Mevsimsel Depresyona Dikkat

Mevsimsel Depresyona Dikkat

Medicana Sivas Hastanesi Psikolog Kerime Begüm Çayır, sonbahar ve kış aylarında görülen mevsimsel depresyon konusunda vatandaşları uyardı.

Medicana Sivas Hastanesi Psikolog Kerime Begüm Çayır, sonbahar ve kış aylarında görülen mevsimsel depresyon konusunda vatandaşları uyardı.

Mevsimsel değişikliklerle eş zamanlı duygu durum değişikliğine dikkat çeken Çayır,"Her yıl sonbahar ve kışın gelmesiyle bize yüzünü gösterir. Yaş konusunda bir kriter yok ama 20'li ve 30'lu yaşlar arası sıklık gösteriyor. Hem kadınlarda hem erkeklerde mevsimsel depresyon yaşanıyor,kadınlarda görülme olasılığı biraz daha yüksek." dedi.

Mevsimsel depresyonun güneşin azlığının hormonları olumsuz yönde etkilemesi üzerine yaşandığını dile getiren Çayır, "Mutluluk hormonu adı verilen serotonin azalıyor ve melatonin adı verilen hormon artıyor ve bizde kış depresyonun ortaya çıkmasına neden oluyor. Enerji kaybı,uykusuzluk,sabah uyanmakta zorluk,dikkat dağınıklığı,kendini boşlukta hissetme,aşırı yemek yeme özellikle tatlı karbonhidrat nişasta yemede artış gözlenmektedir" dedi.

Depresyonun atlatılması konusunda önerilerde bulunan Çayır, "Öncelikle mevsimsel depresyon kabul edilmesi gerekiyor. Her insan yaşayabilir utanılacak bir durum yok.Güneş ışığından fazla yararlanılması gerekiyor. Sabah uyanmaları daha erkene almak,canlı renkli kıyafetler tercih edilmeli, genelde sonbahar mevsiminde daha koyu renkli kıyafetler tercih ediyoruz bu da olumsuz yönde bir enerji veriyor. Onun dışında ev ortamında iş ortamında güneş ışığı veren ampulleri tercih edilmeli,düzenli yemek yemek,sıvı gıdalar bol bol tüketilmeli. D vitamini açısından balık haftada en az iki kere tüketilmeli. İşin dışında hobiler,sosyal aktiviteler çok önemli tiyatroya gitmek,sinemaya gitmek gerekiyor, kitap okumaya da zaman ayırmak gerekiyor. Öte yandan duygu bulaşıcıdır, bize mutluluk veren enerjisi yüksek arkadaşlarla bir araya gelmeliyiz. Bu bizi olumlu yönde etkileyecektir." diye konuştu.

Çayır, mevsimsel depresyonla normal depresyon arasında fark olduğuna da değinerek,"Mevsimsel depresyon normal depresyonun alt dalıdır ve biz bunu çok karıştırıyoruz. Depresyon aslında daha uzun sürüyor mevsimsel depresyon ise 2 veya 3 hafta sürüyor. Mevsimsel depresyon da kişi sürekli uyku halindeyken depresyonda kişi uykusuzluk yaşayabiliyor aynı zamanda mevsimsel depresyon da kişide sürekli tatlı yeme isteği oluyor depresyondaki kişilerde de bu biraz daha az" ifadelerini kullandı.

Mevsimsel Depresyona Dikkat

Mevsimsel Depresyona Dikkat

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.