Mersin Ab Bilgi Merkezi, Çocuklara Haklarını Anlattı

Mersin Ab Bilgi Merkezi, Çocuklara Haklarını Anlattı

Mersin'de 8 ortaokulundan 6'ncı ve 7'nci sınıf öğrencileri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mersin AB Bilgi Merkezi ile Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü...

Mersin'de 8 ortaokulundan 6'ncı ve 7'nci sınıf öğrencileri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mersin AB Bilgi Merkezi ile Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Avrupa Birliği ve Çocuk Hakları Söyleşisi buluştu. Söyleşide, çocuklara Çocuk Hakları Sözleşmesi çerçevesinde sahip oldukları hakları anlatıldı.

MTSO Mersin AB Bilgi Merkezi 2017 faaliyetleri kapsamında, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, Avrupa Birliği ve Çocuk Hakları Söyleşisi düzenledi. Ortaokul 6'ncı ve 7'nci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen söyleşiye, 8 okuldan 50'ye yakın öğrenci katıldı. Avukat Ayça Kara Çankaya ile Psikolog Elçin Biçer Berktaş'ın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşide, çocuklar bir yandan sahip oldukları hakları öğrenirken, diğer yandan merak ettikleri soruları sordu. Avukat Çankaya, çocuklara teknik açıdan bilmeleri gereken hakları anlatıp, soruları yanıtlarken, Psikolog Berktaş ise eğlenceli anlatımı ile uygulamalı olarak çocukların öğrendiklerini pekiştirdi.

"Dünyadaki tüm çocuklar eşit haklara sahiptir"

Avukat Çankaya, her çocuğun 18 yaşına gelene kadar çocuk sayıldığını ve dünyadaki tüm çocukların eşit haklara sahip olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin dünya çocuklarının insan hakları yasası sayıldığını belirten Çankaya, Türkiye'nin bu sözleşmeyi 1994 yılında imzaladığını bildirdi. Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin çocukların, yaşama, korunma, gelişme ve katılım haklarını güvence altına aldığını kaydeden Çankaya, bu sözleşmenin çocuk haklarına ilişkin bugüne dek hazırlanmış en eksiksiz ve uluslararası yasa gücü kazandıran ilk belge olduğunu vurguladı.

Her çocuğun bu bildirgede yayınlanan haklardan yararlanması gerektiğinin altını çizen Çankaya, Çocuk Hakları Bildirgesi'nin maddelerine ilişkin de bilgi verdi. Bildirgede hiçbir çocuğun ırk, din, renk, cinsiyet, dil, siyasal inanç nedeniyle ayrı tutulmadığını ve her çocuğun korunmasının esas alındığını anlatan Çankaya, buna ilişkin düzenlemelerin yasalarla güvence altına alındığını söyledi. Çankaya, bir çocuğun doğduğu andan itibaren isme ve yurttaşlığa hak kazanması, sosyal güvenlikten yararlanması, sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gereken çabanın gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle çocuklardan sevginin esirgenmemesi gerektiğini vurgulayan Çankaya, ailesi olmayan ve yoksul çocuklara özel ilgi gösterilmesi gerektiğini söyledi. Çocuğun eğitiminden sorumlu kişilerin çocuğun eğitimine ve öğretimine özen gösterdiği kadar oyun oynaması ve dinlemesine de önem vermesi gerektiğini dile getiren Çankaya, çocuk haklarının 4 ana maddede incelenebileceğini belirtip bu maddeleri şöyle sıraladı: "Çocukların beslenme, tıbbi hizmet, barınma ve eğitim gibi gereksinimlerinin sağlandığı Refah Hakları. Çocukları yetersiz ilgiden, ihmalden, fiziksel ve duygusal istismardan ya da her türlü tehlikeden koruyacak olan Korumacı Haklar. Yetişkinlerin tek başına sahip oldukları haklara çocukların da sahip olmaları gerektiğini söyleyen Yetişkin Hakları. Çocukların kişisel özelliklerini arttırmaya yönelik olan Ana-Babalarına Karşı Hakları."

Çocukların arkadaşlarıyla barış içinde toplanabilme, dernek kurabilme ya da derneklere üye olma hakları olduğuna da işaret eden Çankaya, bu tür etkinliklere katılan çocukların ilerleyen süreçte yaşamlarında olumlu etkiler olduğunu sözlerine ekledi.

Mersin Ab Bilgi Merkezi, Çocuklara Haklarını Anlattı

Mersin Ab Bilgi Merkezi, Çocuklara Haklarını Anlattı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.