Kofçaz Devletliağaç Köyü

Kofçaz Devletliağaç Köyü

Devletliağaç Köyü haberleri, Kofçaz Devletliağaç köyü güncel son dakika gelişmeleri, Devletliağaç köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kofçaz köyleri arasında yer alan Devletliağaç köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kofçaz Devletliağaç köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Devletliağaç köyü son dakika gelişmeleri, Devletliağaç köyüne özgü yemekler, Kofçaz Devletliağaç köyünün tarihi, Devletliağaç köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Devletliağaç köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Devletliağaç, Kırklareli ilinin Kofçaz ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Devletliağaç Köyü Resimleri ve Devletliağaç köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kırklareli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Kırklareli Hava Durumu? Kırklareli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırklarelili iseniz  Kırklareli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırklarelili Ünlüler arasında Kofçaz Devletliağaç Köyünde doğan biri var mı? Kofçaz Doğumlu Ünlüler Kimler?

Devletliağaç, Kırklareli ilinin Kofçaz ilçesine bağlı bir köydür.

Devletliağaç, adını Osmanlı Devleti’nin kuruluş öyküsünden almıştır. I. Murat, Gelibolu taraflarında iken, Vize Sancak Beyi Sermed Bey, sultana gönderdiği haberde Kıyıköy, İğneada ve yörede Bizans Rumları'nın karışıklık çıkardıklarını bildirmiştir. Bunun üzerine I. Murat topladığı Trakyalı Müsellemlerden oluşan ordusu ile iki koldan harekete geçmiştir. Ordunun bir kolu Malkara üzerinden Kırklareli’ne doğru hareket ederken, diğer kolun başında bizzat kendisi olduğu halde Çatalca’ya gelmiştir. O yörede bulunan Pulun’ya Kalesi’ne sığınan Bizanslılarla 1 gün boyunca savaşmış ve kaleyi teslim alamayınca “Bunu ancak Tanrı yıka” demiştir.

Buradan ordusu ile “Devletli Kaba Ağaç” dedikleri yere varmıştır. Murat, burada sırtını bir ulu kabaağaç (Kabağaç)’a dayamış ve bir süre ağaca sırtı dayalı kalmıştır. Burada kendisine büyük ikramda bulunulmuştur. Tüm gaziler oradaydı. Gaziler başlarına ilk kez “Tepesi devrik, ucu püsküllü takke” giydiler. Sultan Murat Han’ın sırtını dayadığı ağaca da “Devletli Kaba Ağaç” dediler. Bu, zaman içersinde “Devletliağaç” oldu. Devletliağaç Köyü’nün adı buradan gelmektedir (Kaba kelimesi ulu, yüce ve kutsal akdedilen ağaçlar için kullanılır ve kelime Dede Korkut Kitabı' nda çokça geçmektedir. Misal: Gölgelice kaba ağacın kesilmesin hanım).

Fethi döneminde Balkanlar'a düzenlenecek seferler, Devletliağaç’ta hazırlanırdı. Akıncı komutanlar, gaziler burada askeri hazırlıklar yaparlardı. Tarih boyunca köy hep Türk kalmıştır. Rumlar, Devletliağaç Köyü’ne, "toplanma yeri" anlamında "Ausgube" derlerdi.

Sultanların, akıncı komutanların, Devletin ileri gelenlerinin çadırları, ordugahları burada kurulurdu. Burası bir “menzil yeri” idi.

Tarih içersinde köy halkı değişmekle beraber, göçmen gelenler hep Türkmenler olmuştur. Bugünkü insanlar da Türkmen kültürünü koruyan ve yaşatan topluluklardır. Ancak ne var ki, son zamanlarda birtakım kimseler araştırmacı sıfatı ile buralara gelmişler ve ne yazık ki bir şey bırakmamışlardır.Devletliağaç köyü kültürel yönden çok zengin ve eski geleneklere sahiptir. Köy, inanç olarak Alevi-Bektaşi inancına sahip olup yine bu inancın kollarından olan Bektaşi, Bedreddini ve Ali Koç Baba yollarında inanç sistemlerine sahiptirler. Halkın çoğu bölgede yoğun olarak yaşayan Amuca kabilesi kaynaklarda mevcut değildir. Köyün diğer küçük bir kısmı 1920'lerden bu yana Bulgaristan, (Alvanlar, Veretler) bölgesinden gelerek buraya yerleşen Türk Boylarındandır.Kırklareli iline 44, Kofçaz ilçesine 18 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Verilen büyük oranda göç nedeni ile köyün nüfusu azalmış ve büyük çoğunluk şu anda Almanya, İstanbul ve çevre illerde yaşamaktadır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde özel sektöre ait bir adet süt ürünleri işletmesi bulunmaktadır. Süt ürünleri işletmesi, köyün ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün kanalizasyon şebekesi yoktur. İçme suyu şebekesi mevcuttur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Kofçaz Devletliağaç Köyü Resimleri

Kofçaz Devletliağaç Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.