Kurban Öncesi Düve Kesiminin Yasaklanması
Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, düvenin kesiminin normalde de yasak olması gerektiğini savunarak, "Bir düvenin kesilmesi, neslin...
Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, düvenin kesiminin normalde de yasak olması gerektiğini savunarak, "Bir düvenin kesilmesi, neslin tükenmesi anlamına gelir. Ayrıca elimizde yetecek kadar mal var. Hiç kimse endişe etmesin" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kurban Bayramına kısa bir süre kala düve kesimini yasakladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Van Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, hayvan stokunun yeterli olduğunu ve ciddi bir fiyat artışı beklemediklerini söyledi. Sabri Yılmaz, düvenin normalde de kesiminin yasak olması gerektiğini savunarak, "Bu olması gereken bir tebliğdir. Bunun yasak olması hayvanların pahalı olma nedeni olmamalıdır. Her yetiştirici düve kesimine karşıdır. Çünkü bir düvenin kesilmesi, neslin tükenmesi anlamına gelir. Ayrıca elimizde yetecek kadar mal var. Hiç kimse endişe etmesin. Bizlerin kurbanlık için yetecek kadar malımız da var. Gereken tedbirleri de almışız. Burada hayvan fiyatlarının fazla yükseleceğini zannetmiyorum. Kimse spekülasyonlara kapılmasın" dedi.
"Kimse spekülasyonlara kapılmasın"
Üreticilerin bu noktada duyarlı davranacağına inandıklarını ifade eden Yılmaz, hiçbir üreticinin bunu fırsatçılığa dönüştürmeyeceğini dile getirerek, şunları söyledi:
"İddia ediyorum, geçen sene 700 liradan alınan bir kurbanlık, bu senen de 750-800 lira arasında olacak. 5 bin liradan geçen sene alınan bir büyükbaş hayvan da bu sene 5 bin 500 ile 5 bin 600 lira arasında olacak. Yani bu sene dişi satışı yok diye 8 bin liradan satılacak diye bir şey söz konusu değildir. Kimse bizim adımıza konuşmasın ve kimse de spekülasyonlara kapılmasın."
"Kurban için beslediğimiz hayvan sayısı yüzde 50 düştü"
Besici Hikmet Oflas da, Kurban Bayramı için hazırlık yaptıklarını belirterek, "Kurban Bayramı için hayvan alıyoruz. Şu an için hayvan ucuz, ama yem pahalıdır. Samanın tonu 500-550 lira civarındadır. Arpanın tonu bin 100 lira civarındadır. Kuzuların çiftini 900 liradan aldık. Dişi hayvan kesilirse üretim düşer. Çiftçi sıkıntı yaşıyor. Daha önce 500 hayvan alıp kurban için beslerken, şimdi 250 hayvan ancak alabiliyorum. Kurban için beslediğimiz hayvan sayısı yüzde 50 düştü" ifadelerini kullandı.
Kurban Bayramı nedeniyle dişi hayvanların kesiminin yasaklandığını ifade eden besici Kemal Aslan ise, bunun fiyatları olumsuz yönde etkileyeceğini ifade ederek, "Dişi hayvan satılmazsa buradaki halka nasıl kurbanlık yetiştireceğiz" diye sordu.
"Yem fiyatları düşerse hayvan fiyatları da düşer"
Şırnak'tan Van'a hayvan bakmak için geldiğini söyleyen Ramazan Şanlı da, hayvan fiyatlarının yükselmesinin temelinde yem fiyatlarında yaşanan artış olduğunu belirterek, "Büyüklerimizden, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızdan bu noktada yem fiyatlarına bir el atmalarını istiyoruz. Yem fiyatları düşerse düve satılmazsa bile hayvan fiyatları dengelenir. Ama bu bayram dişi satışı da yasak olduğundan fiyatların yükseleceği düşüncesindeyim" diye konuştu.
Hayvan pazarının oldukça sesiz olduğu gözlenirken, kimi besiciler bir aylık sürede besiye almak için hayvan alırken, kimileri de ellerindeki hayvanları satmanın telaşına düştü.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.