Lyrboton Kome Perge Gibi Olacak

Lyrboton Kome Perge Gibi Olacak

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Lyrboton Kome Antik Kenti'nin, Perge gibi Antalya'nın tarihi yerlerinden biri olacağını söyledi.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Lyrboton Kome Antik Kenti'nin, Perge gibi Antalya'nın tarihi yerlerinden biri olacağını söyledi.

Geçmişte ürettiği zeytinyağı ile Perge Antik Kenti'ni ihya eden Lyrboton Kome, şimdi de tarihi kalıntılarıyla Antalya turizmine hizmet etmeye hazırlanıyor. Yaklaşık, 2 bin yıllık geçmişi olan antik yerleşim yeri, Varsak'ta, denizin, Bey Dağları'nın görüldüğü ve kızılçam ormanının olduğu bir tepede bulunuyor. Güneşin, doğuşunun ve batışının izlenebildiği tarihi şehir, 452 bin metrekare arazi üzerine kurulmuş.

Perge Artik Kenti'ne bağlı büyük bir zeytinyağı üretim köyü olan Lyrboton Kome, kent merkezinin hemen yanı başında olmasına rağmen pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de 1910 yılında keşfedilen ama bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmayan ve kaderine terk edilen Lyrboton Kome'yi, arkeopark düzenlemesiyle Antalya'nın turizmine kazandırıyor.

Unutulan tarihi şehir arkeopark oluyor

Kepez'in turizmden pay almasına sağlayacak bu proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ve Antalya Müzesi işbirliği ile yapılıyor.

Bitki temizliğinin ardından 2016 Kasım ayında başlatılan kazı çalışmasının tamamlandığı kısımlarda zeytinyağı işlikleri, hamamlar ve kiliseler, gün yüzüne çıktı. İlk aşamada merkezi kalıntıların arasından geçen 1 kilometre uzunluğundaki ana yerleşim aksı, arkeopark yani gezi yolu olarak düzenlenerek bu yılın sonunda ziyarete açılması planlanıyor.

Başkan Hakan Tütüncü, kazı çalışmaları devam eden antik yerleşim yerinde incelemelerde bulundu. Tütüncü, AÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik'ten ve Başkan Yardımcısı Sebahat Adanır'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Artık Kepez'de turizmden pay alacak

Tütüncü, Antalya merkeze Lyrboton Kome kadar yakın ikinci bir tarihi kent ören yeri bulunmadığını söyledi. Varsak'taki antik kenti ayağa kaldırmayı ve arkeopark haline getirmeyi vaat ettiğini anımsatan Tütüncü, "Bu vaadimizi gerçekleştirmek için de 2015 ve 2016 yıllarında bitki temizliğini yaptık. 2016'nın Kasım ayından itibaren de burada kazı çalışmalarını başlattık. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, AÜ ve Antalya Müzesi ve belediye işbirliği ile antik kentte kazı çalışmaları yapılıyor. Önümüzdeki günlerde burası arkeopark haline gelecek. Lyrboton Kome, halkımıza hizmet verecek ve turizme katkı sağlayacak aynı zamanda Antalya'nın marka değerine katkı verecek önemli bir yer olacak" diye konuştu.

Kepez'in de turizm pastasından pay almasını hedeflediklerini belirten Tütüncü, o nedenle Varsak'taki antik şehri, turizmde Antalya'nın hatırı sayılır yerlerinden birisi haline getirmek istediklerini kaydetti.

Tarih ve orman içerisinde gezi yolu

Tarihi kentin, manzarasının güzelliğine dikkat çeken Başkan Hakan Tütüncü, "Hem deniz hem de Bey Dağları manzarası var. Tarihi kentin kendi içerisinde bir öyküsü var. Bütün bunları iç içe yerleştirmek suretiyle dedik ki, antik kent mantığı ile ayağa kaldırmanın ötesinde Lyrboton Kome'yi arkeoparka dönüştürelim. Şehrin ana yerleşim aksındaki 1 kilometre uzunluğundaki aksı gezi yolu haline getireceğiz. Peyzaj düzenlemesiyle, bilgilendirme levhalarıyla, oturma alanlarıyla, seyir teraslarıyla antik kent güzel bir ortam haline gelecek."

Tütüncü, tarihi yerleşim yerinin kızılçam ormanlarının içerisinde olduğuna işaret ederek, "Çam ormanlarının bol oksijenli havasından faydalanmak, yürüyüş yapmak, çiçeklerin, bitkilerin güzel bir peyzajın süslediği ortamda gezinti yapmak. Bununla birlikte de kendine has öyküsü olan antik kenti yaşamak. Bunlar özel şeyler. Bu özel şeyleri aynı anda bir arada yapabileceğimiz bir ortam meydana getiriyoruz" ifadesini kullandı.

"Kepez'i büyük bir vizyonla buluşturuyoruz"

Lyrboton Kome'yi, ayağa kaldırmak için çalıştıklarını dile getiren Tütüncü, "Dedik ki, Kepez'in de neden antik şehri bir arkeoparkı olmasın. Bunu yapabilecek her türlü imkanımız var. Kafamıza koyduk, Allah'ın izniyle şimdi de bunu yapıyoruz. Aslında şehirler bu tip antik yerlerle daha güzel hale geliyor ve tarihe değere sahip oluyor ve turizm pastasından pay alıyor. Bu şehir, Varsaklılara önemli bir sözümüzdü. Şimdi o sözümüzü yerine getiriyoruz. Kepez'i büyük bir vizyonla buluşturacağımızı söylemiştik. Kepez'i büyük bir vizyonla buluştururken hem o sözlerimizi yerine getiriyoruz hem de şehrimize kalıcı değerler kazandırıyoruz."

"Arkeopark Antalya'da ilk olacak"

Perge Uygarlığı gibi Antalya'nın birçok yerinde de tarihi şehirlerin olduğunu hatırlatan Başkan Hakan Tütüncü, "Bu şehirler bugün turizmden pay almalarını yıllar önce azimle gayretle başlatılan çalışmalara borçlu. Şimdi biz de aynı gayretli çalışmayı Lyrboton Kome'de yapıyoruz. İstiyoruz ki 10 yıl, 20 yıl sonra bu antik kent de Antalya'nın tarihi noktalarından bir tanesi olsun. Lyrboton Kome Yüksek bir ufukla büyük gelecek hayali ile ortaya konmuş bir çalışmadır. Antalya'da pek çok antik şehir var ama böyle arkeopark olarak düzenlenen bir tarihi bir şehir yok. Tarihi şehrin içerisinde güzel bir bahçe olacak. Yeşil dokunun içerisinde insanlarımızı 2200 yıl öncesinin Antalya'sı ile müstesna bir ortamda buluşturacağımız güzel bir eser Kepez'de doğuyor."

Lyrboton Kome Perge Gibi Olacak

Lyrboton Kome Perge Gibi Olacak

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.