Kırıkkale Pazarcık Köyü
Pazarcık, Kırıkkale ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Kırıkkale merkezine 16 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Köy tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber çok eski bir yerleşim alanı olduğu eski ören kalıntılarından belli olmaktadır.Örnek verecek olursak köy su sarnıcı köy hamam yeri ve yer altı mezar kazılarında çıkan insanların kullandığı eşyalar ve figürlerdir. Söylenen rivayetlere göre Köyün olduğu yere pazar kurulurmuş; Köyün PAZARCIK ismininde oradan geldiği ve romalıların yaşadığı söylenmektedir. Köye gelen ilk Türkler İran Horasan Erenleridir. Bunlardan günümüze kadar gelen ve köyde türbesi bulunan Mürsel Dede ve İdil dededir. MS.13.YY. Selçukluların son zamanında geldikleri ve buralara islamiyetin yerleşmesi için zemin hazırladıkları, bunun yanında Sarı Pir denen mevkiide köy kalıntıları ve türbeninde aynı döneme ait olduğu sanılmaktadır. Diğer Türk ailelerinin Timurla 2.nci Beyazıt Zamanında Kerkük taraflarından gelen OĞUZ-TÜRKMEN Aşiretlerinden olduğu bilinmektedir.
OĞUZ TÜRKMENLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.
Köy geleneğine göre her yıl mayıs ayında yağmur ve şükür duasına çıkılır.Kırıkkalede ve yakın illerde ikamet eden köylüler davet edilir.Kurbanlar kesilerek davetlilere ikram edilir.Köy gelenekleri gelin alma oyunu,kışın evlerde yüzük bulma oyunu,mart ayında kuzu doğma zamanı baharın müjdecisi olarak geceleri sayı gezme sırasında evlerden alınan çeşitli yiyecekler hep birlikte eğlenceler yapılır. Meşhur yöresel yemekleri düğünlerde lahana ve yaprak sarması yapılır.diğer günlük yapılan yemekler haside,pıhtı çemen çorbası,bekmez omacı, dönderme(yufka ekmekle yapılır) cacıran gibi sayabiliriz.köylünün aslı OĞUZ TÜRKMEN adetlerini uygular.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.