Kurban Bayramı için diyetisyen önerileri

Kurban Bayramı için diyetisyen önerileri

Medical Park Tarsus Hastanesi'nde görev yapan Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, kurban etinin 24 saat dinlendirilmesini, yanında mutlaka sebze tüketilmesini ve...

Medical Park Tarsus Hastanesi'nde görev yapan Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, kurban etinin 24 saat dinlendirilmesini, yanında mutlaka sebze tüketilmesini ve ızgarada pişirilirken kömürleşmemesine özen gösterilmesini önerdi.

Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, Kurban Bayramı için uyarı ve önerilerini şöyle sıraladı:

"- Kırmızı et yüksek kalitede hayvansal proteinin yanında fosfor, çinko, magnezyum, B12, B6, B1 ve A vitamini içermektedir. C ve E vitamini içermedikleri için yanında sebze ve salatayla tüketilmesi besin değeri açısından oldukça iyi bir öğün oluşturacaktır. Ayrıca C vitamini açısından zengin salata ilavesi etin içerisinde bulunan demirin emilimini arttıracaktır.

- Etler haşlama, kavurma, ızgara, kızartma gibi farklı yöntemlerle pişirilmektedir. Ancak kızartma yöntemi ile pişirilen ette meydana gelen kanserojen maddeler ve yüksek ısıda meydana gelen vitamin kaybı sebebiyle kızartma yöntemi tercih edilmemelidir. Yine mangalda kömürleşene kadar pişirilen et de kanserojen madde yönünden zengin hale gelir ve yüksek ısı sebebiyle B1,B12,folik asit yönünden fakirleşir. Unutulmamalıdır ki kırmızı et doğru yöntemlerle pişirildiğinde ve yanında doğru yiyeceklerle tüketildiğinde mükemmel bir yiyecektir.

"Suyu ihmal etmeyin"

- Yeni kesilen hayvan etinde sertlik oluşur bu hem pişirmede hem sindirimde güçlük yaşanmasına sebep olur. Bu nedenle kurban kesildikten sonra eti 24 saat dinlendirilmeli ondan sonra tüketilmelidir.

- Et tüketiminin arttığı kurban bayramında kalp-damar hastaları, diyabet (şeker) hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek hastaları risk altındadır. Bu hasta grupları herkesten daha dikkatli olmalı etin yanında bol yeşillik tüketmeyi ihmal etmemeli, porsiyon kontrolüne dikkat etmelidirler.

- Bayramda ikram edilen şerbetli tatlıların, çikolataların, şekerlerin, lokumların yerine sütlü tatlılar, dondurma, kuru veya taze meyve ikram edilmesi daha sağlıklı olacaktır. İkramlarda porsiyon kontrolü ihmal edilmemelidir.

- Su tüketimine bayramda dikkat edilmelidir. Ortalama bir bireyin su ihtiyacı günlük 2-2,5 litre kadardır. Bayram boyunca yapılan kaçamaklar yürüyüş gibi fiziksel aktivitelerle tolere edilebilir."

Kurban Bayramı için diyetisyen önerileri

Kurban Bayramı için diyetisyen önerileri

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.