Manisa Barosundan "İnsan Hakları" Konferansı

Manisa Barosundan "İnsan Hakları" Konferansı

Manisa Barosu tarafından İnsan Hakları Günü dolayısıyla "İnsan haklarının felsefi gelişimi ve güncel sorunlar" konulu konferans düzenlendi.

Manisa Barosu tarafından İnsan Hakları Günü dolayısıyla "İnsan haklarının felsefi gelişimi ve güncel sorunlar" konulu konferans düzenlendi. Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, "Bugün itibariyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türkiye aleyhine 9 bin 260 dava mevcut" dedi.

Manisa Barosu tarafından İnsan Hakları Günü dolayısıyla "İnsan haklarının felsefi gelişimi ve güncel sorunlar" konulu konferans düzenlendi. Manisa Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda verilen konferansa Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Filiz Kartal ve önceki dönem Baro Başkanı Av. Serhan Özbek konuşmacı olarak katıldı. Manisa'da görev yapan avukatların dinleyici olarak katıldığı konferansı açılış konuşmasını yapan Manisa Baro Başkanı Av. Ali Arslan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında işleyen süreçte yargıda ve güvenlik sisteminde aksaklıklar yaşandığını belirterek, "Bu darbe girişiminden sonraki süreçte işleyen yargı ve güvenlik sisteminde tabi ki aksaklıkların da yaşandığını görüyoruz. Mağduriyetlerin de yaşandığını görüyoruz. Bu anlamda kamuoyunu uyarmaya, ilgilileri uyarmaya ve bu yöndeki hak ihlallerinin önlenmesi anlamında da çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

"Türkiye aleyhine 9 bin 260 dava mevcut"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından Türkiye aleyhine açılan davaları ve bu davaların dağılımını açıklayan Başkan Arslan, "Türkiye'nin dününe ve bugününe baktığımızda bugün itibariyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Türkiye aleyhine 9 bin 260 dava mevcut. Bunların 4 bin 570 tanesi adil yargılama ilkesinin ihlalinden, bin 700 tanesi işkence yasağı ilkesinin ihlalinden, 4 bin 360 tanesi adli karşılık ilkesinin ihlalinden kaynaklanmaktadır. 2015 yılına baktığımızda ise Türkiye, 8 bin 450 dava ile insan hakları ihlalinde 3. sırada yer almaktadır. İhlallere özellikle bakıldığında ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, kişi güvenliği özgürlüğü, gösteri özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğüne yönelik ihlallerle; yaşam hakkına, kadınların ve çocukların yaşam hakkına saldırı ihlalleriyle, gözaltında işkence ve kötü muamele ihlallere yoğunlaşmaktadır. Coğrafyamızda yaşanan savaşlar ve sıkıntılar nedeniyle de sığınmacı ve mültecilerin yaşam hakkı konusunda da gerekli önlemlerin alınmamasıyla ilgili sıkıntılar yaşanmaktadır" dedi.

Türkiye'de 2011 yılından bu yana yaşanan hak ihlallerinin arttığı bilgisini veren Arslan, "Ülkemiz insan hakları ihlalleri yönünden 2010-2011 yıllarında iyileşme gözükse de sonraki yıllarda bu kötüleşerek devam etmiştir. Dünyada hukuk devleti indeksindeki sıralamamız sürekli geriye doğru düşmüş sürekli olumsuz bir sürece gitmiştir. 2016 indeksine baktığımızda 99. sırada yer aldığımızı görüyoruz. Daha sonraki yıllarda, 2015 yılında 80. sırada, 2014 yılında 72. sırada 2011 yılına baktığımızda 58. sırada olduğumuzu görüyoruz. Bu durum 2011 yılından bugüne gelindiğine durumumuzun ne kadar kötüye gittiğimizi göstermektedir. Yargı bağımsızlığı kriterlerini de içeren iktidarın sınırlanması, denetlenmesi konusunda da 2011 yılında 52. sıradayken bu her yıl kötüleşerek 2016 yılında 105. sıraya düşmüş durumdayız. Tüm bu durumlar ülkemizin insan hakları yönünden kötüye gittiğimizi göstermekte" diye konuştu.

Başkan Arslan'ın konuşmasının ardından Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Filiz Kartal ve önceki dönem Baro Başkanı Av. Serhan Özbek tarafından, "İnsan haklarının felsefi gelişimi ve güncel sorunlar" konulu konferans verildi.

Manisa Barosundan "İnsan Hakları" Konferansı

Manisa Barosundan "İnsan Hakları" Konferansı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.