Kültürel Miras Dersini, Sagalassos Antik Kenti’nde İşlediler

Kültürel Miras Dersini, Sagalassos Antik Kenti’nde İşlediler

Burdur'un Ağlasun ilçesinde tarihi 2 bin 350 yıl öncesine dayanan Sagalassos Antik Kenti'ndeki tiyatroda, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğrencilerine...

Burdur'un Ağlasun ilçesinde tarihi 2 bin 350 yıl öncesine dayanan Sagalassos Antik Kenti'ndeki tiyatroda, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğrencilerine ders verildi.

Ağlasun ilçesinde bulunan ve arkeolojik tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan ancak yazılı kaynaklara göre tarihi, Büyük İskender'in milattan önce 333 yılında kenti fethiyle başlayan Sagalassos Antik Kenti, üniversite öğrencilerinin ders mekanı oldu. MAKÜ Ağlasun Meslek Yüksekokulu (MYO) Kültürel Miras ve Turizm Bölümü birinci sınıf öğrencilerinin Kültürel Miras Yönetimi dersi Sagalassos Antik Kenti'ndeki tiyatroda yapıldı.

Öğrenciler ilk dersi Sagalossos Antik Kenti'nde MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz tarafından verilen ders kapsamında işledi. Türkiye'deki tüm kültürel mirasın tanıtılması ve bu kültürün turizm ile ilişkisinin ortaya çıkartılması, tüm kültürel mirasın ekonomiye katkı sağlayacak şekilde kullanılması için öğrencilerin projelere katılmaları ve bunlara yönelik ara eleman yetiştirmeyi amaçlayan Kültürel Miras ve Turizm Programı dersi kapsamında Antik Tiyatro'da yer aldıklarını belirten Korkmaz, "Bugün çok farklı bir atmosferde akademik bir iletişim içerisinde bulunuyoruz. Genellikle kültürel ve turizm değerleri, tarihin önceki medeniyetlerinden devraldığımız ve bundan sonra da bunları koruyarak gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğumuz olan varlıklardır. Bugün bu medeniyetin taşıyıcısı olan bizleriz. On binlerce yıl öncesinde insanlar burada yaşıyorlardı. İnsanlar yararlı olabilecek neleri yapıp bıraktılarsa sonraki medeniyetlerde bunların bir kısmını geliştirdi bir kısım da bunlara zarar verdi. Geçmişe baktığımızda tarih çalışmalarında geçmişi tek başına, tarihin bütünlüğünden kopartarak yorumlarsak hata yapmış oluruz. Tarihte bir takım medeniyetlerin kurulduğunu, birçok bilimsel çalışmanın yapıldığını, bazı medeniyetlerin ise yapılan çalışmaları yok ettiğini biliyoruz. 1988 yılından beri gerçekleştirilen bir kazı var. Geçmişten yarına aktarılacak büyük bir medeniyet içinde almamız gereken çok önemli dersler var. Kültür turizmini gezmek olarak algılamamak gerekir. Her gezinin ardından bizden sonraki kuşağa söyleyecek bir şeylerimizin olması gerekiyor. Zamanınızı iyi kullanın. Gördüklerinizi yorumlayın. Aklınızın kullanma kapasitesini zorlayın" şeklinde konuştu.

Antik Tiyatro'da farklı bir atmosferde gerçekleştirilen ilk ders, çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Kültürel Miras Dersini, Sagalassos Antik Kenti’nde İşlediler

Kültürel Miras Dersini, Sagalassos Antik Kenti’nde İşlediler

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.