Ktü’lü Öğrenciler Askeri Can Kayıplarını Azaltacak Proje Geliştirdi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen "Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" kapsamında KTÜ'lü öğrencilerin...
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen "Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı" kapsamında KTÜ'lü öğrencilerin geliştirdikleri "Görüntü işleme tabanlı askeri savunma sistemi" ilgi görüyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencilerinden Bulut Sert ve Lütfiye Kılıç'ın üstlendiği projenin danışmanlığını Prof. Dr. Cemil Görünlü yaptı. Projenin daha çok askeri alanda savunma sanayinde kullanıma uygun bir proje olduğunu belirten Bulut Sert, projenin amacının görüntü işleme ve elektroşok sistemi kullanılarak askeri can kayıplarını azaltmak olduğunu söyledi. Sert, "Yaptığımız bu proje daha çok askeri alanlarda ve savunma sanayinde kullanıma uygun bir projedir. Sistem görüntü işleme tekniği kullanarak gerçekleştirilmiştir. Günümüzde terörle mücadele ve savunma sanayi konusunda bir çok proje geliştirilmiştir. Fakat mevcut sistemler bu sorunlara yeterli çözüm getirememiştir. Önerilen bu projede görüntü işleme ve elektroşok sistemi kullanılarak askeri can kayıplarını azaltmak amaçlanmıştır. Sistemin genel mantığı çerçevesinde şehir merkezindeki güvenlik tedbiri gerektiren önemli noktalardan, askeri kışlalara kadar bir çok ortamda güvenlik amacıyla kullanılabilecektir. Sistemde sürekli kayıtta olan kameralarda kullanılacak olan görüntü işleme tekniğiyle güvenlik sahası sürekli kontrol edilirken olası tehlike durumlarında tehlike arz eden cismin ya da canlının konumu, kameranın bulunduğu konsoldan radyo frekans devresi aracılığıyla kontrol edilecektir. Bu şekilde doğa koşullarında kamufle olabilecek savunma robotlarına bildirim gönderilecektir. Eğer bildirim gönderilen cihazlardan belirlenen süre içerisinde robot kontrol edilmezse robot kendisi hedefe gidecektir. Projede ilk amaç tehlike arz eden cismi ya da canlıyı incelenebilecek ya da sorgulanabilecek halde elde etmek olduğundan robotumuz hedefe vardığında üstüne yerleştirilen elektroşok tabancası ile cismi vuracaktır. Hedef, elektroşok etkisindeyken ele geçirilebilecektir. Bu sayede tehlike arz eden cisim ya da canlının incelenmesi ya da sorgulanmasından sonra ilerleyen zamanlarda oluşabilecek başka saldırılar hakkında bilgi sahibi olunabilmeyi, tedbir alabilmeyi ya da elde edilecek bilgilerden yola çıkarak karşı atağa geçebilmeyi sağlayacaktır" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.