Koçali Barajı Adıyaman’a Bereket Katacak

Koçali Barajı Adıyaman’a Bereket Katacak

Adıyaman'da tarım arazilerini su ile buluşturacak, içme ve kullanma su amaçlı Koçali Barajında çalışmalar devam ediyor.

Adıyaman'da tarım arazilerini su ile buluşturacak, içme ve kullanma su amaçlı Koçali Barajında çalışmalar devam ediyor.

Adıyaman Valisi Abdullah Erin, TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Milletvekilleri Adnan Boynukara, Halil İbrahim Fırat, Salih Fırat, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy ve AK Parti İl Başkanı Abdurrahman Dimez'le birlikte Adıyaman'ın sosyo-ekonomik yapısına ciddi katkılar sağlayacak olan Koçali Barajı inşaatında incelemelerde bulundu.

2015 Yılının Mart ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımı ile temeli atılan ve yapımı devam eden Koçali Barajı inşaatının son durumu ve yürütülen çalışmalarla ilgili şantiye şefinden bilgi alan Vali Abdullah Erin ve Adıyaman Milletvekilleri, Doğanlı köyünde bulunan şantiyedeki baraj gövdesini inceledi.

Yılda 120 milyon kilowatt-saat enerji üretecek ve 31,5 milyon metre küp içme suyu sağlayacak olan Koçali Baraj gölünden alınacak 31, 5 milyon metre küp içme ve kullanma suyuyla Adıyaman'ın uzun yıllar içme suyu sorunu da çözüme kavuşturulmuş olacak. Temelden yüksekliği 125 metre olan Koçali, gövde dolgusu 5,4 milyon metre küp olan ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu baraj yapılacaktır. Barajda 292,8 milyon metre küp su depolanacaktır.

Baraj gövdesindeki incelemelerin ardından Koçali Barajı inşaatı gövdesinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi veren TBMM Başkanvekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Koçali Barajının Adıyaman'ın yarım asırlık bir hayali olduğunu belirterek, "Adıyaman'ın yarım asırlık hayali konumunda olan Koçali Baraj gövdesinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi alarak çeşitli incelemelerde bulunuyoruz. Koçali Adıyaman için son derece önemli bir projedir. Bu önemli yatırım, bir taraftan Adıyaman'ın uzun yıllar içme suyu ihtiyacını çözüme kavuştururken, diğer taraftan da Adıyaman, Kahta ve Samsat üçgeninde yaklaşık 200 bin dönüm araziyi cazibeyle sulayacak büyük bir projedir. Bugün itibariyle Koçali Barajının fiziki gerçekleşme oranı yüzde 22 civarında olup, nakdi gerçekleşmesi de yüzde 50'nin üzerinde ve parasal bir sıkıntısı da yoktur. Burada ilgili firmanın sahipleriyle görüşerek bu projeyi daha da hızlandırmalarını istedik. Projeyi her gün yakından takip ediyoruz. Projeyle ilgili bazı sıkıntılar meydana geldiğinde Milletvekili arkadaşlarımızla Ankara'da devreye girerek sorunları çözmeye çalışıyoruz. Temennimiz bu önemli projenin 2019 yılı sonu itibariyle bitirilmesidir. Bununla ilgili teknik çalışmaların hepsi seri bir şekilde yapılıyor. İnşallah Adıyaman'ın yarım asırlık hayalini gerçeğe dönüştüreceğiz" dedi.

Vali Abdullah Erin ise yaptığı konuşmada, "Bugün sayın milletvekillerimiz ve ilgili kurum amirlerimizle birlikte Valilikte Adıyaman'da yapımı devam eden projelerle ilgili istişare toplantısının ardından yatırım programında yer alan Koçali Barajı inşaatına gelerek incelemelerde bulunuyoruz. 2002 yılından bugüne kadar Adıyaman'a yatırımlar artarak devam etmiştir. Koçali Barajı da bu yatırımlardan bir tanesidir. Fiziki gerçekleşmenin yüzde 22 civarında olduğu Koçali Barajının tamamlanmasıyla bölgemize hayat gelecektir. Koçali Barajı ile Adıyamanlı çiftçilerimizin 187 bin dönüm toprağını suya kavuşturup, mahsulünü bereketlendireceğiz. Bununla birlikte yılda 31,5 milyon metreküp içme suyu temin edilerek Adıyaman'ın içme suyu problemi de çözüme kavuşturulmuş olacaktır. Baraj inşaatında çalışmalar seri bir şekilde devam etmektedir. Koçali Barajının 2019 yılında tamamlanması hedeflenmektedir. Adıyaman için büyük bir anlam ifade eden bu projenin hızlandırılması için ilgili firmaya ve DSİ yetkililerine gerekli talimatları verdik. İnşallah arzu ettiğimiz sürede ve şekilde bu barajı bitirir ve milletimizin hizmetine sunarız" dedi.

Koçali Barajı Adıyaman’a Bereket Katacak

Koçali Barajı Adıyaman’a Bereket Katacak

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.