Konya`da Topraklarımız Yok Oluyor!
Çevre Mühendisleri, İç Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklığın endişelendiren boyutuna dikkat çekti. Konya Karapınar’da oluşan obrukların artığına değinilen açıklamada, “Obruk oluşumu aynı zamanda bin yılların sonucu oluşan verimli toprak
Çevre Mühendisleri, İç Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklığın endişelendiren boyutuna dikkat çekti. Konya Karapınar’da oluşan obrukların artığına değinilen açıklamada, “Obruk oluşumu aynı zamanda bin yılların sonucu oluşan verimli toprakların da kaybı anlamına gelmektedir” ifadelerine yer verildi.
İklim değişikliği sorunu ile birlikte ülkemizdeki kuraklığın arttığını ve 2030 yılında ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nde kuraklığın geri dönülemez hale gelme riski bulunduğunu dile getiren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, “Bu risk birçok ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmada belirtilmekte, Bakanlıkların raporlarında da yer almaktadır. Ancak buna rağmen, kuraklığı yaşayan, yer altı suyu rezervleri yetersiz olan Konya Karapınar Bölgesi`nde 2000 yılından itibaren sulu tarıma geçilmiş, hali hazırda 100.000`i aşkın kaçak, kontrolsüz yer altı suyu kuyusu olduğu bilinen bölgede bir de su tüketimi fazla olan büyük baş hayvancılık, yonca, mısır gibi üretim yöntemleri teşvik edilmiştir. Gelinen noktada yer altı suyunun çekilmesi ile birlikte bölgede obruklar oluşmaya başlamıştır. Obrukların 2000 li yıllardan sonra arttığı görülmektedir. 2019 yılında Şubat ayında 6 günde 3, Nisan ayında 3 ve Mayıs ayında da 2 çapı ve derinliği geniş obruk oluşmaya devam etmiştir. Obruk oluşumu aynı zamanda bin yılların sonucu oluşan verimli toprakların da kaybı anlamına gelmektedir” açıklamasında bulundu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.