Mobil Gençlik Merkezleri Yollara Düşüyor
Ülkenin doğu ve güneydoğusunda yaşanan terör olayları sonrasında bölgenin yeniden imarına yönelik çalışmalar hızlı bir şekilde devam ederken, Gençlik...
Ülkenin doğu ve güneydoğusunda yaşanan terör olayları sonrasında bölgenin yeniden imarına yönelik çalışmalar hızlı bir şekilde devam ederken, Gençlik ve Spor Bakanlığı da bölge gençlerine yönelik çalışmalara güçlü bir katkı sunmaya devam ediyor. Bakanlık bu amaçla 21 ilde uygulanacak 25 Mobil Gençlik Merkezini hayata geçiriyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, gençlerin 2023 vizyonunu hayata geçirebilir nitelikte, özgüven sahibi ve uluslararası alanda rekabet edebilecek donanıma sahip gençler olarak yetişmelerini sağlayabilmek için gençlik projelerine olan desteğini artırarak sürdürüyor. Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Türkiye geneline yönelik çıkılan çağrı teklifi ile beraber sadece Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki illere yönelik özel bir çağrı teklifi ilan edildi. Özel Çağrı Programı üç tür proje ile sınırlandırılarak, Mobil Gençlik Merkezi, Gençlik Merkezi ve Kitap Kafe projelerinin desteklenmesi öngörüldü. Belirlenen üç proje türü ile bölgede kalıcı ve sürdürülebilir projelerin desteklenmesi ve sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması amaçlandı.
25 Mobil Gençlik Merkezine toplam 2 milyon 185 bin TL destek sağlandı
Sivil Toplum Kuruluşlarınca sunulan proje tekliflerinin değerlendirilmesi sonucunda 91'i Gençlik Merkezi, 87'si Kitap Kafe ve 25'i Mobil Gençlik Merkezi olmak üzere toplam 203 projeye 20 milyon TL destek sağlandı. Çağrı kapsamında 25 Mobil Gençlik Merkezine 60 bin TL ile 90 bin TL arasında toplam 2 milyon 185 bin TL destek sağlandı.
Proje desteği ile Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman (2), Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Mardin (2), Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak (3) ve Van'da toplam 25 Mobil Gençlik Merkezi desteklenmiş olacak. Daha önceki yıllarda Siirt'te uygulanan mobil gençlik merkezi projesinden yaklaşık 20 bin genç yararlanmıştı.
Mobil gençlik merkezleri ne yapacak?
Mobil Gençlik Merkezi projeleri ile Gençlik ve Spor Bakanlığınca sunulan hizmetlerden yararlanma imkanı bulamayan ya da yeterince yararlanamayan gençlere bu hizmetlerin yerinde sunulması amaçlandı. Sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülecek Mobil Gençlik Merkezi Projeleri, gençlere sadece bir mobil aracın taşıyabilecekleri ile sınırlı bir takım hizmetlerin ulaştırılacağı projelerin ötesinde bir proje türü olarak tasarlandı.
Mobil araç ile köy, ilçe ya da merkezdeki okullarda, sanayi bölgelerinde, yerleşim yeri meydanlarında, AVM'lerde ve benzeri mekanlarda kitap dağıtımı, satranç turnuvası, sportif etkinlikler, önemli günlere ilişkin etkinlikler düzenlenmesi, uzak mahallerde ikamet eden özellikle dezavantajlı gençlerin katılacağı sportif, kültürel, eğitsel ve sanatsal etkinliklerin düzenlenmesi ya da bu gençlerin gezi, kamp, sinema gibi etkinliklere katılımının sağlanması öngörüldü.
Mobil Gençlik Merkezi Uygulamasının Yaygınlaştırılması Planlanıyor
Daha önce lokal düzeyde uygulanan proje, ilk defa DAP ve GAP kapsamındaki illere yaygınlaştırılarak uygulanmaya başlanıyor. Proje sonuçlarının olumlu olması halinde projenin Türkiye çapında yaygınlaştırılması planlanıyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, proje desteği verilen sivil toplum kuruluşlarının, projeleri daha etkin bir şekilde yürütmelerini sağlamak amacıyla eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. 14-18 Mayıs 2017 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek toplantıda sivil toplum kuruluşlarına Bütçe Yönetimi ve Sözleşme Uygulamaları, Harcama Süreçleri ve Raporlama, GPDP Yazılım Uygulaması, Görünürlük Standartları Ve Etkin Sosyal Medya Yönetimi başlıklarında eğitim verilecek. Toplantı sonrasında eğitime katılan sivil toplum kuruluşları ile proje destek sözleşmesinin imzalanması planlanıyor.
"Terörü önlemenin en etkili yolu gençlerimizi spor alanlarına, gençlik merkezlerine, yönlendirmekten geçiyor"
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin her alanda yeniden imarına yönelik çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürdüklerini belirterek, "21 ilde uygulanacak olan 25 Mobil Gençlik Merkezi Projesine 60 bin TL ile 90 bin TL arasında toplam 2 milyon 185 bin TL destek verildi. Gençlerimiz buralarda sportif, sosyal, kültürel, eğitsel faaliyetlerde bulunacaklar. Manevi değerlerimizi gençlik merkezlerinde yaşayarak, gözleyerek ve hissederek öğrenme imkanı elde edecekler. Girişimci, yeniliğe açık, daha donanımlı bireyler haline gelecekler. Gezilerle diğer bölgelerdeki gençlerle kaynaşacaklar" dedi.
Terör örgütlerinin daha çok gençleri kandırdığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, şunları söyledi:
"Terör örgütleri, bölgedeki gençleri, çeşitli vaatlerle kandırarak bünyesine katıyor. Bunun için gençlerimizin spor alanlarına, gençlik merkezlerine, sosyal ve kültürel faaliyetlere yönlendirilmesi gerekir. Terörü önlemenin en etkili yollardan birisi budur. Bu sayede gençlerimiz terörün pençesine düşmeyecektir. Ülkemizin geleceğinin teminatı olan gençlerimizi terör örgütlerine kaptırmayacağız. Türkiye'mizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşımak için, gerçekleştireceğimiz adımlar var. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu 2023, 2053 ve 2071 vizyonlarımıza gençlerimizle birlikte yürüyeceğiz. Farklı fikirlerin ayrılık anlamında değil, zenginlik olarak yaşanmasına gençlik ve sportif faaliyetler büyük katkı yapacaktır."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.