Koyulhisar Güzelyurt Köyü

Koyulhisar Güzelyurt Köyü

Güzelyurt Köyü haberleri, Koyunhisar Güzelyurt köyü güncel son dakika gelişmeleri, Güzelyurt köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Güzelyurt köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Koyulhisar Güzelyurt köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Güzelyurt köyü son dakika gelişmeleri, Güzelyurt köyüne özgü yemekler, Koyulhisar Güzelyurt köyünün tarihi, Güzelyurt köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Güzelyurt köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Güzelyurt , Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Güzelyurt Köyü Resimleri ve Güzelyurt köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Koyulhisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Koyulhisar Sivas Arası Kaç Km? Koyulhisar Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Koyulhisar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Koyulhisar Güzelyurt  Köyünde doğan biri var mı? Koyulhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?

GÜZELYURT KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Güzelyurt, Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür. Rakım olarak ortalama 1800 - 2400

Sivas'ın en kuzeyinde olan Güzelyurt Köyü Ordu - Giresun sınırlarının kesiştiği bölgede yer almaktadır. Eski ismi “Hüsünlü” olan (Hüsün Selçuklu devleti zamanında hüzün anlamında kullanılır. "Hüzünlü köyü") Güzelyurt, Koyulhisar’ın Ortakent Bucağı’na bağlıdır. Koyulhisar’ın en büyük köylerinden olan Güzelyurt; Merkez Mahalle, Sayderesi, Elmaalan, Acıdere, Bağlıca, Budama, Keçiini, Aşağı ve Yukarı Suludere olmak üzere büyüklü küçüklü dokuz yerleşim biriminden oluşmaktadır. Koyulhisar’ın kuzey doğusundaki Güzelyurt, kuzeyinde Ordu yaylaları, doğusunda Gümüşlü Köyü, batısında Küplüce ve Kavacık köyleri, kuzeyinde Yeniceköy ve Karacaören köyleri ile güneyinde Çandır Köyü ve Ortakent (Sisorta) Bucağı ile sınırdır. Güzelyurt, Ortakent’e 15, Koyulhisar’a 67, Sivas’a ise 240 km. mesafededir. Güzelyurt Köyü Rumsarı (Evliya tepesi) tepesinde altın madeni çalışmaları başlatılmıştır.

Köy, çoğunluğu, çam ve köknar olan ve daha alçak kesimlerde ise pelit ağacı ile devam eden zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Tarıma elverişli arazisi çok az olmasına rağmen vatandaşın ihtiyacı olan sebze, meyve ve bunun yanı sıra küçük çapta da olsa ekim dikim yapılmaktadır. Güzelyurt, alan olarak geniş olmasına rağmen tarıma elverişli arazisi kısıtlı olup, orman alanlarının dışındaki yerler, topraktan yoksun, taşlık alanlardır. Ayrıca Güzelyurt mülki hudutlarının devamında yüksek bölgelerde tipik Karadeniz yaylalarının benzerî yaylalar mevcuttur. Güzelyurt’un bulunduğu coğrafya; bölge itibarı ile yeraltı zenginlikleri bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Komşu köylerde yaklaşık 40 yıldan beri faaliyetleri devam eden kurşun, çinko ve bakır ağırlıklı üretim yapan işletmeler mevcut olup, aynı karakteristik yapıya sahip olan Güzelyurt’ta henüz işletme aşamasına geçilmemiş, ama son 7-8 seneden beri gerek Maden Tetkik Arama Enstitüsü ve özel şirketlerin maden arama ve sondaj çalışmaları devam etmektedir. Halen devam etmekte olan bu arama çalışmalarının bugüne kadarki neticeleri müspet olup, köy mülki hudutları içerisinde ekonomik ve dünya standartları ölçeğinde altın madeni yatakları bulunmuştur.

Dernek tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, Güzelyurtluların köy ve köy dışında (büyükşehirler-yurt dışı) olmak üzere 710-720 hane arasında olduğu belirlenmiştir. Bu da nüfus olarak yaklaşık 3 bin kişiyi bulmaktadır.

Güzelyurt’ta nüfusun büyük çoğunluğu geçimini sağlamak için köylerinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Köyde yaşayanlar geçimlerini az da olsa tarım ve hayvancılıkla temin etmektedirler. Bunun dışında köylüler, ihtiyacı olan sebze ve küçük çapta da olsa hayvanlarının yiyeceklerinin temini için ekim-dikim yapmaktadırlar. Bir ara ipek halıcılığının yaygın olduğu Güzelyurt’ta, ekonomik açıdan yeterli olmadığı için bu uğraştan zamanla vazgeçilmiştir. Sisorta bölgesinde bulunan yaklaşık 15 köyün ekonomisine katkıda bulunan ipek halıcılığı kurumsallaşmadığından, sadece kar zihniyeti olan tüccarlar tarafından idare edilmiş olup, bu işin beynelminel boyutu düşünülmemiştir. Bu nedenle de önemli getiri sağlanabileceği düşünülen halıcılık cazibesini yitirmiştir. Gurbetteki Güzelyurtluların çoğunluğu işçi olmakla beraber son zamanlarda küçük çaplı esnaf grubunda kayda değer bir artış gözlenmektedir.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol çakıl ve çoğunluğu toprak olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. GSM Mobil vericilerinin yapılmasıyla köyde gam oparatörleri çekmektedir.

İlgili Haberler
Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum