Milas Zeytininde Rekolte Düştü
Muğla'nın Milas ilçesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Milas Ziraat Odası işbirliğinde, Milaslı çiftçilere yönelik "Zeytinde Halkalı Leke Hastalığıyla...
Muğla'nın Milas ilçesinde Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Milas Ziraat Odası işbirliğinde, Milaslı çiftçilere yönelik "Zeytinde Halkalı Leke Hastalığıyla Mücadele" konulu seminer düzenlendi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Milas Ziraat Odası işbirliğinde, "Zeytinde Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Yöntemleri Eğitimi" hakkında Milaslı çiftçilere bilgilendirme semineri gerçekleştirildi.
Dün Milas Halk Eğitim Merkezi'nde saat 14.00'de gerçekleştirilen toplantıya; Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Tarım Hayvancılık Araştırma Dest. Eğitim Şube Müdürü Vekili Atilla Küçükala, Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Suat Büyükabalı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Laboratuar Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Nureddin Öner, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Hüseyin Başpınar, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Seher Benlioğlu, Milas İlçe Tarım Müdürlüğü, Ali Osman Menteşe, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını Salih Tufan ve İsmail Atıcı yaptı. Atıcı, zeytinciliğin başkenti sayılan Milas'ta görülen halkalı leke hastalığıyla ilgili şunları kaydetti, "Milas'ta 9 milyon zeytin ağacımız var. Milas'a zeytinciliğin başkenti desek, yanılmış sayılmayız. Zeytinyağı ticaretinin yüzde 10'u ilçemizden karşılanıyor, bu oldukça yüksek bir rakam. Milas'ın taban kesimlerinde, zeytin ağaçlarımızda halkalı leke hastalığı görülmeye başladı. Bunun için 2015 yılının Haziran ayında, halkalı leke ile mücadele için Muğla Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde 200 dekarlık alanda 3 bin ağaçta örnek ilaçlama çalışması gerçekleştirildi. Bu mücadele kapsamlı şekilde, 3 yıl boyunca sürecek. Bu hastalıktan en çok Memecik ve Ayvalık türü zeytin meyveleri etkileniyor. Halkalı leke hastalığından dolayı zeytinlerde yüzde 40-45 oranında rekolte düştü."
Çiftçilere yapılan yardımlardan da bahseden Atıcı, "Yaklaşık 10 günden bu yana Muğla Büyükşehir Belediyesi, 2 dönüm-10 dekar arasında Milaslı çiftçilerimize tohum yardımında bulunuyor. Bu yardıma Milaslı 85 çiftçi başvurdu. Küçük çiftçilerin desteklenmesi lazım" dedi.
Buğday üretimi azaldı
Atıcı'dan sonra sözü alan Tufan, " Halk için vatandaş için kar gütmeden Toprak, Yaprak ve Su Analizi Laboratuarı kurduk. Türkiye'nin en modern laboratuarıdır. Her ilçedeki ziraat odalarına yardım kapsamında birer takım numune alma aparatı hediye ettik. Halkalı leke ile olan mücadelemiz sürecek. Milas'ta hastalık aşırı ilerlemişti. Muğla bölgesinde buğday üretiminde verim düştü. Biz şimdiden hangi çeşit buğdayı hangi yörede kullanmamız gerektiğiyle ilgili çalışma başlattık. Buğday rekoltesini 500-600 dekar alana çıkarmak istiyoruz. " diye konuştu.
Tufan'ın ardından konuşan Tokat, bilgilendirme sunumu için Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Gürün'e ve Tufan'a teşekkürlerini iletti.
Zeytinyağı geç hasatta artmıyor
Konuşmaların ardından seminere geçildi. Seminerde; Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı çalışmaları, zeytinde budama teknikleri, zeytinde bitki besleme ve gübreleme, zeytin zararlıları ve mücadelesi, zeytin hastalıkları mücadelesi ile ilgili sunumlar yapıldı.
Seminerde konuşmacı olan Küçükala, zeytinde erken hasadın önemine dikkat çekti. Küçükala, "Zeytinde erken hasat yapmak çok önemlidir. Kurtlu meyveler atılmalı. Eğer atılmazsa, zeytin sineğinin larvaları zeytin ağacına zarar verir. Zeytinlerde ayrıca toprak işlemesi de yapılmalıdır. Çiftçi, geç hasattan kaçınmalıdır. 15-20 Kasım'dan itibaren meyvelerde yağ artmıyor. İzmir'de yapılan bir deneyde bu ispat edildi. Ocak-Şubat ayına bırakılan hasatta, zeytin sinekleri artıyor ve rekolte düşüyor. Erken hasadı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
Yapılan sunumların ardından seminer sona erdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.