Kütahya Bayat Köyü

Kütahya Bayat Köyü

Bayat, Kütahya ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür. Türkmen dağları eteklerinde kurulmuştur. Bu köy arazisinde bulunan önemli tepeler Kızılsivri, Daztepe, Eşekkoşmaz, Çakmaklık, Yıldıztaşı, Merkepbeli ve Kocabayır başlıcalarıdır.

O civarda en iyi, en güzel ve en kaliteli su bu köyde mevcuttur.Örf ve adetler canlı tutulmaktadır. Bölge genel itibariyle karaçam ve yüksek yerlerde de sarıçamlarla kaplıdır. Çamdan farklı olarak meşe, ardıç, sedir, porsuk, karaağaç, akçaağaç, ahlat, söğüt ve kavak gibi birçok çeşit ağaç bulunmaktadır. Türkmen suyu bu köyün merasında Azgara diye bilinen mevkide doğmaktadır. Önemli piknik yerleri Pelçim bunarı, Sünnüğün kıranı, Bayat yaylası, Azgara, Çukuryayla, Akbunar, Gökçebunar, Ziretçik, Koyunalanı, Dereyayla, Kağnıkonağı, Kekreli gibi yerlerdir. Pek çok biyolojik çeşitlilik barındırdığı gibi taze kekikleri de meşhurdur. Kekik kokusu bu köyün merasının havasına müthiş bir güzellik katar. İlkbaharda ve sonbaharda ağıl ve pür-orman mantarının tadı-kokusu başkadır.Bayat köyünün adı, Oğuzların BAYAT boyundan gelmektedir. 1000 yıllarında Orta Asya'dan kendilerıne yurt arayan Oğuz boylarının göçleri ile gelmişlerdir. Anadolu'yu yurt olarak tespit edip buralara akınları duzenleyen Selçuklu sultanı Tuğrul beydir. Oğuzların Kınık, Eymir, Avşar,Bayındır gibi Bayat boyları da Anadolu'yu vatanlaştırmışlar ve coğrafyaya isimlerini vermişlerdir.
Yemek, kaymakla tepside pişirilen höşmerim, kül hamırsı, közde patates ve kavurması meşhurdur. Büyük olan sülaleler; Akçalar, Ahmet Çavuşlar, Demirciler, Dandallar, Hocalar, Saymalar, Köseler, Onbaşlar ,Emirler, Taktaklar, Yetimler, Kadirler sülaleleridir.Kütahya merkezine (vazo) 33 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, orman köyü olduğu için Kütahya'ya nazaran yazları serin kışlarıda sert geçer.Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık ve orman işçiliğine dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu faal değildir, fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol kısmen asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.