Küresel İklim Değişikliğinin Su Havzalarına Etkileri Tartışıldı
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ile Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından 23 Mart Meteoroloji Günü kapsamında düzenlenen "Havzalardaki Su Döngüsüne...
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ile Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından 23 Mart Meteoroloji Günü kapsamında düzenlenen "Havzalardaki Su Döngüsüne Küresel İklim Değişikliğinin Etkileri" başlıklı konferans, Orman Fakültesi'nde gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr.Kamil Şengönül'ün davetli konuşmacı olarak yer aldığı programa; Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyranile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Kamil Şengönül, çevresel sorunlar, küresel iklim değişimi ve su kaynakları ile havza bazında planlama konularında önemli tespitlerde bulundu. Günde 200 bin insanın dünyaya geldiğini belirten Prof. Dr. Şengönül, yeryüzü kaynaklarının hızla tükenmeye devam ettiğine dikkat çekti.
Dünyada yaşanan çevresel sorunlar konusuyla ilgili detaylar paylaşan davetli konuşmacı, küresel ısınma sonucu iklimlerin değiştiğini belirterek yeryüzünde tüm yaşamın iklim değişiminden etkilendiğinin altını çizdi. Verimli tarım arazilerinin yanlış kullanımı sonucu çölleşmenin arttığını, ormanların yok olduğunu, katı atıkların büyük sorunlara yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Kamil Şengönül, dünyadaki büyük kentlerin bile temiz su temini konusunda sıkıntılar yaşadığını sözlerine ekledi.
Küresel ısınma dışındaki doğa ve çevre sorunlarının insan kaynaklı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şengönül, tüm çevresel sorunları küresel ısınmaya bağlama düşüncesinin yanlış olduğunu vurguladı. Sağlıklı ve sürdürülebilir kalkınma için üretim ve tüketim kalıplarının değişmesi gerektiğini işaret eden Şengönül, çevre problemlerinin çözümü için ekosistemlerin korunması ve doğal kaynakların bilinçli kullanılması tavsiyesinde bulundu.
Yapılan bilimsel çalışmalar sonucu sıcaklık ve yağış değişimi konularında elde edilen verileri paylaşan Prof. Dr. Şengönül, Ülkemizde yağış rejimi düzensizliklerinin önemli bir sorun olarak görüldüğünü ifade etti. Dünyadaki tüm bilim insanlarının üzerinde birleştikleri ortak sorunun, su noksanlığı olduğunu belirten Prof. Dr. Şengönül, su kaynaklarıyla ilgili bilgiler vererek sözlerini sonlandırdı.
Program, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ'ın davetli konuşmacı Prof. Dr. Kamil Şengönül'e teşekkür belgesi takdim etmesiyle son buldu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.