Milli Mücadele’nin Gizli Karargahı ’Kuvayi Milliye Müzesi’ Oldu
Milli Mücadele'nin kıvılcımının yakıldığı Samsun'da, düşmana karşı direnişin ilk planlarının hazırlandığı gizli karargahı, Kuvayi Milliye Müzesi'ne...
Milli Mücadele'nin kıvılcımının yakıldığı Samsun'da, düşmana karşı direnişin ilk planlarının hazırlandığı gizli karargahı, Kuvayi Milliye Müzesi'ne dönüştüren Samsun Büyükşehir Belediyesi, şehitlerin de yaşatılacağı bu önemli tarih ve kültür abidesini halkın hizmetine açmaya hazırlanıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Türk milletinin kurtuluş mücadelesinde önemli rol oynayan ama yıllar içerisinde unutularak hafızalardan silinme tehlikesiyle karşı karşıya olan mekanları ortaya çıkartmak için büyük çaba sarf ediyor.
Bu mekanlardan birisi de o dönemde düşmana karşı ilk gizli örgütlenmenin gerçekleştirildiği toplantılara ev sahipliği yapan Şeyh Sadi Tekkesi. Yeni örgütlenmeye başlayan Kuvayi Milliye'nin dikkat çekmemek için gizlice ilk toplantılarını yaptığı ve Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya ilk desteğin ilan edildiği Kökçüoğlu Mahallesi'ndeki tarihi tekke, direniş stratejilerinin belirlenip yürütülmesine ve Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin Erzurum ve Sivas Kongreleri sonucunda seçilen Temsil Heyeti ile irtibatının sağlamasında önemli bir rol oynadı.
Şeyh Sadi Tekkesi'nin varlığını ve işlevini tarihi belgelerden yola çıkarak tespit eden Samsun Büyükşehir Belediyesi, harap olmuş ve yok olma tehlikesi yaşayan tarihi bina ve çevresini, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu onayı ile restore ettirdi. Samsun tarihinin önemli kilometre taşlarından biri olan iki katlı tekkeye yeniden hayat veren Büyükşehir Belediyesi, etrafındaki çirkin yapıları da yıkarak Milli Mücadele hareketinin başlangıç yeri olan eseri, kentin en önemli simgelerinden birisi haline getirdi.
Restorasyonu ve iç konsepti tamamlanan tarihi eser, Kuvayi Milliye Müzesi olarak hizmet verecek. Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyesi Şeyh Hacı Mehmet Mehdi Efendi, Boşnakzade Süleyman Bey, Sultani Mektebi Müdürü Mustafa Adil, cemiyet azalarından Mühendis İrfan, Muharir Ethem Veysi Bey ve Osman Tobruk'un gizli toplantı anının bal mumu heykellerle canlandırıldığı müzede ayrıca Çanakkale Destanı ve Kurtuluş Mücadelesi'ni anlatan sahneler canlandırılıyor. Müzede ayrıca Şeyh Hacı Mehmet Mehdi Efendi ile tekkenin kuruluş bilgileri, tarihi belgeler, fotoğraflar ve Kıbrıs Barış Harekatı dönemindeki gazete kupürleri sergileniyor.
Şehit ve gaziler unutulmadı
Terörle mücadelede vatan için geçmişten bugüne kadar vatan uğrunda hayatlarını feda eden Samsunlu Güneydoğu şehitleri ile gazileri unutmayan Samsun Büyükşehir Belediyesi, kahramanların ve Kıbrıs gazilerinin fotoğrafları ve isimlerini de bu müzede yaşatıyor. Resmi açılışı yakın zamanda yapılacak olan Kuvayi Milliye Müzesi, ziyaretçilere kapılarını açacağı günü bekliyor.
Başkan Yılmaz: "Bu müze beni heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor"
Kuvayi Milliye Müzesi olarak hizmet verecek Şeyh Sadi Tekkesi'nin Samsun'un Milli Mücadele tarihi açısından büyük bir önemi bulunduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'nin ilk adımını attığı şehrimizdeki ziyaretleri ve görüşmeleri kadar, bunların gerçekleştirildiği mekanlar da tarihimiz açısından çok önemli ve değerlidir. Bu açıdan Büyükşehir Belediyesi olarak, bu mekanlarımızı bulup restore ederek yaşatmayı ve halkımızın hizmetine sunmayı misyon edindik. Şeyh Sadi Tekkesi de bunların başında geliyor. İlk görünce tüylerimiz diken diken olmuş, harabiyeti bizleri üzmüş ve utandırmıştı. Ancak şimdi tarihimize yakışır bir şekilde restore ederek kentimize yeniden kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kuvayi Milliye Müzesi olması ise beni ayrıca heyecanlandırıyor. Müzemizde ayrıca şehitlerimizi unutmadık, unutturmayacağız. Gençlerimizin ve gelecek nesillerimizin şehitlerini tanıması ve bilmesi lazım. Bu nedenle şehitlerimiz, artık müzemizde yaşayacak. Kısa süre sonra açılışını yapacağımız müzemizi tüm Samsunluların ve ülkemizin hizmetine sunacağız" ifadelerini kullandı.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.