Mezitli Belediyesi Çiftçilere Kinoa’yı Tanıttı
Mezitli Belediyesi, alternatif ürün yetiştirme kapsamında çiftlere yönelik Kinoa Bitkisi Üretimi Tohumları ve Ürünleri Tanıtım Semineri düzenledi.
Mezitli Belediyesi, alternatif ürün yetiştirme kapsamında çiftlere yönelik Kinoa Bitkisi Üretimi Tohumları ve Ürünleri Tanıtım Semineri düzenledi. Seminerde, Kinoa bitkisini Adana'da yetiştirerek yaygınlaşmasını sağlayan Hüseyin Ateşok, bitkinin faydalarını anlattı.
Seminere, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Adanalı Kinoa Üreticisi İşadamı Hüseyin Ateşok ve eşi Sibel Ateşok ile çok sayıda çiftçi katıldı.
Tarhan: "Kinoa bitkisini deneme amaçlı ektik"
Seminer öncesinde bir konuşma yapan Mezitli Belediye Başkanı Tarhan da tarımda yaşanan sorunlara çözüm bulmaya ve çiftçilere destek olmaya çalıştıklarını söyledi. Geçen aylarda meydana gelen dolu felaketinde, ürünleri zarar gören çiftçilere ücretsiz olarak ilaç dağıtımı yaptıklarını anımsatan Tarhan, "Buna benzer tarımla ilgili sorunlarda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bende Ziraat Yüksek Mühendisiyim ve Mezitli'de daha çok yardım etmemiz gerektiğini biliyorum. Tarım alanında ciddi sıkıntılar var. Eski tarımsal yöntemlerle de para kazanmak neredeyse imkansız. Tarım Sigortası var, ancak onlar da çok kısıtlı bir yardım yapıyor. Ama ilk eski klasik tarımın ötesinde bir şeyler yapmak gerekir. "Rastgele bu sene şunun fiyatı arttı, hadi bahçeyi sökelim bunu yapalım" demekten vazgeçmeliyiz. Kalıcı bir şeyler yapmak gerekir. Bugünkü seminerimizin de amacı bu. Kinoa bitkisi bir tahıl çeşididir. Biz belediye olarak bir dönüm kadar bir yerde tohumlarımızı ektik. Denemesini gerçekleştiriyoruz. Adana'dan gelen Hüseyin Ateşok ve eşi Sibel Ateşok bizlere Kinoa bitkisinin yararlarını anlatacaklar. Birleşmiş Milletler, 2013 yılını Kinoa yılı olarak belirlemiş. Fiyatı yüksek bir tahıl çeşidi, sağlık açısından çok yararı var" şeklinde konuştu.
Ateşok: "Kinoa, çölyak ve şeker hastalarına iyi geliyor"
2009 yılında göğüs kanserine yakalanan kardeşi için şifalı bitkiler arayan ve Kinoa bitkisinin kansere iyi geldiğini öğrenen Hüseyin Ateşok, Ekvador'dan getirttiği Kinoa tohumunu deneme amaçlı ektiğini anlattı. Daha sonra Kinoa'nın sayısız faydaları olduğunu tespit ettiğini belirten Ateşok, bitkinin Türkiye tarımını kurtaracağı düşüncesi ile yayılmasını amaçladığını ifade etti. Kinoa'nın ekildikten 3 ay sonra yetiştiğini ve bugün 48 ilde ekimi yapıldığını kaydeden Ateşok, "Kışın arpa, buğday ile aynı zamanda ekilip onlardan daha kısa bir süreçte hasat ediliyor. Bahar ekimi de şubat, martta başlıyor 85-90 günde oluyor" dedi.
Kinoa'nın çölyak ve şeker hastalarına da iyi geldiğini dile getiren Ateşok, "Enerji veren lignin hormonu üreten bir bitki bu. Biz beyaz olanını, Adana'ya uygun olanını üretiyoruz. Bizim tohumlarımız yerli, hibrit değil. Bunun satış fiyatları çok yüksek. Büyük marketlerde ithal olarak satılıyor. Biz de fiyatlarını düşürmeye çalışıyoruz. Düşük fiyatlarda olsun ve herkes faydalansın istiyoruz. Bu bitki toprak aramıyor. Türkiye'deki tarım dışı arazilerin tarıma kazandırılması için uygun bir bitki. Her yerde yetişir. 2 bin metrenin üzerinde ot dahi yetişmez, Kinoa yetişir. Ayrıca devletin tohum üreten kurum ve kuruluşlarına, üniversitelere hibe olarak gönderdik" diye konuştu.
Kinoa'nın insana kazancının yüksek hayat standartları olduğuna vurgu yapan Sibel Ateşok ise "Bir kaşığa sığacak en yüksek protein Kinoa da var. Hücre yenileyici özelliği var. Kısa sürede yetişiyor. Arpa, buğdayın yerini alacak kapasite ve ölçüde bir bitki. Tahminim kısa sürede yaygınlaşacak. Sporcu sağlığı ve sporcu enerjisi için çok güçlü bir bitki. Kinoa aynı zamanda yetiştirmesi masrafsız bir tahıl ürünü" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.