Koronavirüs yellenme yoluyla bulaşabilir
Birleşik Krallık merkezli Daily Star gazetesi'nin haberine göre, ölümcül yeni tip koronavirüs dikkatli olunmazsa yellenme yoluyla da bulaşabilir.
Tüm dünyada 100 binin üzerinde insanın ölümüne yol açan koronavirüsün damlacık yoluyla bulaştığını ancak havada asılı kalarak da enfekte etme riski olduğuna değinirken, bilim insanları tarafındanortaya atılan son iddia endişeleri artırdı. Birleşik Krallık merkezli Daily Star gazetesi'nin haberine göre, ölümcül yeni tip koronavirüs dikkatli olunmazsa yellenme yoluyla da bulaşabilir.
Bu yılın başında yapılan testler Kovid-19 hastalarının yarısından fazlasının dışkısında yeni tip koronavirüsün bulunduğunu ortaya koymuştu. Daha önce doktorlar küçük miktarda dışkı parçası içeren yellenmelerin bakterilerin bulaşmasına neden olabileceğini açıklamıştı.
Britanyalı doktor ve televizyon programı sunucusu Xander Van Tulleken de tartışmayı sosyal medyada yeniden gündeme getirdi.
Avustralyalı doktor Andy Tagg'ın sosyal medya paylaşımlarına atıfta bulunan Tulleken, Tagg'ın SARS-CoV-2 virüsü taşıyan hastaların yüzde 55'inin dışkısında virüsün tespit edildiğini hatırlattığını belitti.
"Koronavirüs, dışkılarda ve maruz kalıştan 17 gün sonraya kadar asemptomatik bireylerde tespit edilebiliyor" diyen Tagg daha önce yapılan bazı deneylerde yellenmenin talk pudrasını uzun mesafelere ulaştırma gücüne sahip olduğunu söyledi.
Tagg "Koronavirüs yellenmenin şiddetine göre etrafa bulaşabilir. Daha fazla kanıta ihtiyacımız var. Her zaman kişisel koruyucu ekipman giydiğinizden emin olun ve güvende kalın" ifadelerini kullandı.
Hemşire, ameliyathanede cerrahi işlemler sırasında sessizce yellenirse odayı kontamine edip etmeyeceğini öğrenmek istiyordu. Sorunun yanıtını bilmediğini fark eden ve konuyu araştırmaya karar veren Kruszelnicki, Canberra kentinde yaşayan mikrobiyolog Luke Tennent'la iletişime geçti.
Tennent konuyla ilgili deneyinde meslektaşlarından biri külot giyerken, diğeri çıplak halde olmak üzere iki petri kabına 5 santimetre uzaklıktan yellenmelerini istedi.
Külot giyilerek yellenilen petri kabı temiz kalırken, çıplak halde yellenilen petri kabında gece boyunca normalde cildimiz ve bağırsağımızda bulunan iki tür bakterinin öbek oluşumu gözlendi.
Bulgular giysilerin yellenme yoluyla dışarı çıkabilecek bakterilere karşı karşı bir bariyer görevi gördüğünü ortaya seriyordu. Araştırmanın sonuçlarını 2014 yılında hakemli dergi BMJ'nin tatil sayısında yayımlayan Dr. Kruszelnicki şu ifadeleri kullandı:
Çin'in Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin başkent Pekin'deki Tongzhou bölgesindeki şubesi bu konuda gelen soruları yanıtladı.
Global Times'ın şubat ayındaki haberine göre, kurum açıklamasında Kruszelnicki ve Tennent'ın deneyine atıfta bulunarak giysilerin yellenme sırasında yeni tip koroanvirüsün bulaşmasını başarılı şekilde engelleyeceğini belirtti.
Ancak açıklamada eğer bir kişinin külot giymeyen bir Kovid-19 hastasının fazla miktardaki yellenmesine yakın mesafeden maruz kalması halinde enfeksiyonun mümkün olabileceğine işaret edildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.