Ktü’lü Öğrencilerden Önemli Proje
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Alternatif Enerjili Araç Takımı K-Tech, Türkiye'de yakıt bazlı tüketimi azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı...
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Alternatif Enerjili Araç Takımı K-Tech, Türkiye'de yakıt bazlı tüketimi azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'ni daha önce yurt içi ve yurt dışı yarışmalarda temsil eden Alternatif Enerjili Araç Takımı K - Tech, bu yıl da yapacakları araçla yine ses getirmeyi amaçlıyor.
KTÜ Alternatif Enerjili Araç Takımı K - Tech, temsilen Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen öğrenciler adına konuşan Taha Köse, Türkiye'de petrol ve petrol bazlı yakıt tüketimini azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirterek, " Bu yıl yapacakları araçla hem yurt için hem de yurt dışında ki yarışmalara katılmayı hedefliyoruz. Günümüz Türkiye'sinde petrole olan bağımlılığımız, ülkemizin ekonomik bağımsızlığına gölge düşürmesi biz "K-Tech" takımını içten bir şekilde üzmüştür. Yurt dışında gittiğimiz yarışmalarda gördüğümüz hem halk yaşantısı hem de yarış konsepti olarak insanların alternatif enerjilere yöneldiğini görülmektedir. Bu konuda yaptığımız çalışmalarla Türkiye Cumhuriyeti Devletini dünya çapında bir marka haline getirmek, petrol kullanımını en düşük seviyeye indirmek artık boynumuzun borcu olmuştur" dedi
Yapacakları araçla ilgili bilgi de veren Köse, "Üretmeyi planladığımız araç 4 tekerlekli olup hidrojen ve elektrik enerjisini beraber kullanan hibrit tarzda bir araçtır. Üzerinde ki elektrik - aksamlar ve mekanik aksam takımımız tarafından özenle üretilmiş olup Ar-GE çalışmaları ile daha da güçlendirmeyi ve günümüz otomotiv sektörü devlerine ayak uydurmayı planlamaktayız. Aracımız üzerinde ki telemetri sistemi internet bağlantımızın olduğu her yerden araç içerisinden anlık görüntü, yakıt tüketimi , sıcaklık ve tehlikeli durumlar her an görebileceğimiz şekilde tasarlanmıştır. Android ve IOS cihazlardan anlık olarak veri takibi yapılabilmektedir. Doğada en çok bulunan element olan hidrojen aracımız üzerinde ki yakıt hücresinden proton ve elektron şeklinde ayırarak motorumuzu döndürecek olan elektrik akımını elde etmekteyiz. Bunun yanında yerleşik olarak bulunan bataryalarımızda hidrojen sayesinde şarj edebilirsiniz. Bu şarj ile birlikte günümüz elektrikli araçlarına yakın bir sürüş mesafesi amaçlamaktayız. Planladığımız yakıt tüketimi verilerimiz günümüz otomotivlerine kıyasla çok daha düşük bir seviyeye sayılabilecek 100 kilometre başına 0.87 Tl düzeyindedir. Aracımız aynı zamanda doğayı ve geleceğimizi koruyan bir yapıya sahip olup 0 karbon emisyonu ile çalışmakta egzoz gazları yerine su çıkışı sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.