Mehterler Köyünde Ziyrat

Mehterler Köyünde Ziyrat

Karabük Mehterler Köyünde hala daha canlılığını koruyan ve üzerinde durulmayı hak eden gelenek dini bayramların arefe günü yapılan ziyrat adı verilen etkinliktir. Ziyrat, ziyaret arefe günü kabirlere yapılan ziyarettir.

Karabük Mehterler Köyünde hala daha canlılığını koruyan ve üzerinde durulmayı hak eden gelenek dini bayramların arefe günü yapılan ziyrat adı verilen etkinliktir.  Ziyrat, ziyaret arefe günü kabirlere yapılan ziyarettir.

     Ziyrat, arefe günü öğlen, ikindi veya akşam namazı vaktini müteakiben yapılır. Her köyün ayrı bir ziyrat zamanı vardır ve bu zaman dilimi asırlardır aynı zaman dilimi içinde gerçekleştirilir.

Mehterler Köyünde ise Ramazan Bayramı'nda Arefe günü akşamı iftar sonrasında yapılmakla birlikte, Kurban Bayramı'nda yıllardır köyümüz mezarlığında bulunan tarihi camide öğle namazı kılındıktan sonra cami bahçesinde yapılmaktadır.

     Ziyrat eskiden, mevsim şartlarının elverişli olduğu yaz ve bahar aylarında mezarlık yakınındaki bu iş için ayrılmış alanlarda, kışın ise köy odasında yapılırken günümüzde çoğunlukla köy odalarında yapılmaktadır.

     Ziyratın yapılacağı yere, her evden bişi adı verilen üzerine süt ve tereyağı karışımından yapılmış sos sürülmüş yufka ekmeği ile un helvası getirilir. Bütün herkes toplanınca ilk önce vakit namazı kılınır, ardından bişi ve helvalar ayrı ayrı harmanlanır, ilk önce bişiler devamında helva dağıtılır. Yaşı kaç olursa olsun ziyrata gelen herkese eşit sayıda ve eşit miktarda bişi ve helva verilir. Hatta o esnada oradan geçmekte olan bir kişi dahi ziyrat niyeti olmaksızın ziyrat alanına gelse dahi o da aynı şekilde bişi ve helvadan nasibini alır. Böylelikle bir evden üç kişinin gelmişse ziyrat sonrası o eve üç çıkın bişi ve helva getirilmiş olur. Ziyrata gönderilecek bişi sayısı bir bayramda tek sayı olarak hazırlanmışsa diğer bayramda çift sayı olarak hazırlanması gerekir.  Bişi ve helva dağıtımı esnasında köy imamları tarafından Yasîn-i Şerif ve sureler okunarak topluca dua yapılır.

     Dini bayram günleri köy halkı bayram namazı için köy camiinde toplanır. Şimdilerde toplanma mekanı camiler olsa da yakın geçmişte toplanma alanı divan camileri olmuştur.  Bayram namazı kılındıktan sonra cami önünde dağılmaksızın bayramlaşma törenine başlanır. Köyün en yaşlısı en başta durur, yaş olarak onu takip eden kişiler sırayla onunla bayramlaşır, en büyükten en küçüğe kadar herkes yaş sırasına göre böylece bayramlaşmış olur. Bayramlaşma sonrası köy imamı toplu olarak dua eder ve köy konağı bahçesinde (eski ilkokul binası ve bahçesi ) toplanılır burada kahvaltı yapılır, kahvaltı sonrası köylüler ev halkıyla bayramlaşmak üzere dağılır.

     Ramazan Bayramlarında bayramın 1.nci günü köy konağı veya bahçesindeki kahvaltı sonrası evlerine dağılan halk aile bayramlaşma sonrası toplanma alanında toplanarak topluca köydeki haneler ziyaret edilip bayramlaşma yapılmaktadır.
     
      Kurban Bayramı'nda kurban kesmesi nedeniyle bu gezmeler genelde yapılmamaktadır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.