Masum Görünen Benlere Dikkat
Dermatoloji Uzmanı Dr. Melek Küçük, "Genetik yatkınlık, uzun süre kontrolsüz ve korumasız güneşe maruz kalma, güneş yanıkları benlerin kansere dönüşmesini...
Dermatoloji Uzmanı Dr. Melek Küçük, "Genetik yatkınlık, uzun süre kontrolsüz ve korumasız güneşe maruz kalma, güneş yanıkları benlerin kansere dönüşmesini tetikleyen faktörlerdir" dedi.
Halk arasında "ben" olarak bilinen "melanositik nevüs"ler, doğuştan var olan veya doğumdan sonra ortaya çıkan, deriye rengini veren melanosit adlı pigment hücrelerinin çoğalması sonucu gelişir. Benlerin kimi zaman kansere dönüşme ihtimallerinin de bulunduğunu söyleyen Medicana Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanlarından Dr. Melek Küçük, benlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
"Benlerinizdeki değişimleri takip edin"
Küçük, "Benlerin büyük bir çoğunluğu insan yaşamında iyi huylu olarak seyir gösterirken, bazen kansere dönüşme olasılığı da vardır. Genetik yatkınlık, uzun süre kontrolsüz ve korumasız güneşe maruz kalma, güneş yanıkları benlerin kansere dönüşmesini tetikleyen faktörlerdir. Benler düz veya kabarık, renkleri de pembe, kahverengi ya da siyah olabilir. Normalde her hangi bir sorun oluşturmayan benlerin renginde değişim oluyor, büyüyor, kanama ve kaşıntı yapıyor, kenarları düzensizleşiyorsa bunların mutlaka kanser riski açısından cilt hastalıkları uzmanlarınca dermatoskopik muayenesinin ve belli aralıklarla takibi yapılmalıdır. Gerektiğinde ise patolojik inceleme ön görülebilir" bilgilerini verdi.
"Halk arasındaki yanlış inanışlar sağlığınızdan etmesin"
Halk arasında yaygın olan "Benler cerrahi müdahale ile alınırsa kansere dönüşebilir" düşüncesinin tamamen yanlış olduğunu belirten Dr. Melek Küçük, "Bu yanlış inanış yüzünden, kanser riski taşıyan benleri olan birçok hasta erken tanı şansını kaybetmektedir. Aksine bütün şüpheli benler tanı ve tedavi amaçlı mutlaka incelenmeli, doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde patolojik inceleme yapılmak üzere alınmalıdır" diye konuştu.
"Kolay ve ağrısız olarak benlerden kurtulmak mümkün"
Benleri deri üzerinden yok etmenin, cerrahi müdahale ya da lazer tekniği ile oldukça kolay ve ağrısız bir işlem olduğunu belirten Küçük, "Cerrahi müdahale sonrası hafif bir iz kalabilmektedir. Cerrahi yöntem ile benlerin alınmasının avantajı, alınan benin patolojiye gönderilip kanser riski taşıyıp taşımadığının öğrenilebilme şansının olmasıdır. İyi huylu benlerin bir kısmı lazer ile iz kalmadan veya hafif bir iz kalacak şekilde alınabilmektedir. Aynı zamanda lazer tekniği ile çok sayıdaki benleri bir seansta yok etme imkânı da bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.