Mtso’dan İşverenlere Bes Konferansı

Mtso’dan İşverenlere Bes Konferansı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 30 No'lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi, işverenleri 1 Ocak 2017'den itibaren uygulanmaya başlanan Bireysel Emeklilik...

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 30 No'lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi, işverenleri 1 Ocak 2017'den itibaren uygulanmaya başlanan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) Otomatik Katılım konusunda bilgilendirdi.

MTSO 30 No'lu Sigortacılık Hizmetleri Meslek Komitesi tarafından BES'e Otomatik Katılım Konferansı düzenlendi. Konferansta işverenlere, sisteme dahil olurken ya da emeklilik şirketi tercihleri sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiği anlatıldı. BES Uzmanı Elif Talas'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın moderatörlüğünü 30 No'lu Komite Üyesi Dilek Divitçioğlu yaptı.

Konferansın açılışında konuşan Divitçioğlu, yılbaşından itibaren özel ya da kamuda çalışan ya da çalışmaya başlayacak 45 yaş altındaki kişilerin otomatik olarak BES'e dahil edildiği bir uygulama başlatıldığını anımsattı. Sisteme 13 milyon kişinin katılmasının ve 10 yıllık dönemde 90 milyar liralık tasarruf oluşturulmasının hedeflendiğini belirten Divitçioğlu, "Tasarruf olgusunun tabana yayılmasını öngören otomatik katılım Amerika, İngiltere, Yeni Zelanda gibi birçok ülkede uygulanıyor. Bu sistem ülkemizdeki kişilere emeklilik döneminde ikinci bir gelir imkanı da sunuyor. Ayrıca ekonomiye kaynak aktarıp dalgalanmaların önlenmesinde önemli katkılar sağlaması hedefleniyor. Bu konferansta ise BES'e otomatik katılım sırasında işverenlerimizin yükümlülük ve hakları, emeklilik şirketini tercih ederken nelere dikkat edilmesi gerektiği, işveren ve emeklilik şirketi arasındaki sürecin işleyişi gibi birçok konunun cevabını bulacağız" dedi.

Talas: "Teknolojik altyapısı güçlü şirketler tercih edilebilir"

Bes Uzmanı Talas ise konferansta, yeni düzenlemeler ve bu düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğuna dair bilgiler verdi. İşadamlarına tavsiyelerde bulunan Talas, Türkiye'de şu anda 18 tane emeklilik şirketinin devlet adına BES Otomatik Katılım işlemini yürüttüğünü ifade etti. Emeklilik Gözetim Merkezi'nin (EGM) izleyici datasına göre şu anda Türkiye'de otomatik katılımda ilk 5 sırada yer alan şirketleri sıralayan Talas, "İlk 5'teki şirketleri tercih edip etmememiz fark eder mi? Evet, fon büyüklüğü, verdiği hizmet kalitesi, altyapı anlamında fark eder. Çünkü otomatik katılımda bazı süreçler olacak. İşverenlerin bu dönemde birçok veri tabanlarını emeklilik şirketiyle paylaşma zorunluluğu olacak. Bu paylaşımda emeklilik şirketinin teknolojik altyapısının gelişmiş olmasına dikkat etmek önemli" diye konuştu.

Türkiye'de en fazla katılımcının bulunduğu ilk üç ilin İstanbul, Ankara ve İzmir olduğu bilgisini veren Talas, Mersin'in ise 8'inci sırada yer aldığını söyledi. Çalışan sayısına göre tüm şirketlerin ve kamu kurumlarının otomatik katılıma periyodik olarak geçeceğini belirten Talas, Nisan ayında 4 milyon kişinin daha sisteme dahil olacağını, ilgili gruptaki kişilerin 1 Nisan 2017 gelmeden bir emeklilik şirketi ile mutlaka anlaşma yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.