Köylerin Mahalle Statüsüne Dönüştürülmesinin Sosyal Etkileri
Büyükşehir Yasası'ndaki değişiklikle köylerin mahalleye dönüşümünü ve sosyal sonuçlarını inceleyen "Köylerin Mahalle Statüsüne Dönüştürülmesinin...
Büyükşehir Yasası'ndaki değişiklikle köylerin mahalleye dönüşümünü ve sosyal sonuçlarını inceleyen "Köylerin Mahalle Statüsüne Dönüştürülmesinin Sosyal Etkileri-Saha Araştırmaları" kitabı İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Uygulamaları Merkezi tarafından yayımlandı.
Toplumsal hayatın en önemli olgularından biri olan "Köy" kavramı; 2012'de çıkarılan Büyükşehir Yasası ile tarihe karıştı. Bu değişiklikle birlikte Türkiye'deki 18 bin civarındaki köy, bir anda mahalleye dönüştü. Toplumsal alandaki bu köklü değişikliğin sosyal etkilerini ele alan "Köylerin Mahalle Statüsüne Dönüştürülmesinin Sosyal Etkileri - Saha Araştırmaları" kitabı, İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi tarafından yayımlandı. Dr. Zeynep Banu Dalaman ve Hüseyin Murat Lehimler tarafından hazırlanan ve Silivri Belediyesi ile Silivri Kentsel Gelişim Derneği'nin desteğiyle ortaya çıkan eser; tarihten bu yana "Köy" ve "Kent" kavramlarını sosyolojik olarak ele alarak köylerin mahallelere dönüşümünü ve bunun toplumsal, kültürel, ekonomik ve zirai sonuçlarını irdeliyor. Son 30 yıl içinde bu alanda yapılan en önemli ve en kapsamlı araştırma:18 köy 1-bin 470 köylü 1-12 Mart 2014 tarihleri arasında Silivri'nin 18 köyünde hazırlanan saha raporunda, bu köylerde ikamet eden bin 470 kişi ile yüz yüze görüşüldü ve bu tarihi dönüşümün gündelik hayata izdüşümleri incelendi. Eser ayrıca, köyden kente göçü de ele alarak bu konudaki rakamların dünü ve bugününü Silivri'nin 18 köyü ve bu alanlarda yaşayan köylülerin özelinde ortaya koyuyor.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.