Mehmet Akif Ersoy Balıkesir’de Anıldı
İstiklal Marşının kabulünün 96'ncı yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma etkinliği Balıkesir'de yapıldı.
İstiklal Marşının kabulünün 96'ncı yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma etkinliği Balıkesir'de yapıldı.
Muharrem Hasbi Anadolu Lisesi tarafından İstiklal Marşının kabulünün 96'ncı yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü nedeniyle düzenlenen etkinliğe Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Garnizon Komutanı ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsmail Çoban, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, kurum müdürleri ve çok sayıda öğrenci il öğretmen katıldı. Balıkesir Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız yaptığı konuşmada Mehmet Akif'in hayatından kesitler sunarak "Edebiyat tarihleri bizlere yüzlerce şairin hayatı, şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgiler verir. Ancak bu yüzlerce şairden birçoğu hiç yaşamamış gibidir. Şeyh Edebali'nin deyimiyle: "Şafak vaktinde doğmuş, akşam ezanında ölmüşlerdir." Şairler, sanatçılar da vardır ki tenleri toprağa karışmış olsa da kokusu ve rayihasını asırlar silememiştir. İşte bunlardan biri, belki de en büyüklerinden biri, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'dur. Hayatı, bizim için örnek alınacak davranışlarla dolu olan bu büyük şahsiyeti, dakikalara sığdırmak elbette mümkün değildir. Ancak hayatından sunacağımız kesitler ve söylemleri, bize ışık olacak, onu gönüllerde daha da yaşatacaktır inancındayım. Ancak Âkif'in hayatını anlamak; "1873 yılında İstanbul'da doğdu. Babası İpekli Tahir Efendi, annesi Emine Şerife Hanım'dır. Emir Buhari Mahalle Mektebi'nde öğrenciliğe başlamış, Baytar Mektebini birincilikle bitirmiştir.27 Aralık 1936'da İstanbul'da vefat etmiştir." şeklindeki sıradan, sığ ifadelerle olmamalı. Mehmet Akif; sesini değil sözünü yükselten, fikir ve aksiyon hayatımıza, kelime ve anlam dünyamızın en kıymetli mücevherlerini armağan eden estetik bir ideologtur. Mehmet Akif; bir iman, fikir ve karakter adamıdır. Düşündüğünü, inandığı ve bildiğini olduğu gibi söylemekten çekinmeyen; hak yolunun, millet ve fedakarlık yılmaz bir yolcusudur. Akif'in hayatı, ıstıraplarla ve isyanlarla doludur. Âkif; sarayda arkası varmış gibi geçinerek fakir ve fukarayı ezen nüfuzlulara; ölen babasının küfesini taşımak suretiyle hamallık yapmak zorunda kalan küçücük çocukların ıstırabını duymayanlara isyan eder" dedi.
Vatan elden gitti
Akif'in üzerinde en çok durduğu konulardan biri de ümitsizlik olduğuna değinen Yıldız "Ümitsizliği bir bataklığa benzeten Akif, 2O Şubat l92O'de H.Basri Çantay'ın daveti üzerine geldiği Balıkesir'de Zağnos Paşa Camisindeki irad etmiş olduğu vaazında insanlara ümitsizlik aşılayanları şu cümlelerle eleştirir: Acaba biz Müslümanlar niçin bu hale düştük? Bunun illetini ben şöyle görüyorum: Doğduğumuz günden itibaren babalarımız, analarımız, hocalarımız, siyasilerimiz, ediblerimiz bize istikbal için ümit verecek bir şey söylemediler. İşte Mehmet Akif bu inanç ve anlayışla bir ömür boyu ümit-var olmayı şiar edinmiş; herkesin ümidini yitirdiği, "vatan elden gitti" dediği günlerde Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak mısralarıyla ab-ı hayat sunmuştur" şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Muharrem Hasbi Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo izleyicilerden tam not aldı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.