Mavi Koridor Projesi’nin Lng Dolum İstasyonları Türkiye’den
Avrupa'nın temiz yakıt projesi Blue Corridor (Mavi Koridor) kapsamında kullanılacak olan LNG dolum istasyonlarının ilki Türkiye'de üretildi.
Avrupa'nın temiz yakıt projesi Blue Corridor (Mavi Koridor) kapsamında kullanılacak olan LNG dolum istasyonlarının ilki Türkiye'de üretildi.
Avrupa'nın temiz yakıt projesi Blue Corridor (Mavi Koridor) kapsamında kullanılacak olan LNG dolum istasyonlarının ilki Türkiye'de Karbonsan tarafından üretildiği bildirildi. Şirket açıklamasına göre Avrupa Birliği tarafından geliştirilen temiz yakıt stratejisi doğrultusunda; artık karayollarında dizel yakıt yerine LNG ile çalışacak araçları kullanmak isteyen Avrupa ülkeleri, bu sayede egzoz gazı salınımını azaltarak doğayı korumak istiyor. LNG için özel tasarlanan istasyonlar deniz, tren ve uzun karayolu taşımacılığında dizele alternatif yakıt olan LNG'nin yaygınlaşmasına katkı sağlayacak.
Bu doğrultuda kıtanın çeşitli noktalarına, araçların LNG ikmali yapmaları için sabit LNG dolum istasyonları konulacak. Her 400 kilometrede bir konumlandırılması planlanan sabit istasyonlarının ilki Türkiye'de Karbonsan'ın Orhangazi'deki tesislerinde üretildi.
Karbonsan'dan Çevreci Projeye Uygun İlk İstasyon Paris'e Gönderilecek
Türkiye'de ilk sabit LNG dolum sistemini üreten firma olan Karbonsan, çevreci Mavi Koridor projesi kapsamında ilk siparişinin üretimini tamamladı. Paris yakınlarında konumlandırılacak istasyonun tüm test aşamaları başarıyla tamamlandı. Üretilen istasyon, bu ay sonuna kadar Fransa'da olacak. Temmuz ayında da sistemin çalışmaya başlaması öngörülüyor. Özellikle karayolu nakliye taşımacılığında çalışan ağır tonajlı kamyonlar ve tırlar için; hem ekonomik, hem de çevreci bir yakıt olan LNG'nin yaygınlaşması adına tasarlanan bu dolum istasyonlarından, Karbonsan'ın Bursa Orhangazi'deki fabrikasında üretilmesi için 15 adet daha sipariş edildi.
"Sürücüler, satış görevlisi olmadan LNG dolumu yapabilecek "
Karbonsan Satış ve Pazarlama Müdürü Fatih Yılmaz; LNG'nin, Avrupa'da daha yaygın bir şekilde kullanımını sağlayabilmek adına belli noktalara sabit dolum istasyonları kurulacağını, bu istasyonları da, teknolojisi ile birlikte Avrupa ülkelerine ihraç edeceklerini belirtti. Fatih Yılmaz konuşmasında şu bilgileri de verdi: "kurulması planlanan 15 adet LNG dolum istasyonunun ilki başarıyla Fransızların denetiminden geçti. LNG dolum istasyonları herhangi bir personel çalıştırmadan, tüketicinin herhangi bir operatör ihtiyacı olmadan kendi dolum yapabileceği şekilde kurulacak. Avrupa'da LNG dolumu ile ilgili eleman çalıştırmadan satış yapılabilen, müşterinin kendisinin LNG aldığı ilk istasyon türlerinden biri olacak. Natürel sirkülasyonla beraber dizayn edilmiş, pompasız dolum yapabilen sistemin test aşaması tamamlandı. Bu sistem içerisinde kredi kartı ödeme kolaylığı sağlayan PLC otomasyon sistemi de mevcut. LNG'ye olan talebin çok olmamasından dolayı belli bir garajda, bir depolama alanında yahut büyük bir bekleme istasyonunda olmadığı, sadece gelen araçlara dolum yapılacağı için bir defada sadece tek araç dolum yapabiliyor. Sistem üzerine kurulan konteynerin 20 bin metreküplük bir depolama alanı mevcut. Bu kadar yakıt da 150 araca hizmet verebilir. Biz Karbonsan olarak hem mühendislik, hem de teknoloji ihracatı yapıyoruz" diye ekledi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.