Mobilya Sektörü İnegöl’ün Dış Ticaret Dengesini Korudu

Mobilya Sektörü İnegöl’ün Dış Ticaret Dengesini Korudu

Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden İnegöl, 2016 yılında 433 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek bu alanda Türkiye'de 7. sıraya yükseldi.

Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden İnegöl, 2016 yılında 433 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek bu alanda Türkiye'de 7. sıraya yükseldi. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, ilçede geçen yıl 1 milyar 121 milyon dolar dış ticaret yapıldığını açıkladı.

İTSO Başkanı Metin Anıl, İnegöl'ün 2016 yılı dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Meclis Başkanı Sadık Gülerer ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Metin Anıl, İnegöl'ün dış ticaret fazlası verme geleneğinin geçen yıl da bozulmadığını söyledi. Anıl, 2016 yılında 726 firmanın 777 milyon dolar ihracat, 44 firmanın da 344 milyon dolar ithalat yaptığını belirterek, "İnegöl'de 2016 yılında 1 milyar 121 milyon dolar dış ticaret gerçekleşirken bu rakamlar ışığında ilçemiz ekonomisi 433 milyon dolar fazla vermiştir" dedi.

2016 yılında yaşanan olumsuzlukların ülke ekonomisinde bir miktar daralmaya yol açtığını vurgulayan Metin Anıl, bu daralmadan İnegöl ekonomisinin de etkilendiğini belirtti. Başkan Metin Anıl, "Geçen yıl ile kıyasladığımızda ihracatımızın 796 milyon dolardan 777 milyon dolara gerilediğini gördük. Yani geçen yıla oranla yüzde 2 ihracat kaybımız oldu. İthalatımız ise 269 milyon dolardan 344 milyon dolara çıktı, yani yüzde 28 oranında arttı. İthalattaki artış, çeşitli sektörlerde yapılan makine yatırımlarından kaynaklanmaktadır" dedi.

İnegöl'ün lokomotif sektörü mobilyanın 2016 yılında ihracat patlaması gerçekleştirdiğini de vurgulayan Metin Anıl, geçen yıl ilçede ihracat birincisinin mobilya sektörü olduğunu söyleyerekAnıl, "Tekstil ve orman ürünleri ihracatında düşüş yaşanırken, mobilya sektörü 345 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek İnegöl'ün ihracatında yüzde 44 ile en büyük paya sahip oldu. Kimya sektöründe yüzde 40, makine ve metal sektöründe yüzde 38, gıda sektöründe yüzde 16, ihracat artışı gerçekleşti" dedi.

İTSO Başkanı Metin Anıl, ilçe ihracatında en büyük düşüşün yüzde 14 ile tekstil sektöründe yaşandığını diğer sektörlerin toplam ihracat düşüşünün de yüzde 22 olduğunu söyledi. Anıl, 2016 yılında ilçenin ithalatında yüzde 28'lik bir artış yaşandığını da belirterek, "Gıda sektöründe yüzde 190, tekstil sektöründe yüzde 73, otomotiv yan sanayi sektöründe yüzde 61 ve kimya sektöründe de yüzde27 ithalat artışı gerçekleşti. Bu artışın nedenleri yapılan yatırımlar ve hammadde fiyatlarındaki artıştır" diye konuştu.

Metin Anıl, İnegöl'ün ihracatla iller arasındaki 21. sıradaki yerini koruduğunu, ithalatta, 25. sırada olduğunu dış ticaret hacmi ile 20. sırada ve dış ticaret fazlası veren iller sıralamasında da 7. sırada yer aldığını bildirdi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.