Kırmızı Etiketli Asansörlerde Düşüş Sağlandı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, bina yöneticilerini asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini zamanında yaptırmaları konusunda...
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, bina yöneticilerini asansörlerin yıllık periyodik kontrollerini zamanında yaptırmaları konusunda uyarırken, kırmızı etiketli asansörlerde büyük oranda düşüş sağlandığını söyledi.
Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği'nin geçen yıl haziran başı düzenlemeler yapılarak zorunlu olarak uygulanmaya başlanması ile geçmiş yıllarda kırmızı etiketli asansörlerin düzeltilerek mavi ya da yeşil etiket almaları ile daha güvenli hale geldiğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, "Bu yönetmelik ile artık yeni yapılmakta olan asansörlerin kullanıma açılmadan önce A tipi muayene kuruluşu tarafından ilk kontrol yapılmak suretiyle eksiksiz olması halinde yeşil etiket aldıktan sonra kullanıma açılmaktadır. Önceki uygulamalarda ilk kontrol yapılmadığı için müteahhit binayı teslim ediyor, vatandaşlarımız binaya yerleşiyor, aradan zaman geçtikten sonra asansörde sorun olunca muhatap bulamamaktan yakınıyorlardı. Her ne kadar müdürlüğümüzce bu tür şikayetlere yönelik denetimler yapılmakta ise de bu yönetmelik ile asansörlerin eksiksiz oldukları ilk tescil kontrolü ile tespit edildikten sonra yeşil etiket almaları halinde belediye tarafından tescil edilerek kullanıma açılmaları sayesinde başlangıçta sorunsuz ve güvenli olarak kullanılmaya başlanılmaktadır" dedi.
Tüm asansörlerin bina yöneticileri tarafından her yıl yapılması gereken yıllık periyodik kontrollerinin yapılması gerektiğini ifade eden Altunsoy, "Her geçen gün bina yöneticileri asansör periyodik kontrollerini yaptırma konusundaki sorumluluklarını daha fazla yerine getirmeleri sayesinde asansörlerdeki sorunların gün geçtikçe azalmaktadır. 2016 yılında Ocak-Mart dönemi olan ilk 3 ay içerisinde toplam bin 773 asansörün yıllık periyodik kontrolleri yapılıp, bunlardan 285 adeti yeşil,188 adeti mavi, 58 adeti sarı, bin 242 adetinin ise kırmızı etiket verildi. Yani ilk 3 ayda kontrolü yapılan asansörlerin yüzde 70'inin kırmızı etiketli çıktı. Eylül sonu itibarıyla ise, yıllık periyodik kontrol yapılan toplam 8 bin 871 asansörün, 2 bin 560 adeti yeşil, 651 adeti mavi, 231 adeti sarı, 5 bin 126 adetinin ise kırmızı etiketli çıktı. Yani yılın 9 aylık döneminde kontrolü yapılan asansörlerin yüzde 59.8'inin kırmızı etiketli olduğunu rakamlardan da görüleceği üzere kontrollerin artması sayesinde kırmızı etiketli asansör oranında düşüş sağlandı" diye konuştu.
Yıllık kontrol sonrası kırmızı etiket alan asansörün kesinlikle kullanılmaması ve yönetici tarafından kullandırılmaması, ayrıca 30 gün içerisinde güvenli hale getirilerek takip kontrolünün yaptırılması gerektiğini belirten Altunsoy, "Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği ve Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile bina yöneticileri ile yöneticisi olmayan binalardaki kat maliklerine çok önemli sorumluluklar yüklenmektedir. Bina yöneticileri ile yöneticisi olmayan binalardaki kat malikleri asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla yetkili bir asansör montaj ya da bakım firması ile bakım sözleşmesi imzalayarak, ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretlerinin ödenmesinden sorumludur. Yine bina yöneticileri engellilerin erişebilirliği için asansörün sürekli olarak çalıştırılmasını sağlar ve asansörle ilgili herhangi bir tehlikeli durumu asansör monte eden veya onun yetkili servisine iletmek ve söz konusu asansöre asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından müdahale edilene kadar gerekli güvenlik tedbirlerini almakla sorumludur. Ayrıca asansör kontrolü neticesinde asansöre yapıştırılan etiketleri ve kendisine teslim edilen rapor ve belgeleri korumakla yükümlüdür" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.