Kobi’lere Finans İmkanları Anlatıldı
Samsun'da düzenlenen toplantıda, KOBİ'lere ve girişimcilere sağlanan destekler ile finans imkanları anlatıldı.
Samsun'da düzenlenen toplantıda, KOBİ'lere ve girişimcilere sağlanan destekler ile finans imkanları anlatıldı.
Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), KOSGEB, Samsun OSB Bölge Müdürlüğü, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SSMMMO) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) A.Ş. işbirliği ile, "KOBİ'lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları" başlıklı bir toplantı düzenlendi.
Kuleyin: "KOBİ'ler için çağdaş teknoloji yolculuğuna çıktık"
Samsun SMMMO'da düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, TOSYÖV'ün 1989 yılında serbest piyasa ekonomisinin geliştirilmesi ve orta sınıfın daha güçlü bir şekilde ekonomide yer alması amacıyla kurulduğunu söyledi. TOSYÖV'ün yürüttüğü çalışmalardan bahseden Kuleyin, "Türkiye'nin iki tane önemli sorunu var. Bunlar, girişimci sorunu ve KOBİ'lerin ayakta kalma sorunları. TOSYÖV bu iki soruna çözüm üretmeye çalıştı. Kendini girişimcinin gücü olarak tanımladı. Şu anda TOSYÖV her ilde girişimci eğitimleri vererek, nitelikli birer girişimci olarak ekonomiye katılmalarını sağlamaya çalışıyor. Finansmana erişim sorunu günümüzde çok önemli. KOBİ'ler finansmana erişim noktasında yeterli bilgiye sahip değiller. Ayrıca, çok sayıda KOBİ'lere verilen destek var ama bunlar da yeteri kadar bilinmiyor. Biz KOBİ'lerimizin bu sorunları aşmaları için çaba harcıyoruz. Yeni dönemde bizim misyonumuz ve vizyonumuz KOBİ'leri dönüştürmeye çalışmak. Dünyada dönüşümü sağlayan bir hız var. Günümüzde bilişim teknolojisi çok önemli. Tüm KOBİ'lerin çağdaş teknolojilere ulaşmaları için yol çıktık. Bu yolculuğu da birlikte geliştireceğimize inanıyorum" dedi.
Kayar: "Bizler piyasaların diliyiz"
Ardından söz alan Samsun SMMMO Başkanı Hayrul Kayar ise girişimcilerin kendi meslekleri için çok önemli olduğuna vurgu yaptı. KOBİ'lerin geliştirilmesinde kendilerini görevli hissettiklerini belirten Kayar, "Piyasalar bizim velinimetimiz. Olmayan bir firmanın bir mali müşavire, muhasebeciye ihtiyacının olmadığını biliyoruz. Onlar varsa, yaşıyorsa bizden hizmet alabiliyor. Onları yaşatma konusunda en az firma sahipleri kadar biz de kendimizi sorumlu hissediyoruz. Destek ve finans piyasalar için çok önemli. Piyasalar sürekli değişkenlik gösteriyor ve yenileniyor. Yarın piyasa koşullarına yeni şeyler eklenebiliyor. Artık mal üretmekten çok rekabet avantajı oluşturabilmek çok önemli. Bunu yapmadığınız sürece ayakta kalma şansınız yok ve rekabet yaratma şansınız çok fazla değil. Biz, verilen desteklerin hep içindeyiz. Ama bizim de meslek camiası olarak sorunlarımız var. Biz de birer KOBİ'yiz. Piyasalar için yapılacak düzenlemelerde bizim de camiamızın içine alınmasını arzu ediyoruz ve istiyoruz. Çünkü biz piyasaların diliyiz" diye konuştu.
Gergerli: "KOBİ'lerimizin her zaman yanındayız"
TOSYÖV'ün, ekonomin temel yapı taşları olan KOBİ'ler için önemli projelere imza attığını söyleyen, Kredi Garanti Fonu (KGF) A.Ş. Genel Müdürü İsmet Gergerli, "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekti. Ancak, bu kararın ülkemiz makro dinamikleri ile örtüşmediği apaçık ortada. Ben inanıyorum ki bu müdahalelere yine en iyi cevabı daha çok çalışarak daha çok üreterek hep beraber vereceğiz. Biz KGF olarak her koşulda üreten KOBİ'lerimizin yanındayız. KOBİ'lerimize en uygun koşullarda kefil olmaya devam edeceğiz. Ancak, bu süreçte çok önemli bir konu daha var o da kredi faiz oranları. Bu koşullarda kredi faiz oranlarında KOBİ'lere yapılacak pozitif ayrımcılığın ekonomimize nefes aldıracağına inanıyorum. Bizim de bu konuda bir projemiz var. Bu projemizi hayata geçirmek için hem bankalarla hem de ekonomi otoriteleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Bununla birlikte ülke ekonomisine maksimum katkıyı sağlamak için destek olacağımız öncelikli sektörler belirledik. Kadın girişimciler, genç girişimciler, ithalatı önleyici üretim yapan KOBİ'ler, ihracatçı KOBİ'ler, Ar-Ge ve inovasyon sektöründeki KOBİ'ler, savunma sanayine yönelik üretim yapan KOBİ'ler ve istihdam arttırıcı faaliyetleri olan KOBİ'ler bizim için öncelikli. Öte yandan, bölgeler arası gelişmişlik farkını giderici desteklerimiz olacak. Sınırlı kaynakları ülke ekonomisinin gelişmesinde en uygun sektörlere, firmalara nasıl aktarabiliriz buna bakıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kulaksız: "El ele bu işe sahip çıkmalıyız"
Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız yaptığı konuşmada KOBİ'ler için üretilen her projede olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirtti. Türkiye'de ekonomik ve sosyal kalkınmanın itici gücünü KOBİ'ler oluşturduğunu belirten Kulaksız, "Bugün KOBİ'ler ülkemizdeki üretimin yüzde 55'ini, istihdamın yüzde 76'sını, ihracatın ise yüzde 59'unu oluşturmaktadır. Ancak, KOBİ'lerimizin finansmana erişimine baktığımız zaman toplam kullanılan kredilerin sadece yüzde 25'inin KOBİ'ler tarafından kullanıldığını görmekteyiz. Buradan, hala KOBİ'lerimizin ülke ekonomimiz için itici güç olduklarını, fakat finansmana erişiminde gidecek yolumuz olduğunu görüyoruz. Bunun için de devletimiz, bankalar hep birlikte el ele bu işe sahip çıkmalıyız" şeklinde konuştu.
Bülbüloğlu: "Gereken payı almalıyız"
Ardından kürsüye gelen Samsun OSB Başkanvekili ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Bülbüloğlu da KOBİ'lere verilecek desteğin ülke için önemine değindi. Konuşmasında, KOBİ'ler hakkında veriler de veren Bülbüloğlu şöyle konuştu: "KOBİ'ler toplam girişim sayısının yüzde 99,8'ini, istihdamın yüzde 74,2'sini, maaş ve ücretlerin yüzde 54,7'sini, cironun yüzde 63,8'ini, faktör maliyetiyle katma değerin yüzde 52,8'ini ve maddi mallara ilişkin brüt yatırımın yüzde 53,3'ünü oluşturmaktadır. Yani bir bütün olarak ekonominin yüzde 54'üne tekabül etmektedir. Bu istatistikler çerçevesinde potansiyelin farkında olarak, KOBİ ve işletmeleri ekonomik büyüme, yenilikçilik, istihdam yaratımı ve sosyal uyum için anahtar faktörler olarak görmeliyiz. Bu nedenle girişimci KOBİLER için; kurumsallaşma destekleri inovasyon, finans, nitelikli eleman, katma değerli ürünler üretebilmesi, rekabetçi olabilmesi özellikle sürdürülebilir olmalarını sağlamamız çok önemli diye düşünüyorum. Ülkemiz üzerinden bir fotoğraf çekersek üç bin kilometre bir daire içerisinde etrafımızda üç trilyon dolarlık bir pazar görürüz. Kısım kısım ülkeleri özellikle de bize komşu ülkelerin siyasal, sosyal sorunları, ekonomik istikrarsızlık yaratsa da özellikle gelişmiş Avrupa Birliği ülkeleri bu pazarlara Türkiye üzerinden marka oluşturdukları, katma değerli ürünlerini pazara sunmanın gayretindeler. Rusya'nın başlı başına bizim için büyük bir pazar olduğunu görüyoruz. Bu pazardan mutlaka gereken payı almalıyız. Bunun için de büyümeye açık yer temini, finansa kolay ulaşım, finans desteği, yerli malı alımı desteği, nitelikli eleman alımı desteği büyük önem taşıyor. Dünya da büyüme 2009'dan sonraki en düşük seviyede, finans çok ürkek ulaşmak çok kolay değil. Hane halkı harcamaları yüzde 4'ten yüzde 20'lere çıkmış durumda. Ülkemizde ayrıca, tasarruf oranları yüzde 16'larda. Özellikle tasarruf oranlarını arttırıp, katma değerli ürünler üreterek rekabet edebilecek sürdürülebilirliği sağlayıp, ülkemize döviz kazandıracak firmalarımıza, sermaye bağlamadan arsa, finansa kolay ulaşım desteği, inovasyon eğitimli yetişmiş kalifiye eleman destekleri vermeliyiz."
Kubalı: "KOBİ'ler bilgiye ve eğitime yatırım yapmalı"
Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ise KOBİ'lerin daha iyi duruma gelmeleri için valilik olarak ellerinden gelen çabayı gösterdiklerinin altını çizdi. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonominin can damarı olduğunu belirten Kubalı şunları kaydetti: "Türkiye, ekonomideki gücünü, dinanizmini KOBİ'lere borçlu. Verilere baktığımızda istihdamı sağlamak, daha dinamik bir ekonomiyi sağlamak ve ekonomide üretkenliği artırabilmek için KOBİ'lere desteğin daha çok artırılması gerektiği sonucuna ulaşıyoruz. KOBİ'ler ülkemizde istihdamın can damarıdır. Türkiye'nin en büyük sorunu istihdamdır. Türk ekonomisi daha üretken, daha yatırımcı olmalıdır. Tasarruflar artırılmalıdır. Bunu yapacak olan da KOBİ'lerdir. Bu da desteklerle gerçekleşebilir. Samsun Valiliği olarak ekonominin nabzını tutuyoruz, izliyoruz. Girişimcilerimizi özendiriyoruz. Küçük ve orta ölçekli KOBİ'ler bizim Valilik olarak en çok göz önünde bulundurduğumuz, en çok değer verdiğimiz işletmelerdir. İstatistiklere bakarsak Samsun ekonomisi küçük ve orta ölçekli KOBİ'lere dayanıyor. Biz bunun bilincindeyiz. KOBİ'lerimizi geliştirmek istiyoruz. Olabildiğince onların yanında olmaya gayret gösteriyoruz. Dünya finansmandan ziyade daha çok bilgi ve iletişim çağını yaşıyor. Bilgisi olan kazanıyor. Bilgiye, eğitime yatırım yapmalıyız. Küçük KOBİ'ler ancak bu sayede gelişecektir. KOBİ'lerin de bu alanda yoğunlaşması gerekiyor."
KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar Paneli
Açılış konuşmalarının ardından, TOSYÖV Denetim Kurulu Üyesi Hilmi Develi moderatörlüğünde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Madencan, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mustafa Ali Yurdapak, Denizbank A.Ş. Karadeniz Bölge Müdürü Seyfi Doğan Atakent, TUBİTAK TEYDEB Başuzmanı Utku Seçkin, Samsun KOSGEB Müdürü Ahmet Dursunoğlu ve KGF A.Ş. Kurumsal İletişim ve Ürün Yönetimi Bölüm Müdürü Şeyda Yavuz'un konuşma yaptığı bir panel düzenlendi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.