Kurbanda et pişirecek olanlara bakır tencere tavsiyesi
Şanlıurfa'da sayıları her geçen gün azalan kazancılar, Kurban Bayramı'nda et pişirmek isteyen vatandaşlara bakır tencereleri önerdi.
Şanlıurfa'da sayıları her geçen gün azalan kazancılar, Kurban Bayramı'nda et pişirmek isteyen vatandaşlara bakır tencereleri önerdi.
Şanlıurfa'da her geçen gün sayıları azalan ve şu anda bir elin parmakları kadar kalan kazancılar, Kurban Bayramı'nda et pişirmek isteyen vatandaşlara bakır tencereleri önerdi. Bakırdan yapılan kazan ve tencerelerde pişirilen kurban etlerinin daha lezzetli olduğunu belirten kazancılar, bakırın bir çok hastalığa da iyi geldiğini iddia etti.
Ustaların elinde yeniden hayat buluyor
Şanlıurfa'nın tarihi Kazancılar Çarşısı'na getirilen eski bakır kaplar, ustaların ellerinde adeta yeniden hayat buluyor. Tamiratı yapılan bakır malzemeler daha sonra yaklaşık 180 dereceye kadar ulaşan ateşin üzerinde kalaylanıyor. İçi tamamen kalaylanan kazan, tencere, tas ve sac gibi bakır malzemelerin dışı ise ateşte tutularak parlatılıyor. Kalaylanan bakır kaplar sahiplerine geri verilirken çekiçle dövülerek yapılan yenileri ise çarşıdaki dükkanlarda satışa sunuluyor.
En güzel et bakırda olur
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte bakır kazan ve tencerelerin ilgi gördüğünü dile getiren bakır ustası Celal Palalıoğlu, "Bakır kaplar devamlı sağlıklıdır. Kalaylanmadığı zamanlar zararlı, kalaylandığı zamanlar sağlıklı olur. Çelik alüminyum çıktığı için bakır eskisi gibi rağbet görmüyor. Ama son zamanlarda vatandaşlar bakır tercihine az da olsa dönmüş durumda. En iyi yemekler bakır kaplarda olur. En güzel ve lezzetli kavurmalar bakır saclarda pişer" dedi.
Bakır kaplar daha sağlıklı
Bakırın sağlık açısından da faydalı olduğunu ifade eden bir başka bakır ustası Mehmet Çoban, "Bakır kaplar herkese iyi gelir kimseye zararı yoktur. Bakırdan yapılan yemekler, diğer kaplarda yapılanlardan 3 kat daha lezzetli olur. Hastalık çıkartmaz temiz sağlıklıdır. Eskiden vatandaş bakır kullanırdı, hastalık olmazdı. Şimdilerde vatandaşların yarısı hasta sebebi de budur. Ateşin üzerinde yaptığın yemek farklıdır, tüpün üzerinde yaptığın yemek farklıdır. Lezzetti de daha farklı oluyor. Tüpte yapılan yemeğin lezzetti kalmıyor" şeklinde konuştu.
50 yıllık kalaycı ustası Ömer Yaylaç ise "60 yaşındayım. 10 yaşımdan beri bakır işiyle uğraşıyorum. Baba mesleğim. Eskiden kurban bayramlarında herkes bakır kapları kullanıp et pişirirdi. Şimdiki nesil bakır kapların kıymetini bilmiyor. En doğal en sağlıklı ve lezzetli kavurma bakır kaplarda olur. Bayram geldi mi biraz işimiz oluyor. Geçmişte çok yoğun oluyorduk. Bayram olmazsa hiç işimiz olmazdı. Çırak bulamıyoruz. Bulduğumuzda da hemen kaçıyorlar. Bu işle uğraşan son birkaç kişi kalmışız. Biz de bitersek artık bu meslek de biter. Bakır değerini hiç kaybetmez. Bugün 100 liraya bir bakır alın, 10 yıl sonrada o fiyata satabilirsiniz. Hem sağlıklı hem daha karlı olur. Bir bakır tastan 100 kişi su içsin hiç ağız kokusu olmaz. İlk günkü gibi bakır kokusu alırsınız. Hem sağlıklı hem de daha güzel bir tat verir. Şimdi 20 kişi gelsin bu bakır tastan su içisin eğer ki tastan koku gelirse ben bu mesleği bırakırım" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.