Miniklerin ‘Dinozor’ Aşkı

Miniklerin ‘Dinozor’ Aşkı

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde (BTM) yer alan "Devr-i Dinozor" sergisi açıldığı ağustos ayından bu yana yaklaşık 15 bin ziyaretçiye ulaştı.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde (BTM) yer alan "Devr-i Dinozor" sergisi açıldığı ağustos ayından bu yana yaklaşık 15 bin ziyaretçiye ulaştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projelerinden Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde (BTM) TÜBİTAK'ın desteği ile açılan "Devr-i Dinozor" sergisi, 3 ayda 15 binin üzerinde ziyaretçiye ulaştı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü tarafından ağustos ayında resmi açılışı gerçekleştirilen ve özellikle minik bilim meraklılarının çok sevdiği sergi, özel dizaynı ve gerçeğe yakın efektleri ile büyüklerin de ilgisini çekti.

BTM'deki gezici sergi 534 metrekareli dev bir alan üzerine kurulurken, serginin senaryosu bilimsel verilerin ışığında belirlendi. 3 farklı çağda yaşamış 13 ayrı dinozorun birebir replikaları yer aldığı sergi, ziyaretçilerini BTM girişinde 27 metre boya ve 20 ton ağırlığa ulaşabilen otçul Diplodocus replikası ile karşılıyor. Serginin girişinde ise etçil türün en büyüğü, Tyrannosaurus rex (T-rex) dev fosil replikası var. 150 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen T-rex Latince isminin verdiği anlamla da "Zorba kertenkelelerin kralı" olarak biliniyor. Sergide ziyaretçilere, dinozorların yaşam döngüsünü anlatan "Büyük Patlama', dünyanın oluşumundan günümüze kadar geçen Jeolojik zamanlar hakkında genel bilgilerin yer aldığı film ve dinozorlar çağını anlatan zaman çizelgesini inceleme imkânı da sunuluyor.

Özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan sergide, dinozorların yaşadığı çağlar 6 farklı sahnede kurgulanırken, o döneme ait dinozor replikalarının özel efektler ve bitki örtüsünü içeren dekorlar halinde sunuluyor. Sergide ayrıca fosilleri veri olarak kullanan dünyanın yaşam tarihinin araştırılmasına yönelik paleontoloji bilimini içeren replika kazı alanlarından oluşan bölüm de mevcut… Dinozorların ortaya çıkmaları, yayılıp çeşitlenmeleri ve yok oluşları, iklimsel değişimler ve bitki örtüsü konularına ilişkin sunumların yapıldığı sergide; dinozorların kafatası, diş, kalça kemiği, ayak parmağı ve yumurtalarından oluşan fosil örnekleri de var.

Sergide izlenime sunulan dinozor replikaları arasında çocukların en çok ilgisini çekenler ise dev varil biçiminde bedeni olan 5 parmaklı otobur bebek Apatosaurus ile pek çok canlının yok olduğu büyük felakete kadar yaşayan en büyük otobur türlerinden biri olan ve gergedana benzeyen Triceratops'un sevimli yavrusu…

Yumurta hırsızı Oviraptor

Devr-i Dinozor sergisinde merak uyandıran başka bir replika ise yumurta hırsızı olarak bilinen ve 88 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen hepçil dinozor türü Oviraptör. 1920'lerde Amerikalı Zoolog Roy Chapman Andrews'in başkanlığında oluşturu¬lan bir ekibin Moğolistan'daki Bain Dzak falezlerinin eteklerinde "Oviraptor" türü dinozorların yumurtalarının yanı sıra dinozor türlerinin başka yumurtalarına da rastlaması bu türe yönelik hırsız tezini güçlendirdi. BTM'deki Oviraptor replikası hikayesi ile her ne kadar şaşırtsa da minik ziyaretçilerin ilgiyle incelediği bir başka tür.

Sergi pazartesi hariç, haftanın her günü 08.00-18.00 saatleri arasında gezilebiliyor.

Miniklerin ‘Dinozor’ Aşkı

Miniklerin ‘Dinozor’ Aşkı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.