Mesanedeki Tümor, Robotik Cerrahi Yöntemiyle Alındı
Antalya'da bir hastanın mesanesindeki tümörler, Türkiye'de ilk üç merkezden biri olan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğinde bulunan...
Antalya'da bir hastanın mesanesindeki tümörler, Türkiye'de ilk üç merkezden biri olan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğinde bulunan Robotik Cerrahi yöntemi ile alındı. Bir hafta önce robotik cerrahi yöntemi ile ameliyat olan hasta, bugün taburcu oldu.
Antalya'da yaşayan 51 yaşındaki 3 çocuk babası taşımacılık sektöründe şoför olarak çalışan Hasan Yaşar'a, 1 yıl önce karın ağrısı şikayetleriyle gittiği hastanelerde mesane kanseri teşhisi konuldu. 20 yıldır sigara bağımlısı olduğu öğrenilen ve çeşitli hastanelerde tedavi olmaya başlayan Yaşar, 1 hafta önce kanama şikayeti ile Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğine başvurdu. Yaşar, Robotik Cerrahi Tekniği ile ameliyat olarak sağlığına kavuştu.
Robotik Cerrahi tekniği ile uygulanan tedavinin Türkiye'de ilk 3 merkezden biri olduğunu ifade eden Üroloji Kliniği Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ateş, "Robotik tedavi yöntemi daha çok prostat tedavilerinde kullanılıyor. Robotik tedavilerdeki gelişmelere bağlı olarak idrar kesesi tümörlerinde de kullanılmaya başlandı. Yurt dışı tedavi konusunda bizim önümüzde gidiyor. Robotik yöntemin bir çok avantajı var. Açık ameliyatta bir çok yerden müdahale etmek zorunda kalırken, robotik yöntemlerle idrar yollarını yapılandırmak çok daha kolay oluyor. Bu cerrahi için robotik ameliyat birebir oturdu. Diğer taraftan hastamızı bir haftada taburcu ediyoruz. 2-3 haftada normal hayatına dönüyor. Açık ameliyatlarda bu süre daha uzun" dedi.
"İdrar kesesi tümörleri prostat kanserinin bile önüne geçmeye başladı"
Robotik yöntemin doktor açısından da faydalarına değinen Doç. Dr. Ateş, "Hastamızın başında ameliyat esnasında robot duruyor. Biz başka bir yerde oturarak robotu yönetiyoruz. Açık ameliyata göre fiziki yorgunluğumuz daha az oluyor. Bu da ameliyatın kalitesine yansıyor. Sigara kullanımın özellikle son dönemde artması ile birlikte mesane tümörleri artıyor. İdrar kesesi tümörleri prostat kanserinin bile önüne geçmeye başladı. Erken evrede harekete geçmek önemli. Geç evrede yakalandığında da robot ile kansere müdahale edilebilmekte. Biz de Antalya'da robot sayesinde mesane kanseri ameliyatlarını yapmaya başladık. Artık robotik yöntem bir çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor" ifadelerini kaydetti.
Robotik cerrahi yöntemle mesanesinde bulunan tümörler alınan ve taburcu olmaya hazırlanan Hasan Yaşar ise şöyle konuştu:
"Ameliyat sonrası ve ameliyat esnasında bir ağrı hissetmedim. Korkuyordum ama ameliyatım çok rahat geçti. Sigara bağımlısıydım. Stresten dolayı sigara içiyordum. Artık sigarayı bırakmaya karar verdim. Toplumumuza sigaranın sağlıksız olduğunu ifade etmek istiyorum."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.