Manyas Değirmenboğazı Köyü
Değirmenboğazı Köyü haberleri, Manyas Değirmenboğazı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Değirmenboğazı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Balıkesir Köyleri Arasında yer alan Değirmenboğazı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Manyas Değirmenboğazı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Değirmenboğazı Köyü son dakika gelişmeleri, Değirmenboğazı Köyü ne özgü yemekler, Manyas Değirmenboğazı Köyü nün tarihi, Değirmenboğazı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Değirmenboğazı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Değirmenboğazı Köyü, Balıkesir ilinin Manyas ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Değirmenboğazı Köyü Resimleri ve Değirmenboğazı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Manyas Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Manyas Balıkesir Arası Kaç Km? Manyas Hava Durumu? Balıkesir Köyleri ve Manyas Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Balıkesirlı iseniz Balıkesir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Balıkesirlı Ünlüler arasında Manyas Değirmenboğazı Köyü Köyünde doğan biri var mı? Manyas Doğumlu Ünlüler Kimler?
Manyas içesine bağlı bir mahalledir.Mahalleye ilk yerleşenler Çar I. Petro zamanında Kafkasya'dan göç eden Çerkes kabileleridir. Ubıh ve Sav kollarındandır. Köy mezarlığında 200 sene evveline kadar ulaşan mezar taşları bulunmaktadır. Mahallede ayrıca Gürcü ve Yörük kökenli insanlar da yaşamaktadır. Gürcü vatandaşlar 93 Harbi'nden (1877-1878) sonra Artvin yöresinden bölgemize göçmüşlerdir. Şhaplı boyundan bir Çerkes olan, Adalet Partisi Balıkesir Senatörü Hikmet ASLANOĞLU da bu mahalledendir.
Gürcü ,Yörük, Çerkez asıllı vatandaşların oturduğu bir mahalledir.Balıkesir il merkezine 108 km, Manyas ilçesine 18 km uzaklıktadır.Köy yüksek rakımlı ve orman sınırında olduğundan çok temiz bir havaya sahiptir.
Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.tarımın gerilemesi sonucu mahalle nüfusu azalmış ve ilkokul kapanmıştır. Köy hem sulu hem de susuz tarıma müsaittir. Buğday, arpa, yulaf, nohut, susam yetiştirilebilen mahallede son yılllarda susuz tarım terk edilerek pirinç yetiştiriciliği artmıştır.
Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık başta gelen gelir kaynaklarıdır. Diğer bir geçim kaynağı ise devlet denetiminde ormanların kesilerek satılmasıyla geçimini sağlayanlar da çoktur. Bu kesime halk dilinde makta denilmektedir.
Köy çevresi mermer madeni açısından son derece zengindir. Önceki yıllarda faal olan 3 maden ocağı kapanmıştır.Bitetn manyas baraj sulama kanalıda bölge sulamasına katkıda bulunmaktadır
Mahallenin ilçe merkezine uzaklığı 18 km'dir. Yollar çok geniş olmasa da asfalt kaplıdır. Günde 2 otobüs ilçeye gidiş-geliş yapmaktadır. Pazar günü ulaşımın olmaması mahallenin dezavantajlarından biridir.
İlköğretim okulu 1990 yılından bu yana kapalıdır. Öğrenciler taşımalı eğitim ile Darıca mahallesine gitmektedir. Sağlık ocağı yoktur. Yollar stabilize olup ulaşımı olumsuz etkisi büyük ölçüde bulunmamaktadır. Kanalizasyon şebekesi mevcuttur
Serpin Termal kaplıcaları ilçe ve mahallesimüz arasındadır. Adını şu anda hiçbir kalıntısı kalmayan bir değirmenden alır. Köyümüzde 7 adet değirmen olduğu rivayet edilir. Bunun yanında asırlık çınarlar ve suyla iç içe olabileceğiniz "suçıktı"(halk arasında suçuklu) vadisinde bir yürüyüş yapabilirsiniz.
İhsan Sabri Çağlayangil Vali, Bakan, Cumhuriyet Senatosu Başkanı - Yazmış oluğu anılarında kendisini Değirmenboğaz köylü olarak tanıtmaktadır. 12 Eylül 1980'e kadar Cumhurbaşkanlığı makamına asili olmadan vekalet etmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.