Mimarlardan Kantarcı’ya Büyük Övgü

Mimarlardan Kantarcı’ya Büyük Övgü

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin "Dünya Mimarlık Haftası" nedeniyle düzenlediği panele katılan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı yaptığı...

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin "Dünya Mimarlık Haftası" nedeniyle düzenlediği panele katılan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı yaptığı uygulamalar nedeniyle büyük övgü aldı.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülnet Kantarcı, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin, kendi toplantı salonunda düzenlediği "Mimarlık Günleri" etkinlikleri içinde yer alan "Katılımcı yerel yönetimler" adlı panele katıldı. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Şengül'ün yönettiği panelin diğer konuşmacıları Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve yazar Sedat Göçmen'di. CHP Zonguldak İl Başkan Yardımcısı Mehmet Mocan ile Zonguldak Belediyesi Meclis Üyesi Turhan Demirtaş'ın da izlediği paneli açılışında konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şubelerinin sorumluluk alanı içinde katılımcı yerel yönetim uygulamalarıyla öne çıkmış yerel yönetimleri tanıtmak istediklerini söyledi. Birçok projesini yarışmayla elde eden ve kentsel, sosyal, toplumsal planlama ölçeğinde bir umut olarak gördükleri Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'yı özellikle davet ettiklerini söyleyen Candan, "Ulaşım, kentleşme, kent merkezinin yayalaştırılması çalışmalarıyla yeni adımların atıldığı bir Çaycuma görüyoruz. Şubemizin hinterlantlında yeşeren bu umudu, toplumla buluşturmayı amaçlıyoruz. Kendi ürettiği ürünlerle çocukları okutmaya çalışan, ülkenin aydınlanmacı yönünü, sosyal planlama içerisinde belediyede hayata geçiren Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu da diğer konuğumuz" dedi.

"Çaycuma, onca belediye içinde öne çıkıyor"

Paneli yöneten ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Şengül yaptığı açış konuşmasında, "Belediyeler topluma en yakın ayaklardır, o yüzden de devletin kendi içinden sorgulanması için önemli bir alan açarlar. Geçmişte Fatsa deneyimi, bir toplumsal projeden nasıl bir siyasal proje çıkabileceğini gösterdi. Vedat Dalokay örneği önemlidir. İspanya'da beş gencin kurşuna dizilmesine tepki için İspanya Büyükelçiliği'nin suyunu keserek, yerel siyaseti evrensel değerler etrafında örecek çıkışlar yaptı. Belediyeler aslında sorguladığımız devlet aparatının demokratik olmayan bir parçaları. İstiyoruz ki belediyeler halkın katılımıyla yönetilsinler. Kentlerden başlayarak toplumsal alana öyle bir müdahale etsinler ki, bugünün anlayışları boş düşsün. Belediyeleri nasıl daha demokratik bir hale getirebiliriz, büyük güçlerin değil de nasıl halkın gücü haline nasıl dönüştürürüz, kentlere halka birlikte nasıl müdahale eder yaşanabilir bir kent haline dönüştürebiliriz meselelerini konuşacağız. Çaycuma Belediyesi bunca belediye arasında yaptıklarıyla giderek öne çıkıyor, sayın başkanımızdan bunları dinleyeceğiz" dedi.

"Çaycuma için çok fikir çalışması yaptım"

Ardından söz alan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, "Böyle bir atmosferde, meslektaşlarıma, Çaycuma'da yaptıklarımızı anlatmak benim için çok heyecan verici. 1955 yılında Demokrat Parti'den belediye başkanı olmuş bir babanın oğluyum. 1968 yılında Kabataş Lisesine yazıldım. Üniversitede siyasal tartışmaların uzağında durdum. O tartışmalı ortamlara girmek istemediğim için, mesleğini iyi yapan bir mühendis olmaya karar verdim. Müteahhitlik yaptım, Çaycuma Ticaret Sanayi Odası yönetim kurulu üyeliğim sırasında bölgenin kalkınmasıyla ilgili projeler ürettim. Alanımda birçok ilkin altına imza attıktan sonra işlerimi küçültüp kendime daha ılımlı bir hayat kurmuşken adaylık teklifi geldi. Epey düşündükten sonra kabul ettim. Seçim kampanyasında "Çaycuma'ya ne yapmamız lazım" diye hiç düşünmedim, çünkü hep bunları düşünüyordum, projelerim hazırdı" dedi.

Kantarcı, "Çaycuma'ya bir bölge pazarı kurduk. 2000 satıcı var. Bunun 500'ü üretici köylü kadınlarımız. Kimsenin yapmadığı işlere imza attık. Pazaryerini taşıdık. Kent merkezindeki dağınıklığı ortadan kaldırdık. Çaycuma'nın 83 tane köyü var. Buralardan 500'ün üzerinde minibüs geliyor. Bunlar önceden Çaycuma'nın sokaklarına labirentlerine gelişigüzel dağılıyordu. Bunu önlemek için pazarın yanına minibüs terminali yaptık. Köylerimizden gelen vatandaşlarımız burada minibüslerinden iniyor, belediyenin tahsis ettiği ücretsiz araçlarla, oluşturduğumuz ring hattı üzerinden şehrin dilediği yerine gidiyor. Bu minibüs güzergâhının planlamasını bizzat ilgilileriyle birlikte yaptık. Bir yılda 100 kilometreye yakın kazı yaparak, ilçenin doğalgaz dönüşümün sağladık. Şimdi tertemiz bir hava var Çaycuma'da. Yol tasarımını değiştirdik. Geniş yaya yolları ve bisiklet yolları yaptık. Yayalaştırılmış alanlar oluşturduk. Yaya bölgemiz var, yaya bölgemizin etrafından ücretsiz taşımacılık yapılan bir ring hattımız var. Yaya bölgesi içinde de, tatil köylerinde gördüğünüz golf aracı ve trencikle insanların hareket etmesini sağlayan bir sistem var. İmar Planı ile Çaycuma'nın kentsel tasarımını sıfırdan ele aldık. Sanki komünist bir sistemde yaşıyormuşuz, tapu yokmuş gibi düşünerek, yeni yapılaşacak yerlerde, modern bir kentin tüm öğelerini plana dahil ettik" dedi.

Belediyenin SEKA'dan devraldığı sosyal tesisleri aslına uygun olarak restore ederek hizmete sunduklarını da söyleyen Kantarcı, "Bazen espri olarak "Tek rakibim babam" diyorum. Biz hâlâ babamın yaptırdığı binada hizmet veriyoruz. Kaba inşaatı devam eden yeni binayı yaptırmak da bana nasip oluyor. Yerini de halka sorarak belirledik. Çaycuma'da her açıdan güzel şeyler oluyor. Bunu halkımızla birlikte yapıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı. Ardından söz alan Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, bölgede zor koşullarda hizmet verdiklerini, devlet katkısının neredeyse sıfır olduğunu belirterek tüm kararları halkın katılımıyla aldıklarını dile getirdi. Maçoğlu'nun, "Ücretsiz taşımacılık yapıyoruz diye soruşturmam var. Sorarlarsa Sayın Bülent Kantarcı'nın adını vereceğim. O da halkını ücretsiz taşıyormuş" sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. Üreten bir belediye olduklarını söyleyen Başkan Kantarcı da kendi ürettikleri çocuk bahçesi ve otobüs durağından Ovacık Belediyesine birer tane hediye etme sözü verdi.

Salondan gelen soruların yanıtlanmasının ardından bir değerlendirme yapan Mimarlar Odası Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Şubemize 15 il bağlı. Yerel yönetimler bizim için çok önemli. Bu iki belediyeyi, özlem duyduğumuz, olması gereken uygulamaları yaptığı için davet ettik. Çaycuma merkezinin yayalaştırılması, araç trafiğinin dışarıya alınması, ring sisteminde ücretsiz taşımacılık yapılması çok önemli. Küçük bir adım bile o kentteki yaşamı değiştiriyor. Tarım üzerinden kent kalkınmasının planlanmasını desteklenmesi gerekiyor. Yine Çaycuma Belediyesinin neredeyse tüm projelerini yarışmayla belirliyor olması çok değerli bir çaba. Bu çalışmaların mutlaka tanıtılması lazım. Bu küçük adımlar büyük umutları yeşertiyor. Küçük yerlerdeki adımları büyütmek gerekiyor" dedi. Çaycuma Belediyesinin bir tanıtım standı açarak tüm katılımcılara manda yoğurdu da ikram ettiği etkinlik, Çaycuma'da yapılan çalışmaların gösterildiği projeksiyon sunumunun ardından sona erdi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.