Mersin, Net İhracat Değerini Yarı Yarıya Kaybetti

Mersin, Net İhracat Değerini Yarı Yarıya Kaybetti

Mersin'de faaliyet gösteren firmalar, ihracatta Mayıs ayını da geçen ay olduğu gibi Türkiye genelinin üzerinde bir daralmayla kapattı.

Mersin'de faaliyet gösteren firmalar, ihracatta Mayıs ayını da geçen ay olduğu gibi Türkiye genelinin üzerinde bir daralmayla kapattı. Yılın ilk 5 aylık döneminde Mersin firmalarınca gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azalarak 560 milyon dolara gerilerken, Mersin hinterlandından yapılan ihracat ise yüzde 5 düştü.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Mayıs 2016 Bülteni yayınlandı. Bültende yer alan TÜİK tarafından açıklanan geçici veriler, Mersin ihracatının düşüşünün Mayıs ayında da sürdüğünü ortaya koydu. Verilere göre, 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye genelinde ihracat geçen yıla göre yüzde 4 azalırken, aynı dönemde Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat ise yüzde 5 geriledi. İthalattaki azalma ise Türkiye geneli ile paralel olarak yüzde 9 oranında gerçekleşti. Söz konusu dönemde Mersin hinterlandında dış ticaret açığı da yüzde 15 azalarak yaklaşık 2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mersin hinterlandı kapsamında ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre 3 puan artarak yüzde 61 olurken, Türkiye'de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5,2'si, ithalatın ise yüzde 6,2'si Mersin hinterlandından yapıldı.

Öte yandan, Mersin firmalarının ihracatı, yılın ilk 5 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre Nisan ayında olduğu gibi Türkiye genelinin üzerinde bir daralmayla yüzde 7 azalarak 560 milyon dolara geriledi. İthalat ise aynı dönemde yüzde 2 artarak 521 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre 9 puan azalarak yüzde 108 olarak gerçekleşirken, dış ticaret fazlası ise yüzde 56 azalarak 39 milyon dolara geriledi.

Mersin firmalarının ihracatındaki daralmada gıda ürünleri ve içecek, tütün ürünleri ile makine ve teçhizatı hariç metal eşya sanayi sektörleri, ithalat hacmindeki artışta ise başka yerde sını?andırılmamış makine ve teçhizat, tarım ve hayvancılık ile kimyasal madde ve ürünler sektörlerinin payı oldu. Bu veriler, Mersin'in net ihracatçı yapısını korusa da 2016 yılının ilk 5 ayında geçen yıla göre net ihracat değerini yarı yarıya kaybettiğini ortaya koydu.

Mayıs ayındaki azalış yüzde 6

Mersin firmalarının ihracatı, Mayıs 2016'da da Nisan ayına göre yüzde 6 düştü. İhracattaki bu azalışta tarım ve hayvancılık ile makine ve teçhizatı hariç metal eşya sanayi sektörleri etkili oldu. Mersin firmaları, Mayıs'ta ithalatını yüzde 5 artırırken, bu artışta başka yerde sını?andırılmamış makine ve teçhizatındaki belirgin artış olmak üzere, gıda ürünleri ve içecek ile radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları sektörlerinin payı oldu.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Mayıs 2016 Bülteni'ne göre, Mersin firmaları, geçen yılın Mayıs ayına oranla bu yıl Mayıs'ta ihracatlarını yüzde 12 artırdı. Mayıs 2016'da ihracatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12'lik artışta gıda ürünleri ve içecek, tarım ve hayvancılık ile başka yerde sını?andırılmamış makine ve teçhizat sektörleri etkili oldu. İthalatta ise geçen yılın aynı ayına göre Mayıs 2016'da yüzde 36 oranında artış kaydedildi. Bu artışta da son beş yılın en yüksek seviyesinde olan başka yerde sını?andırılmamış makine ve teçhizat sektörü içerisindeki kaldırma ve taşıma teçhizatı alt sektörü, tarım ve hayvancılık ile radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları sektörlerinin payı oldu.

Mersin ili imalat sanayi ürünleri ihracatı teknoloji yoğunluğuna göre incelendiğinde, 2015-2016 Ocak-Mayıs döneminde orta-yüksek teknolojili ürünler haricinde diğer teknoloji yoğunluğundaki ürünlerin ihracat içerisindeki payının azalışta olduğu görüldü.

2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde Mersin firmaları tarafından gerçekleştirilen ihracat başlıca ülke grupları itibariyle incelendiğinde ise toplam ihracat hacminde geçen yıla göre azalışta Avrupa ve Asya ülkelerinin önemli payı olduğu gözlendi. Söz konusu dönemde Avrupa ülkeleri ihracatındaki geçen yıla göre daralmaya paralel olarak, ihracat içerisindeki payında da azalış olduğu; Asya ve Afrika ülkelerinde ise ihracat hacmindeki azalışa karşın, payında önemli bir değişim olmadığı; Amerika ülkelerinde ihracat hacmindeki sınırlı azalışa karşın, ihracat içerisindeki payının artış kaydettiği gözlendi. Yılın 5 aylık döneminde Avrupa ülkelerinde Rusya Federasyonu; Asya ülkelerinde Irak, İsrail ve Çin; Afrika ülkelerinde Sudan, Kenya ve Cibuti geçen yıla göre ihracat azalışında etkili olan ülkeler oldu.

2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde Afrika, Amerika ve Asya ülkeleri ithalattaki geçen yıla göre artışta etkili oldu. Belirtilen dönemde Afrika ülkelerinde Nijerya ve Tunus, Amerika ülkelerinde Paraguay, ABD ve Kanada, Asya ülkelerinde Çin, Güney Kore ve Suudi Arabistan ithalat artışında etkili olan ülkeler oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.