Koyulhisar İskenderseyh Köyü
İskenderseyh Köyü haberleri, Koyunhisar İskenderseyh köyü güncel son dakika gelişmeleri, İskenderseyh köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan İskenderseyh köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Koyulhisar İskenderşeyh köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, İskenderşeyh köyü son dakika gelişmeleri, İskenderşeyh köyüne özgü yemekler, Koyulhisar İskenderşeyh köyünün tarihi, İskenderşeyh köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, İskenderşeyh köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
İskenderşeyh , Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız İskenderşeyh Köyü Resimleri ve İskenderşeyh köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Koyulhisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Koyulhisar Sivas Arası Kaç Km? Koyulhisar Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Koyulhisar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Koyulhisar İskenderşeyh Köyünde doğan biri var mı? Koyulhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?
İSKENDERŞEYH KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE
İskenderseyh, Sivas ilinin Koyulhisar ilçesine bağlı bir köydür.
Köyün tarihi osmanlıya kadar dayanmaktadır ilk olarak o zmanki adı Mışaz daha sonra Koyulhisar olan ilçemiz den ilk köye yerleşmiş olan aile Karakollukçu ailesidir. Daha sonra köye ilk okul Bahri hoca tarfından kurlmuş olup birçok çevre köylerden de öğrenciler eğitim hayatlarına bizim köye kurulmuş olan bu okul sayesinde atılmışlardır.
Bu olay 1800 ile 1810 yıllarına rastlamaktadır. Daha sonra Alaca Ailesi, Simolar, ve Karaşaban ailesi köye yerleşmişlerdir.
Tabii ki köyde bu tarihten önce de yerleşim olmustur bunların en öenmli örnekleri köyümzde tarihin tozlu sayfalarından bu güne kadar gelmiş olan bu üç mezardır.
Bunların ilki köyün bahçesinde yatmakta olan ve aynı zamanda köyün ismini aldıgı sanılan İskenderşeyh Baba, diğeri ise köy mezarlıgımızda bulunan Kanber Baba adı ile anılmış olan kişidir sonucusu ise köy yerleşim yeri içierisnde olan ve üçler çeşmesi yanı başında bulunan mezardır.
köyün adını verdiği sanılan İskenderşeyh Baba aslında iskender baba olarak anılmaktaymış fakat günümüze kadar adı iskenderşeyh baba olarak gelmiştir.
köyün en kalabalık dönemleri 1955 ile 1970 li yıllara rastlamaktaydı bu donemlerde köy nüfusumuz o zmankı nüfus kayıtlarına göre 400 kişi bulmustur ve köyde yaklaşık 70 ocağı tüten ev bulunmaktaydı. Gene aynı yıllarda köyün okulunda 90 öğrenci eğitim hayatını sürdürmekteydi.
Ülkemizin kanayan bir yarası olan köyden şehre göç bizim köyüde vurmuş ve 1980 li yıllara gelindiğinde köy nüfusu 5de 1 ‘e düşmütür köyde 15 ocağı tüten ev ve yaklaşık 50 nüfusu bulunmaktaydı ve öğrencisi olmadıgı için okulumuz eğitim vermeyi bırakmıştır.
Günümüzde ise köyde kış aylarından 15 veya 20 ocağı tüten ev yaz aylarına gelindiğinde ise 50 ocağı tüten eve dayanamktadır ve geneli büyükşehir de olan bir hale gelmiştir.
Sivas iline 180 km, Koyulhisar ilçesine 15 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.