yaraşlı, "Vergi amaçlı mali tablolar ihtiyacını ortadan kaldırıp ticari amaçlı tek bir finansal tablolar seti düzenlemektir. Bu düzenlemede ekonomide ciddi bir etkinlik kazanma amacı sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Günümüzde birçok işletme batmasına izin verilemeyecek kadar büyüklüklere ulaşıyor. Bazı işletmeler ekonomi açısından kritik önem taşıyor. O önem sebebiyle batmasına izin verilmiyor. Bu işletmelerin başarısızlıkları halinde bu sebeple kurtarılmaları zorunlu hale geliyor. Bu kurtarmanın bedelini bütün vergi mükellefleri ödüyor. İşletmelerin piyasaya yanlış ve gerçeğe uygun olmayan bilgi vermesine seyirci kalamaz" şeklinde konuştu.
Avrupa Komisyonu, 2016 yılında almış olduğu bir kararla Türkiye'deki kamu gözetimi sistemini AB üyesi ülkelerin kamu gözetim sistemi ile denkliğini kabul ettiğini belirten KGK Başkanı, Ağustos ayında İsviçre, Türkiye'nin kamu gözetimi denetimini kendi sistemi ile denkliğini kabul ettiğini, bu da Türkiye'deki denetim raporlarının AB ülkelerinde geçerli hale geleceğini kaydetti.
Denetçilerin nitelikli olması gerektiğinin altını çizen Yaraşlı, "Bunun içinde bu yıl içerisinde sürekli eğitim tebliğini çıkarmayı planlıyoruz. İslami finansal kuruluşlarla ve denetim teşkilatıyla bunların yayınladığı etik yönetim standartlarını Türkçeye kazandırılması konusunda kuruluşla görüşmelerimiz devam ediyordu. Neticeye bağlandı ve protokol imzalamasını gerçekleştirdik. Bu kuruluş faizsiz finans piyasalarını dünya genelinde desteklemektedir. Bu standartları Türkçeye ve mevzuatımıza kazandıracağız" ifadelerini kullandı.
Ayrıca sempozyumda, İslami Finansal Kuruluşlar Muhasebe ve Denetim Kurulu (AAOIFI) tarafından yayımlanan muhasebe, denetim, etik ve yönetişim standartlarının Türkçeye çevrilerek Türkiye mevzuatına kazandırılması amacıyla AAOIFI ile bir telif anlaşması imzalandı. İmzalar, KGK Başkanı Dr. Genç Osman Yaraşlı ve AAOIFI Genel Sekreter Vekili Mohammed H. Khaled tarafından atıldı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.