Maçka Çatak Köyü Video

Çatak, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon Maçka Çatak Mahalleninde'deki! Heyelan 23.Haziran 1988 de sabahleyin saat 08.00 gelen büyük bir kütle toprak taş molozlardan oluşan heyelanın altında kalanlar.

Çatak Köyü, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çatak Köyü Resimleri ve çatak köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Çatak Köyünde doğan biri var mı? Maçka Doğumlu Ünlüler Kimler?

Maçka Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Maçka Trabzon Arası Kaç Km? Maçka Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Maçka Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Çatak, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir.

TRABZON MAÇKA ÇATAK KÖYÜ HEYELANI 23.06.1988 DE OLDU :

Trabzon Maçka Çatak Mahalleninde'deki! Heyelan 23.Haziran 1988 de sabahleyin saat 08.00 gelen büyük bir kütle toprak taş molozlardan oluşan heyelanın altında kalanlar. 

Mahallede var olan dükkanların büyük bir bölümü, Köy ilk okulu, Köy orta okulu, Mahallenin asri ve asırların mezarlığı Tarihi ceviz ağaçları ve bir kaçtane ev gelen büyük heyelan kütlesinin altında kalmışlartır.

Trabzon Maçka Çatak Mahalleninde 23.06.1988 sabah 08.00 de olan tarihi heyelan sonucu 64 insan hayatını bu vesileyle yitirmişdir.

Cesetler! Bu menfur olaydan yedi gün sonra çıkartılmaya başlandı; 29.06.1988 perşembe günü en yoğun ölü sayısına; insanlarla dolu olan KAHVEHANEYE ulaşıldığında 54 ceset'e ulaşılıp toprak altından çıkardılmışlardır.

Coğrafi bakımdan Çatak mahallesi Meşhur zigana dağlarının kuzeyden eteklerinde tarihi yönüyle Maçka/Trabzon ilçesinin en eski köylerinden biridir. Ancak Hamsiköy ve Mulaka derelerinin birleştiği nokta mahallenin ana merkezidir. Mahallenin içinden geçen TRABZON İRAN transit yolunun sağı ve solu dik yamaçlar ve dağlarla cevrilidir.

Çatak mahalleside yamaç ve dağlardan nasibini almıştır. İlçe merkezi Maçka'ya mahallenin uzaklığı yaklaşık üç kilometredir. İl merkezi Trabzona asfalt yolla bağlı olan mahallenin bu şehre uzaklığı yaklaşık otuz üç kilometredir. Mahallenin iklimi, AKDENİZ iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Küresel ısınmanın etkileri catak'da de kendini göstermiştir. İlk olarak catak kuraklıktan 2007 yılında etkilenmiştir. Mahallenin yemyeşil görünümü kendini iç Anadolu görünümüne büründürmüştür. Eskiden gözüken sisler artık çok seyrek görünür olmuştur.

Fakat henüz yeni başlayan bu etkiler inşallah gelecekte catak mahalleninü çöle çevirmez. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 

GÖREVLENDİRİLDİKLERİ VE SEÇİLDİKLERİ YILLARA GÖRE KÖY MUHTARLARI

1923 Süleyman (MURATOĞLU) YAVUZ ;
1927 Ali Çavuş (KÖRÖMEROĞLU)(GÜR) ÖZGÜR ;
1935 Remzi (YAKUPOĞLU) ÖZYAKUPOĞLU ;
1939 Osman (YAKUPOĞLU) ÖZYAKUPOĞLU ;
1943 Ahmet (ÇAKOĞLU) ÇAK  ;
1959 Osman (YANBOZOĞLU) ERGÜN ;
1964-1984 Ali (SEFEROĞLU) ÖZTÜRK ;
1984 Rıza (MURATOĞLU) YAVUZ ;
1989 Rıza (MURATOĞLU) YAVUZ ;
1994 Ahmet Hilmi (KÖRÖMEROĞLU)(GÜR) ÖZGÜR ;
1999 Osman (BECALOĞLU) YILMAZ ;
2004 Osman (BECALOĞLU) YILMAZ ;
2009 Ahmet Hilmi (KÖRÖMEROĞLU)(GÜR) ÖZGÜR

KÖYÜN KÜLTÜREL DEĞERLERİ
Soy adı; kanunu çıkmadan öncesi ve kanun çıktıktan sonraki; mahalledeki halkın akrabalık durumuları aşağıda kabileler şeklinde gösterildiği gibidir. Birinci bölümdeki soy adları soyadı kanunundan önceki soy adlarıdır; İkinci bölümdeki soy adları soy adı kanunudan sonraki soy addlarıdır.

ALFABEDİK HARF SIRASINA GÖRE AŞAĞIDA GÖSTERİLMİŞTİRLER. 

BECALOĞULLARI  ;  : YILMAZ
ÇAKOĞULLARI ;  : ÇAK
EYÜPOĞULLARI (UZUNLAR);  : EYÜPOĞLU
KÖRÖMEROĞULLARI ;  : GÜR - ÖZGÜR
SEFEROĞULLARI ;  : ÖZTÜRK
YAKUPZADEOĞULLARI;  : YAKUPOĞLU
YANBOZOĞULLARI ;  : GÜNER
MURATOĞULLARI ;  : YAVUZ 

(MEKSİLA) ÇATAK KÖYÜ TRABZON MAÇKA
İlçesinin en eski köylerinden birisidir; Bu Köy tarihi meşhur ceviz ağaçları ile bir başka güzeldi, para babalarının ceviz ağaçlarını satın alarak kereste olarak mobilya sanayi ve sanatında ne yazıkki kullanıldı. Maçkanın İlçe olmadan önceki adı Çevizlik kasabası olarak bilinmektedir.

Köy'de bulunan köy Camisi 1621 yıllarında inşa edildi ancak ilçenin en eski camisi olduğu bilinmektedir. yanında askeri birlik ve cephanelik de vardı. mahallede medrese de olduğu bilinmekdedir. Tarihi süreç içinde Mahallede iki adet değirmen görülmektedir.

Köy ve cevre köylerin ekmeklik unlarını bu değirmenlerde öğüttükleri bir vakıadır. Ancak Mahallede bulunan değirmenlerin tarihleri çok eskidir. Mahallenin en eski çeşmeleri; Tatar çeşmesi ve kabaklı çeşmeler olduğu yapılan araştırmalardan anlaşılmaktadır.

Köy halkı geçimini hayvancılık ve ziraatle, kısmi olarak da mahallede bulunan dükkanlar ve kahvehaneler aracılığıyla ticaretle de temin edenler olur. Mahalleden işçi ve memurlar olduğu gibi; gurbet ele de bazı insanları çalışmak için göç etmiş ve yerleşmişlerdir.

Mahallede ilk okul 1964 yılında eğitim ve öğretim hizmetine öğrenci kabul ederek hizmet'e alınmıştır. Ancak ileriki yıllarda mahallede Orta Okul da hizmet vermeye başlamışdır. Çatak mahallesinde 23 Haziran 1988 sabah saat 08.00 de heyelan olmuştur.

Birçok insan toprak altında kalarak hayatlarını kayıp etmişlerdir 64 insan ölmüştür.; ancak ölenlerin büyük bir kesimi köy halkından değildirler kervan yolcularıdır. Tarihi ipek yolunun üzerinde yer almakda olan bu mahallenin; İran Transit yolu tam içerisinden geçer.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar